Баница с плънка от кашкавал, домати и маслини
Необходими продукти:
150 милилитра квас
3 супени лъжици сметана
2 супени лъжици олио
0,5 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода
0,5 чаена лъжица провански билки
1 чаена лъжица захар
1/3 чаена лъжица сол
2,5 - 3 чаени чаши брашно
70 - 100 грама кашкавал/ твърди сирена (получава се много вкусно с 2 различни вида)
пресен копър
10 - 15 маслини без костилки
1 голям домат
подправки по избор: черен, червен пипер, чесън.
Начин на приготвяне:
Смесете кваса със сметаната, олиото, захарта, солта, прованските билки, сложете и щипка черен пипер. Пресейте 2,5 чаши брашно, в което сте добавили содата и бакпулвера. Прибавете го към течната смес и замесете меко и лепящо се леко по ръцете тесто. Ако е необходимо, използвайте и останалото брашно. Покрийте го с фолио и приберете в хладилника за час.
Загрейте фурната до 180 градуса. Подмажете с мазнина подходяща форма и застелете дъното й с хартия за печене.
Нарежете домата на тънки кръгчета (ако е много сочен, отцедете част от течността), кашкавала - на плочки, маслините на колелца, а копъра накълцайте на ситно.
Разделете тестото на две части, от които едната да бъде по-голяма от другата. Оформете ги като топки.
Тестото е лепкаво и разточването му без брашно е невъзможно. Поставете по-голямата част на дъното на подготвения съд и с ръце разтеглете, докато се получи слой с дебелина около 0,5 см. Предварително си намажете ръцете с олио. Върху тестото разположете доматите, върху тях маслините, поръсете с копър и ако искате сложете малко червен пипер, черен пипер, чесън. Покрийте с плочките кашкавал/сирена.
С втората част от тестото е малко по-сложно. Намазнете ръцете си с олио, разтеглете тестото в кръг, докато се получи с размера на първата част, която служи за основа. Няма да е съвсем равно, но пък не семе тръгнали на изложба :). Има и друг по-красив вариант, но той е и по-дълъг за изпълнение: разстелете хартия за печене върху работната повърхност, намажете я с олио и поставете малката топка тесто. Вземете втори лист хартия, намазнете и покрийте тестото с него (с намазана страна надолу). След това разточете, колкото е необходимо. Махнете горната хартия и обърнете тестото върху плънката, помагайки си с хартията под него и после я махнете - ще имате равна и красива повърхност. Прищипете краищата на двата пласта тесто, направете дупки отгоре с помощта на вилица и поставете в загрятата фурна. Изпечете при 180 градуса в продължение на 30 - 35 минути. Готовата баница намажете с парче масло. Покрийте с кърпа и оставете за 5 - 10 минути. След това може да поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУКС МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО - ЗЛАТНИ ЧАСТИЦИ - 50 мл.
НУКС PRODIGIEUX МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ, ТЯЛО И КОСА 100 мл.
ГАНЧЕВ ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ 190 г
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г 6823
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СВИНСКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Костилките от маслини прочистват червата
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Банички със сирене
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Маслини – състав, здравни ползи и противопоказания
- Домат
- Салата от маслини и лук
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
Коментари към Баница с плънка от кашкавал, домати и маслини