Боб чорба по класическа рецепта
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша сух бял боб
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2-3 домата
- 1 супена лъжица брашно
- 1 супена лъжица олио
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1 чаена лъжица сух риган или джоджен
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте боба, залейте го с 4-5 чаени чаши вода и оставете да престои една нощ. На сутринта отцедете течността и изсипете зърната в тенджера. Налейте чиста вода (около литър) и поставете на котлона. Нека бобът се вари на умерен огън около час.
Нарежете на ситно лука и моркова, запържете ги в нагорещено олио за около 5 минути. След това сложете брашното и червения пипер, разбъркайте и минута по-късно изсипете сместа в тенджерата при боба.
Попарете доматите с вряща вода, обелете ципите им, а месестата част нарежете на ситно или настържете. Прибавете в супата, подправете с риган или джоджен, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всичко и долейте още малко вода, ако е необходимо. Оставете чорбата да се вари на слаб огън 15-20 минути, след което може да поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Супа със зелен боб, моркови и картофи
- Крем супа от нахут и спанак
- Бобена супа с месо, картофи и маслини
- Боб чорба с бекон, колбас и чесън
- Крем супа от черен боб
- Супа от боб и ориз с чеснова запръжка
- Бобена чорба с наденица
- Супа с боб, савойско зеле и чоризо
- Пикантна боб чорба с целина
- Боб чорба с пилешко и картофи
Коментари към Боб чорба по класическа рецепта