Великденски кекс с лимон и шоколадова глазура

Необходими продукти:
100 грама масло на стайна температура
100 милилитра прясно мляко
100 грама пудра захар
100 грама пшенично брашно
120 - 130 грама царевично брашно
3 жълтъка
2 белтъка
1 пакетче бакпулвер
1 кора от лимон
сок от 1/2 лимон
щипка сол
За шоколадовата глазура:
1 супена лъжица мед
1 чаена лъжица масло
25 грама шоколад
Начин на приготвяне:
Разбъркайте маслото с пудрата захар.
След това прибавете един по един жълтъците, като бъркате старателно. Сложете настърганата лимонова кора и сока от цитруса (може да използвате и портокалов).
В отделен съд смесете двата вида брашно (пресейте) и бакпулвера, разделете на две части. Едната прибавете към маслено-яйчената комбинация, а другата разтворете в топлото мляко. Получава се гъста каша, която изсипете при тестото.
В отделен съд разбийте добре охладените белтъци, след което прибавете към тестото с помощта на дървена лъжица, като разбърквайте бързо и уверено.
Застелете дъното на форма за кекс с хартия за печене. В случая са използвани 2 такива с диаметър съответно 12 - 14 см. Разпределете тестото във формите, като нека сместа да заема по-малко от половината от обема.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете кекса.
Необходими са около 45 - 50 минути (времето на приготвяне зависи от формата, която използвате и от количеството тесто в нея).
Направете глазурата. Разтопете на водна баня меда, добавете към него начупения на парчета шоколад и маслото. Бъркайте комбинацията с дървена лъжица до еднородност и свалете от котлона.
Полейте готовия кекс с шоколадовата глазура и може да се насладите на вкуса.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Млечен кокосов кекс
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Сиропиран орехов сладкиш с коняк, канела и портокалова кора
- Бананов кекс с шоколадови парченца
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Кекс с рожков, портокалова кора, ванилия и кафе
- Кекс с мюсли и ядки
Коментари към Великденски кекс с лимон и шоколадова глазура