Шамфъстък - полезни и вредни свойства
Още от древни времена шамфъстъкът е почитан като символ на здравето и красотата. Той е изключително богат на хранителни вещества, които са от съществено значение за оптималното здраве.
Шамфъстъците всъщност са ядки на плодове, принадлежащи на семейство Anacardiaceae, род Pistacia. Те растат на средно големи широколистни дървета, за които се счита, че произхождат от планинските вериги на Западна Азия и региона на Турция. Съществуват няколко сорта, но най-популярният, отглеждан с търговска цел, е Kerman.
Най-благоприятният климат за шамфъстъците е горещо и сухо лято и хладна зима. В момента се отглеждат в САЩ, Иран, Сирия, Турция и Китай. След като се направи плантацията, са необходими 8-10 години до получаването на първата реколта. След това обаче, дърветата носят плодове в продължение на редица години. Плодът е с костилка, която всъщност е годна за консумация. Всеки сезон дърветата раждат тежки клъстери от плодове, които наподобяват грозд.
Полезни свойства на шамфъстъка
Шамфъстъците са вкусни дървесни ядки, чиито здравословни хранителни свойства са всепризнати. Заедно с орехите, бадемите и кашуто, те са добър източник на протеини, мазнини и минерали.
Шамфъстъкът е богат източник на енергия. В 100 грама ядки има 557 калории. Освен това предоставя на организма мононенаситени мастни киселини (като олеинова киселина) и антиоксиданти. Редовната му консумация може да понижи съдържанието на лошия холестерол в кръвта и респективно да повиши нивата на добрия холестерол. Научни изследвания доказват, че диета, богата на диетични фибри, мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти значително понижава риска от появата на коронарна болест на сърцето и инсулт, тъй като благоприятства здравето на кръвните липиди.
Шамфъстъците са богат източник на много антиоксидантни фитохимични вещества като каротини, витамин E и полифенолни антиоксиданти съединения. Изследванията показват, че тези съединения подпомагат изхвърлянето на токсичните свободни радикали от организма и по този начин го предпазват от различни болести, рак и инфекции.
Ядките са отличен източник на витамин Е и са особено богати на гама-токоферол – мастноразтворим антиоксидант, който е от съществено значение за поддържане на целостта на клетъчните мембрани на лигавицата и кожата. Освен това, витамин Е притежава свойството на акцептор за вредните свободни радикали.
Шамфъстъците съдържат важни витамини от В-групата, като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин B6 и фолати.
Тези ядки са своеобразен склад на минерали, като мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен. Само 100 грама от продукта осигуряват 144% от препоръчителния дневен прием на мед - съществен минерал, който има важна роля в невротрансмисията, метаболизма и производството на кръвни клетки.
Олиото, извлечено от ядките, е едно от най-здравословните масла за готвене. То е с приятни вкус и аромат и притежава отлични успокояващи свойства. Освен като олио за готвене, маслото от шамфъстък се използва като носител или базово масло в терапевтичните масажи, ароматерапията, фармацевтичната и козметичната промишлености.
Само една шепа шамфъстък на ден осигурява необходимите количества антиоксиданти, витамини, минерали и протеини.
Избор и съхранение
В супермаркетите се предлага огромно разнообразие от шамфъстъци - с черупки, без черупки, печени, солени, сладки и т.н. Изберете цели ядки, които не са подлагани на обработка. Ще ги откриете както в насипно състояние, така и в херметически затворени опаковки.
Когато избирате шамфъстъци, трябва да имате предвид няколко неща: по черупката да няма пукнатини (освен основната), също тъмни петна и да не усещате непривична миризма. Обикновено ядките могат да се съхраняват на хладно място в продължение на месеци, но обелените шамфъстъци задължително трябва да бъдат в херметически затворен съд в хладилника, за да не гранясат.
Кулинарна употреба на шамфъстъка
Шамфъстъците могат да се консумират като ядки, без да се обработват. Благодарение на приятния си сладък вкус и специфичен аромат, те са широко използвани в кулинарния свят. Ще ги срещнете в много рецепти за баклава, различни видове сладкиши, салати, сладоледи, торти и т.н.
Рискове и противопоказания за консумация на шамфъстъци
Често алергията към ядки е причинена от химическото съединение anacardic acid. Хората, които проявяват алергични реакции към кашуто, трябва да бъдат особено внимателни и при консумацията на шамфъстък и обратно. Симптомите на алергичната реакция могат да варират от сърбеж по кожата (копривна треска) до тежки форми на анафилактични прояви, включващи затруднено дишане, болки в корема, повръщане и диария.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ПАСТА ОТ ШАМФЪСТЪК 200 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Турски кадаиф с шамфъстък
- Здравословни бонбони от ядки и фурми
- Шамфъстъкът нормализира нивото на кръвната захар
- Масло от шамфъстъци
- Шам-фъстъците намаляват кръвното налягане
- Карамелизирани мандарини с канела и шамфъстъци
- Маслени сладки с шамфъстък и портокал
- Само шепа шамфъстъци на ден побеждава метаболитния синдром
- Смути Грийн Пауър
- Благодарение на шам-фъстъка побеждаваме стреса и развитието на ракови заболявания
Коментари към Шамфъстък - полезни и вредни свойства