Бразилски хапки с пилешко месо (Коксинха) и доматен сос
Коксинха е популярна храна в Бразилия, състояща се от нарязано или настъргано пилешко месо, покрито с тесто, оформено във форма, наподобяваща сълза, овкусена, панирана и изпържена.
Тези тестени хапки с пилешко месо се консумират като предястие или основно ядене и са едно от най-традиционните бразилски ястия. Преведено буквално Coxinha (коксинха) означава "малко бутче".
Продуктите, които са описани в рецептата са за около 10 - 12 коксинха.
Необходими продукти за приготвяне на рецептата за бразилски пилешки хапки:
за пълнежа:
- 300 грама сварено пилешко месо, накълцано на много ситно
- 1 кутия крема сирене
- 1-2 големи картофа (предварително сварени и намачкани на пюре)
- 1 голяма глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
за тестото:
- 2 чаени чаши брашно
- 2 чаени чаши бульон
за овалване:
- 2 яйца
- галета
- мазнина за пържене
за пикантния доматен сос:
- 1/2 чаена чаша оцет (или лимонов сок)
- 1/2 чаена чаша олио
- 1 домат
- 2 големи червени чушки
- 2 люти чушки
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- шепа магданоз
- сол, черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне на бразилските пилешки хапки:
Накълцайте много на ситно пилешкото месо и го омесете с крема сиренето и предварително сварения картоф.
Отделно запържете лука и чесъна до приятен златист загар и добавете към месото. Овкусете със сол и черен пипер.
За да приготвите тестото, загрейте в тенджера на слаб огън бульона и постепенно добавете брашното, бъркайки енергично 2-3 минути до получаване на еднородно тесто. Оставете го да изстине, след което го оформете на около 10-12 по-големи топки или по желание на по-малки.
Разстелете всяка топка в дланта си и добавете от пълнежа с пилешко месо.
Оформете топките в крушовидна форма.
Оваляйте всяка от така оформените топки в предварително разбитите яйца, после в галетата и запържете в сгорещено олио за около 5-6 минути, като ги обръщате, за да не изгорят.
За да приготвите пикантния доматен сос, блендирайте всички съставки в хранителен процесор, след което получената смес сварете на слаб огън за около 20 минути.
Поднесете бразилските коксинха с пикантен доматен сос по желание.
Да ви е вкусно!
История на хапките с пилешко месо Коксинха:
Както всички ястия с подобна популярност, така и това е съпроводено с интересна история. Преди много години в малко бразилско градче на име Лимейра живеела принцеса Изабел Кристина Леополдина Августа Микаела Габриела Рафаела Гонзага, която имала 4 деца. Едно от тях страдало от неизвестна болест и се хранело единствено и само с пържени пилешки бутчета. Случило се да се изчепат в кухнята всички налични пилешки бутчета. За да се спаси малкия престолонаследник от глад, главнокомандващият кралската кухня измислил нов деликатес, чиято популярност излязла извън пределите на Бразилия. А именно - пържено пилешко месо с лук, малко сирене и подправки, хитро представен под формата на пилешко бутче.
Тези толкова вкусни пържени пилешки хапки се разпространили не само в Бразилия, но и из целия латиноамерикански континент, приготвени по различни начини.
Снимки: Личен архив
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към Бразилски хапки с пилешко месо (Коксинха) и доматен сос