Гулаб Джамун
Необходими продукти:
2,4 л вода
2 кг захар
1 с. л. розова вода или няколко капки розова есенция
375 гр сухо мляко
100 гр пшенично брашно
2 ч. л. сода
1 ч. л. смлян кардамон
50 мл разтопено масло
250 мл пълномаслено прясно мляко
чисто топено масло за пържене
Начина на приготвяне:
Смесете в купа сухото мляко, брашното, содата и кардамона. Затоплете прясното мляко на слаб огън. Сместа от сухите съставки стрийте заедно с маслото, прибавете топлото мляко и направете тесто. Месете, докато не се получи плътно и еластично. Оформете от него 20-25 топчета с диаметър 2,5 см. (търкаляйте тестото между дланите си, без участието на пръстите, докато се получат абсолютно гладки топчета без напуквания). Ако тестото изсъхне, добавете още малко мляко и размесете.
Нагорещете маслото за пържене в чугунен съд на слаб огън. Температурата трябва да бъде много ниска. Сложете топчетата в мазнината, те ще потънат за 1-2 минути. За да не се залепят на дъното на съда и да не прегорят, обръщайте ги с помощта на решетъчна лъжица. Когато млечните топчета започнат да се издигат на повърхността, натискайте ги с лъжицата за около 30 секунди надолу, за да се изпържат равномерно. Топчетата пържете около 25 минути, докато не покафенеят. На края може да засилите огъня, за да набъбнат бързо. Обемът им при пържене се увеличава около два пъти.
Направете сироп като сложите водата да кипне заедно със захарта. Оставете да се вари 3 минути, бъркайки, за да се разтвори захарта. След това прибавете розовата вода, бъркайки отново и свалете от котлона.
Проверете готовността на топчетата, натискайки едно от тях с пръст. Ако след като махнете пръста си, вдлъбнатината изчезне веднага, значи са готови. Друг начин да разберете дали са готови е да потопите едно топче в сиропа и ако то не се разпадне за 3 минути, значи е готово.
Извадете сладките и ги сложете в гевгир, за да се отцеди излишната мазнина и ги потопете в сиропа. Когато се напоят, те ще омекнат и ще увеличат размера си още. Времето на накисване е от 30 минути до 2 дни.
Десертът се поднася леко топъл или на стайна температура.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Ябълков сладкиш с грис
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
Коментари към Гулаб Джамун