Грис-сладкиш с лимонов карамел и кашу
Необходими продукти:
- 1 лимон
- 1 лайм
- 2 яйца
- 200 грама захар + още 7 супени лъжици
- 100 грама грис
- 500 милилитра прясно мляко
- кашу на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте лайма и лимона.

Настържете корите им.

Изцедете сока от цитрусите.

Смесете яйцата със захарта.

Към тях добавете гриса и разбъркайте.

Прехвърлете комбинацията в тенджера и налейте прясното мляко. Отново разбъркайте старателно.

Поставете съда върху котлона и щом млякото кипне, в него сложете настърганите кори.

Варете до сгъстяване (около 10-15 минути), като бъркате непрекъснато, за да не загори грисът. След това свалете тенджерата от огъня, затворете я с капак и оставете така за момента.

Подсладете цитрусовия сок със 7 лъжици захар.

Налейте в силиконова кексова форма.

Поставете в микровълновата за 5 минути (при мощност 1000 вата), докато течността придобие светлокафяв цвят и стане лепкава. Важно е да не прекалите със сгорещяването. Може да приготвите карамела и върху котлона, а след това да разпределите по дъното на формата.

С миксер разбийте гриса с яйцата.

Разпределете върху слоя карамел и приберете в хладилната камера (но не горещ) за 3 часа.

Когато го извадите, обърнете десерта върху плосък съд и оставете за 20 минути.
След това поръсете с кашу и поднесете.

Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: lovecook.me
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Ябълков сладкиш с грис
- Портокалово реване с грис
- Десерт от извара и грис със стафиди
- Сладки грис хапки с прясно мляко и карамел
- Реване
- Тиквен сладкиш с грис и ябълки
- Млечен десерт от грис с кондензирано мляко и шоколадова глазура
- Млечен пудинг с грис, ванилия и карамелена коричка
Коментари към Грис-сладкиш с лимонов карамел и кашу