Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Великденски кекс с глазура

Великденски кекс с глазура

от 07 апр 2015г.
Великденски кекс с глазура - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Необходими продукти

За тестото:

6 яйца

500 милилитра прясно мляко

11 грама суха мая

1 - 1,4 килограм брашно

250 грама масло

250 - 300 грама стафиди

250 грама захар

1,5 супени лъжици олио

ванилова захар на вкус

малко сол

масло за намазване на съда

 

За глазурата:

2 белтъка

1 чаена чаша пудра захар

ванилова захар на вкус

лимонов сок на вкус

 

Начин на приготвяне:

Затоплете леко млякото и прибавете към него маята. Разбъркайте добре, сложете 1,5 супена лъжица захар, 1/2 чаена лъжица сол, 1,5 супена лъжица олио и 300 грама пресято брашно.

Разбъркайте до получаването на еднородна смес и оставете на топло място за 40 минути, за да увеличи обема си.

Разтопете маслото на водна баня и оставете да се охлади. Яйцата разделете на жълтъци и белтъци.

Жълтъците разбийте с останалата захар, прибавете и ваниловата. Белтъците разбийте с миксер до получаването на устойчива пяна.

Към сместа с маята, която вече е увеличила обема си, добавете подготвените жълтъци и разтопеното масло. Разбъркайте старателно и сложете белтъците на пяна.

Още веднъж разбъркайте и постепенно прибавете пресятото брашно. Точното количество преценете в момента на замесването, трябва да направите не много твърдо тесто, което оставете да втаса за час на топло място.

През това време залейте стафидите с гореща вода и нека престоят около 30 минути, за да набъбнат. След това подсушете и добавете към тестото.

Омесете и отново изчакайте, колкото време е необходимо, за да увеличи то обема си 2 - 3 пъти.

Когато това стане, "намачкайте" с пръсти и разпределете върху подмазан пергамент, покрил дъното и стените на подходяща форма. Тестото трябва да заема 1/3 от височината на съда.

Нека увеличи отново обема си два пъти и поставете в загрята фурна. Изпечете при температура от 180 градуса до готовност, която проверявайте с помощта на клечка за зъби.

 

Направете глазурата.

Разбийте белтъците с пудрата захар, докато се получи гъста маса. Добавете няколко капки лимонов сок и щипка ванилова захар (или на вкус).

Още веднъж разбийте сместа в продължение на 5 минути, за да се образува устойчива пяна.

Изчакайте готовия кекс да се охлади и покрийте с глазурата. Украсете по избор и поднесете.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Великденски курабии с амонячна сода и мас Великденски курабии с амонячна сода и мас
  • Желирани великденски яйца Желирани великденски яйца
  • Пиленца от козуначено тесто за Великден Пиленца от козуначено тесто за Великден
5.0/5 1 оценка

Коментари към Великденски кекс с глазура

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Великденски кекс с глазура
    www.framar.bg 
    на 16 September 2025 в 20:28
    Коментирайте "Великденски кекс с глазура"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Кейкове и торти
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Млечен кокосов кекс
  • Шоколадов кекс без яйца и мляко
  • Шоколадов кекс Нутела от две съставки
  • Бананов кекс с овесени ядки и орехи
  • Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
  • Кекс с мюсли и ядки
  • Бърз кекс с кондензирано мляко
  • Кекс със сини сливи, масло и канела
  • Лесен шоколадов кекс с масло
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Организмът не усвоява всички протеини по един и същи начинОрганизмът не усвоява всички протеини по един и същи начин

Организмът не усвоява всички протеини по един и същи начин

от 16 сеп 2025г.Прочети повече
Свързват употребата на канабис с четирикратно по-висок риск от развитие на диабетСвързват употребата на канабис с четирикратно по-висок риск от развитие на диабет

Свързват употребата на канабис с четирикратно по-висок риск от развитие на диабет

от 16 сеп 2025г.Прочети повече
„Зомби“ клетки след прекарана инфекция отключват синдром на хронична умора„Зомби“ клетки след прекарана инфекция отключват синдром на хронична умора

„Зомби“ клетки след прекарана инфекция отключват синдром на хронична умора

от 16 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 19 дни, 4 часа и 51 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 62 дни, 7 часа и 10 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФИКСИРАЩ КОЛАН ЗА РАМЕНЕН ПОЯС модел 4075 размери XS, S, M, L

МАГХЕРБС ЛИПОЗОМЕН ВИТАМИН C сироп 220 мл

НАКИТНИК модел 2081 универсален размер

БИОДЕРМА ПИГМЕНТБИО КОМПЛЕКТ ИЗСВЕТЛЯВАЩ ДНЕВЕН КРЕМ 40 мл + ИЗСВЕТЛЯВАЩ НОЩЕН КРЕМ 50 мл

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ВИТАМИН D3 капсули 1000 IU * 250

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АДЕМТА 400 мг стомашно-устойчиви таблетки 400 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 сеп 2025г. в 17:03:12

КСАРЕЛТО таблетки 20 мг * 28 BAYER

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 сеп 2025г. в 17:01:37

АДЕМТА 400 мг стомашно-устойчиви таблетки 400 мг * 20

Коментар на: Mariq Rainova от 16 сеп 2025г. в 16:38:18

7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 сеп 2025г. в 16:27:40

КСАРЕЛТО таблетки 20 мг * 28 BAYER

Коментар на: Здравейте от 16 сеп 2025г. в 15:59:34
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival