Лазаня с гъби, праз и сирена
Необходими продукти:
30 грама сушени бели гъби
2 супени лъжици олио
3 малки стръка праз
1 голяма глава лук
250 грама печурки
2 чаени лъжици нарязана на ситно мащерка
2 яйца
200 грама сирене (краве или фета)
250 грама (12 кори) лазаня
100 грама козе или крема сирене
200 грама сирене чедър
прясно смлян черен пипер на вкус
За соса:
2 супени лъжици растително олио за пържене
3 супени лъжици пшеничено брашно или от лимец
200 милилитра гъбена настойка (останала от накисването на сушените гъби)
500 милилитра прясно мляко
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Нарежете белите гъби на плочки и изсипете в купа. Залейте ги с топла вода и оставете да престоят в нея 15 минути.
През това време сложете олиото да се сгорещи и в него изпържете нарязаните праз и лук за около 6-8 минути (до златисто). След това прибавете печурките и пържете до омекването им (около 5 минути).
Щом белите гъби омекнат, отлейте 200 милилитра от водата, в която са се накисвали за соса. Отцедете ги от течността с помощта на гевгир и ги прибавете в тигана заедно с мащерката. След 5-10 минути подправете със сол и смлян черен пипер на вкус и свалете от котлона.
Ред е на соса. Сгорещете олиото и изпържете брашното леко в него. Постепенно налейте водата, която отделихте по-рано, като бъркате, за да не се получат бучки. Влейте постепенно млякото при непрекъснато бъркане. Варете сместа на бавен огън (не спирайте да разбърквате), докато сосът се сгъсти. Подправете сол и смлян черен пипер и сварете от котлона.
В друг съд разбийте яйцата и прибавете натрошеното краве сирене (или фета).
Следва да "сглобите" ястието. Използвайте голяма форма с дължина 26 сантиметра. Налейте в нея 1/3 от соса, последван от слой лазаня, 1/3 от гъбената комбинация с лука. Най-отгоре разпределете цялата смес от яйцата и сиренето. Върху нея - слой лазаня, половината от останалия сос, 1/3 от гъбите с лука, натрошеното козе сирене и завършете подредбата с листа лазаня. Полейте ги с последното количество сос и разпределете
последните гъби отгоре. Поръсете всичко с настъргано сирене чедър и смлян черен пипер.
Изпечете в загрятата фурна до златисто (около 30-40 минути).
Може да поднесете със зеленчуци, приготвени на пара.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Джоб пица с кори за лазаня
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Свинско с гъби в сметана
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Зимна припънка, Зимненка
Коментари към Лазаня с гъби, праз и сирена