Грис-сладкиш с бисквити, прясно мляко и шоколадова глазура
![Грис-сладкиш с бисквити, прясно мляко и шоколадова глазура - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/171117091846gris-sladkish.jpg)
Необходими продукти:
- 200 грама подходящи бисквити по ваш избор
- 2 чаени чаши прясно мляко (или чаша вода и чаша мляко)
- 400 грама варено кондензирано мляко
- 150 грама грис
- 50 грама краве масло
- щипка сол
За глазурата:
- 50 грама тъмен шоколад
- 50 грама масло
Начин на приготвяне:
Трябва ви форма с обем 1,3-1,5 литра. Плътно покрийте нейните стени и дъно с найлоново фолио.
Налейте прясното мляко в тенджера, която поставете върху силно нагорещен котлон и веднага добавете кондензираното мляко. Малко преди сместа да кипне, подсолете и сложете гриса, изсипвайки го постепенно (на тънка струя), като бъркате непрекъснато.
Веднага след това добавете маслото и бъркайте, докато се разтопи и кашата се сгъсти (около минута).
Тогава свалете съда от котлона и прехвърлете 3/4 от сместа в тавата. Направете равен слой, върху който плътно подредете бисквити. Следват отново грис и бисквити.
Оставете десерта за 3 часа, през които той ще се охлади и стегне.
Глазурата
В малка купа смесете нарязаното на кубчета масло и начупения на парчета шоколад. Затоплете ги и щом започнат да се топят, свалете от огъня и бъркайте до получаване на еднороден крем.
С него равномерно покрийте сладкиша и украсете както ви подскаже фантазията.
Изчакайте половин час, преди да поднесете.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: koolinar.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Портокалово реване с грис
- Ябълков сладкиш с грис
- Грис халва със стафиди и бадеми
- Сиропиран грис-сладкиш със сметана и бадеми
- Млечен десерт от грис с кондензирано мляко и шоколадова глазура
- Сиропиран сладкиш от грис с кисело мляко и бадеми
- Тиквен сладкиш с грис и ябълки
- Марокански плосък хляб на тиган /Harcha/
Коментари към Грис-сладкиш с бисквити, прясно мляко и шоколадова глазура