Баница с пилешко и сос бешамел
Необходими продукти:
100 милилитра топла вода
щипка захар
1 кафена лъжичка суха мая
За тестото:
2 супени лъжици заквасена сметана
1 яйце
1/2 чаена лъжица сол
50 грама размекнато масло
1 жълтък за намазване
брашно (колкото поеме)
За плънката:
3 парчета пилешко филе
пресен магданоз на вкус
1 чаена чаша сос бешамел
сол и черен пипер на вкус
За соса бешамел:
1 чаена чаша прясно мляко (или пилешки бульон)
50 грама масло
1 супена лъжица брашно (с връх)
сол и бял пипер
малко настъргано индийско орехче по желание
форма за печене с диаметър 20 сантиметра
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в топлата вода, разбъркайте и оставете за 15 минути.
След това прибавете сметаната, яйцето, маслото и солта.
Разбъркайте с помощта на тел за разбиване на яйца.
Постепенно прибавете брашното.
Замесете тесто и го оставете да втаса.
Сварете пилешкото.
Нарежете на малки парчета.
Ред е на соса.
Разтопете маслото в дълбок тиган.
Сложете брашното и старателно разбъркайте с дървена лъжица, за да не се образуват бучки.
Налейте постепенно бульона (или млякото) в съда, като разбърквате след всяко доливане на течността.
Подправете на вкус.
Нека сосът се вари в продължение на 2 - 3 минути, след което може да прецедите, за да сте сигурни, че не са останали бучки.
Прибавете бешамела към нарязаното месо, сложете и магданоз на вкус.
Разбъркайте и плънката е готова.
Омесете за кратко тестото върху плот, посипан с брашно, разделете на две части, като едната да бъде по-голяма от другата. Разпределете по-голямата по дъното на съда, който предварително сте подмазали с олио и посипали с брашно. Оформете стени по краищата, изсипете плънката и притиснете.
Останалото тесто разточете и с него затворете питата, прищипвайки краищата. Направете отвор в средата и оставете за 20 минути, за да втаса. Намажете с жълтък (или с мляко).
Изпечете баницата в загрята до 180 градуса фурна до готовност. Докато е още гореща, намажете повърхността й с масло и изчакайте да изстине малко, преди да разрежете.
Може да поднесете със салата.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Банички със сирене
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
Коментари към Баница с пилешко и сос бешамел