Супа от боб, леща и киселец
Необходими продукти:
1 чаена чаша леща
5 супени лъжици консервиран или сварен червен боб
200 грама киселец или спанак
1 средна глава лук
2 големи скилидки чесън
3 супени лъжици топено масло
6 - 7 чаени чаши вода или бульон по избор
1 супена лъжица доматено пюре
подправки по избор (може да използвате: кимион, кардамон, червен пипер, магданоз и др.)
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете киселеца (или спанака), подсолете, намачкайте с ръце и оставете за 20 минути. След това отцедете и отново намачкайте. Измийте почистената леща. Нарежете на ситно лука и чесъна, запържете ги за кратко в мазнината на среден огън, сложете и червен пипер. Изсипете лещата и доматеното пюре, разбъркайте и след няколко минути налейте врящия бульон или вода. Когато супата кипне, сложете сол и намалете температурата. Направете "чувалче" с подправки (завържете ги в марля) и ги пуснете в супата. Варете до готовност на лещата, когато се свари, добавете боба и киселеца (спанака). Извадете чувалчето с подправките, поръсете със сух магданоз (може чубрица), варете още 2 минути и свалете ястието от котлона.
Поднесете със сос от лимон, люта чушка и сол. За направата му ви трябва сок от 5 лимона и стрита със сол чили чушка.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Супа със зелен боб, моркови и картофи
- Градинска супа с киноа
- Персийска пролетна супа Аш-рештех
- Боб чорба по класическа рецепта
- Бърза крем супа от боб и бекон
- Супа от боб и ориз с чеснова запръжка
- Боб чорба с орехи
- Лимонена супа с паста орзо и нахут
- Крем супа от нахут и спанак
- Крем супа от сладки картофи с джинджифил, боб, маршмелоу и фъстъци
Коментари към Супа от боб, леща и киселец