Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Великденски кекс с глазура

Великденски кекс с глазура

от 07 апр 2015г.
Великденски кекс с глазура - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Необходими продукти

За тестото:

6 яйца

500 милилитра прясно мляко

11 грама суха мая

1 - 1,4 килограм брашно

250 грама масло

250 - 300 грама стафиди

250 грама захар

1,5 супени лъжици олио

ванилова захар на вкус

малко сол

масло за намазване на съда

 

За глазурата:

2 белтъка

1 чаена чаша пудра захар

ванилова захар на вкус

лимонов сок на вкус

 

Начин на приготвяне:

Затоплете леко млякото и прибавете към него маята. Разбъркайте добре, сложете 1,5 супена лъжица захар, 1/2 чаена лъжица сол, 1,5 супена лъжица олио и 300 грама пресято брашно.

Разбъркайте до получаването на еднородна смес и оставете на топло място за 40 минути, за да увеличи обема си.

Разтопете маслото на водна баня и оставете да се охлади. Яйцата разделете на жълтъци и белтъци.

Жълтъците разбийте с останалата захар, прибавете и ваниловата. Белтъците разбийте с миксер до получаването на устойчива пяна.

Към сместа с маята, която вече е увеличила обема си, добавете подготвените жълтъци и разтопеното масло. Разбъркайте старателно и сложете белтъците на пяна.

Още веднъж разбъркайте и постепенно прибавете пресятото брашно. Точното количество преценете в момента на замесването, трябва да направите не много твърдо тесто, което оставете да втаса за час на топло място.

През това време залейте стафидите с гореща вода и нека престоят около 30 минути, за да набъбнат. След това подсушете и добавете към тестото.

Омесете и отново изчакайте, колкото време е необходимо, за да увеличи то обема си 2 - 3 пъти.

Когато това стане, "намачкайте" с пръсти и разпределете върху подмазан пергамент, покрил дъното и стените на подходяща форма. Тестото трябва да заема 1/3 от височината на съда.

Нека увеличи отново обема си два пъти и поставете в загрята фурна. Изпечете при температура от 180 градуса до готовност, която проверявайте с помощта на клечка за зъби.

 

Направете глазурата.

Разбийте белтъците с пудрата захар, докато се получи гъста маса. Добавете няколко капки лимонов сок и щипка ванилова захар (или на вкус).

Още веднъж разбийте сместа в продължение на 5 минути, за да се образува устойчива пяна.

Изчакайте готовия кекс да се охлади и покрийте с глазурата. Украсете по избор и поднесете.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Великденски курабии с амонячна сода и мас Великденски курабии с амонячна сода и мас
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Великденски курабийки със стафиди и канела Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити
5.0/5 1 оценка

Коментари към Великденски кекс с глазура

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Великденски кекс с глазура
    www.framar.bg 
    на 01 November 2025 в 00:30
    Коментирайте "Великденски кекс с глазура"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Кейкове и торти
  • Бананов кекс с овесени ядки и орехи
  • Шоколадов кекс без яйца и мляко
  • Тиквен сладкиш с мед и орехи
  • Лесен шоколадов кекс с масло
  • Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
  • Бърз кекс с кондензирано мляко
  • Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
  • Кекс с извара и ябълки
  • Млечен кокосов кекс
  • Шоколадов кекс Нутела от две съставки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Синдром на ФанкониСиндром на Фанкони

Синдром на Фанкони

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Защо хълцаме и как да спремЗащо хълцаме и как да спрем

Защо хълцаме и как да спрем

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Окципитална невралгияОкципитална невралгия

Окципитална невралгия

от 31 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 13 часа и 27 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 10 дни, 9 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 50 мл БУРОВ

ФАРЕНЗИМ С ВКУС НА ЯГОДА БЕЗ ЗАХАР таблетки за смучене * 20

ОСТРОВИТ ИНОЗИТОЛ ПРАХ 200 г

СУОНСЪН ВИТАМИН D3 капсули 1000 IU * 60

ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН таблетки 500 мг * 60 ABX

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:54:21

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:53:09

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: Гери от 31 окт 2025г. в 16:45:46

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: Надежда от 31 окт 2025г. в 16:40:54

РЕПАРИЛ Н гел 40 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:10:28
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival