Ванилова торта с крема сирене и малини
![Ванилова торта с крема сирене и малини - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/vanilova-torta.jpg)
Необходими продукти:
За блата:
- 4 чаени чаши брашно за кекс
- 2 супени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 1/2 чаена чаша масло на стайна температура
- 3 1/2 чаена чаша захар
- 8 белтъка
- 2 супени лъжици екстракт от ванилия
- 2 чаени чаши мътеница
За ваниловия сироп:
- 1/4 чаена чаша захар
- 1 шушулка ванилия
- за крема:
- 220 грама крема сирене
- 1 1/4 чаена чаша масло на стайна температура
- 2 супени лъжици настъргана портокалова кора
- 2 супени лъжици портокалов сок
- 2 чаени лъжици екстракт от ванилия
- 1 1/2 чаена чаша пудра захар
- 500 грама малини
Начин на приготвяне:
Застелете тава с падащо дъно с хартия за печене (изрежете кръг с диаметър колкото дъното и отделно отрежете дълга лента широка, колкото височината на стените на формата) - сложете кръга на дъното, а лентата увийте около стените, за да избегнете получаването на гънки. Използвайте тава с диаметър 25 сантиметра.
Разбъркайте в купа 2 чаши брашно, 1 чаена лъжица бакпулвер, 1/2 чаена лъжица сода за хляб и 1/4 лъжичка сол. Оставете настрана.
С миксер разбийте на средно висока скорост 3/4 чаена чаша масло и 1 1/2 чаена чаша захар, докато се получи светъл пухкав крем - около 5 минути. Добавете 4 жълтъка - първо добавете 2 жълтъка и разбивайте, докато се усвоят. Тогава сложете и останалите два, като не спирате да разбивате. Сложете 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия.
Намалете скоростта на миксера и на части добавете сухите съставки и 1 чаша от мътеницата (добавете я на части).Оставете получената смес на страна.
С миксер разбийте 4 белтъка до меки върхове - за около 1 минута. Добавете на части 1/4 чаена чаша захар и разбивайте, докато получите твърда лъскава смес (около 3 минути). Изсипете половината от белтъците в предишната смес и разбъркайте с шпатула, след което внимателно пресипете сместа при яйцата.
Прехвърлете тестото в тавичката и покрийте с алуминиево фолио. Печете в средата на фурната на 170 градуса за 40-50 минути, като 15 минути преди края махнете фолиото, за да запечете блата до златисто. Прехвърлете блата върху решетка и оставете да се охлади напълно.
Останалото количество от продуктите са равни на предходните, повторете процедурата - следвайки посочените по-горе стъпки и изпечете още един блат в същата по размер тавичка.
За ваниловия сироп сложете 1/4 чаена чаша захар в касерола и добавете 1/4 чаена чаша вода. Остържете ваниловите семенца от шушулката и ги добавете в сместа, заедно с шушулката. Оставете сиропа да ври за 15 минути, след което оставете да се охлади напълно. Извадете шушулката преди да го използвате.
За крема разбийте в миксер крема сиренето и маслото за 2 минути. Добавете портокаловата кора, сок и ванилия. Намалете скоростта на миксера и на части добавяйте пудрата захар, докато се усвои напълно и получите пухкав крем - около 2-3 минути.
Сглобете тортата: Разстелете 1 супена лъжица от глазурата в центъра на плато. Поставете един от блатовете и го намажете обилно с ваниловия сироп. С помощта на шпатула намажете равномерно 1 чаша от крема. Подредете половината малини върху тортата, като ги притискайте, за да се закрепят добре. Отгоре разстелете още 1 чаша от крема и сложете следващия блат и го сиропирайте.
Измажете цялата торта с останалия крем. Декорирайте с малините и оставете тортата да се охлади за една нощ.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Портокалова торта със сметана и лешници
- Торта Сърце с ягоди и млечен крем
- Лятна торта с плодове без печене
- Торта-парфе със сиропирани плодове и ликьор Амарето
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
Коментари към Ванилова торта с крема сирене и малини