Бобена супа с ориз, зеленчукова запръжка и чесън
Необходими продукти:
- 300 грама боб (бял)
- 2 глави лук (със средна големина)
- 1 морков (среден)
- 1 домат (голям)
- 100 грама кръглозърнест ориз
- 1 средно голяма връзка магданоз
- 1 средна връзка кориандър
- 5-7 скилидки чесън
- доматена подправка-сос аджика
- топено масло
- 1 дафинов лист
- сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба за 8-10 часа, след това отцедете водата, изплакнете зърната и ги сварете в 2 литра чиста вода. Нека течността кипне на силен огън, отстранете образувалата се пяна, намалете огъня и оставете боба да се готви 1-1,5 часа (до омекване на зърната).
След това извадете с решетъчна лъжица малко от тях (около 1 шепа), намачкайте на пюре и върнете в тенджерата.
Измийте ориза, изсипете го при боба и варете до готовност (20-25 минути).
Лука и моркова обелете, първия наситнете, а втория - настържете едро.
Първо запържете в топено масло кромида, докато придобие златист оттенък. Тогава добавете моркова, задушете на слаб огън за 5 минути, след което сложете настърганата месеста част на домата и оставете сместа да се задушава още 5 минути.
Изсипете запръжката при боба и ориза, варете всичко 10 минути и прибавете нарязаните кориандър и магданоз, счуканият със сол чесън, дафиновия лист, сос аджика на вкус и оставете супата да къкри 5 минути.
След това може да сервирате.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Супа със зелен боб, моркови и картофи
- Крем супа от нахут и спанак
- Бобена супа с месо, картофи и маслини
- Боб чорба с бекон, колбас и чесън
- Крем супа от черен боб
- Боб чорба по класическа рецепта
- Супа от боб и ориз с чеснова запръжка
- Бобена чорба с наденица
- Супа с боб, савойско зеле и чоризо
- Пикантна боб чорба с целина
Коментари към Бобена супа с ориз, зеленчукова запръжка и чесън