Баклава с шамфъстъци и канела

Необходими продукти
За тестото:
500 грама брашно
1 чаена чаша топло мляко
50 грама разтопено масло
1 яйце
щипка сол
За плънката:
300 - 350 грама обелени шамфъстъци
250 грама пудра захар
За сиропа:
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша вода
50 грама масло
смляна канела
Начин на приготвяне:
Тестото
Пресейте брашното, направете вдлъбнатина в него и налейте млякото, сложете яйцето, маслото, солта. Замесете еластично тесто, покрийте го веднага с влажна кърпа и го оставете така.
Плънката
Смелете с помощта на блендер шамфъстъците заедно с пудрата захар.
Сиропа
Разтопете в подходящ съд маслото, към него добавете захарта, канелата. Когато захарта се разтопи, налейте водата и изчакайте всичко да заври.
Идва ред да "сглобите" баклавата.
Разделете тестото на парчета и всяко от тях разточете много тънко, почти до прозрачност. След това намажете с разтопено масло и поръсете с плънката от орехи и пудра захар. Сега ще ви трябва тънка дълга пръчка (подобна на тази за китайска храна). Навийте тестото с пълнежа като руло около нея, свийте клечката от двата края така, че да се получи "гъсеница" и след това я извадете. Прищипете краищата. Направете тази процедура и с останалото тесто. Така приготвените "кифлички", подредете в тава, подмазана с масло. Сиропът разделете на 3 части. С едната полейте баклавата и я сложете в предварително загрята до 180 градуса фурна. След 20 минути добавете втората част и печете още 40 - 45 минути. А 5 минути, преди да извадите десерта, полейте с останалото количество.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА ПАСТА ОТ ШАМФЪСТЪК 200 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА С МЛЯКО 190 г
ТРИМАРТ СОДА БИКАРБОНАТ прах 1000 г
ГЛЮКОЗА 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Как да изгорим мазнините с канела и джинджифил
- Отслабване с мед и канела
- Портокалово реване с грис
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шамфъстък - полезни и вредни свойства
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
- Канелено дърво, Канела
- Овесен десерт с орехи и сушени сини сливи
Коментари към Баклава с шамфъстъци и канела