Масло от шамфъстъци
Маслото от шамфъстъци се получава при студено пресоване на ядките (това са ядки на плодове от семейство Anacardiaceae). Характерни за мазнината са тъмнозеленият цвят и гъстата консистенция, като при рафиниране обагрянето се променя на светложълто, но се запазват уникалните свойства на продукта. Интересно е, че с колкото по-тъмен оттенък е маслото, толкова по-силен е ароматът му.
От древността се използва с лечебни цели, като най-голяма популярност има в арабската медицина. Още Авицена твърди, че маслото от шамфъстъци е ефективно при лечението на сърдечни заболявания, смята се и за много полезно за храносмилането. Освен това то подобрява настроението, тонизира и подмладява организма.
Полезни свойства на маслото от шамфъстъци
Ядрото на ядките се състои от 70% полезно масло. В състава на мазнината влизат ненаситени мастни киселини: 51-54% олеинова, 31-35% линолова, около 2% линоленова и също толкова палмитолеинова. Представител на наситените киселини е стериновата, чието количество е приблизително 2%.
Маслото е богато на фитостероли (включително, бета-ситостерол) и на полезния витамин Е (19 мг на 100 грама олио).
Фитостеролите са в състояние да активизират процесите на регенериране на кожата, допринасят за укрепването на бариерната й функция, както и допринасят за еластичността. Освен това, тези вещества влияят и върху синтезирането на колагена, притежават противовъзпалително и заздравяващо раните свойства, използват се за успокояване на чувствителна кожа.
Благодарение на голямото количество олеинова киселина, маслото от ядките помага за възстановяване на бариерната функция на епидермиса. То е в състояние да задържа влажността, прониквайки максимално дълбоко в кожата. Това го прави подходящ продукт при лющеща се и суха кожа, също и добро средство за възстановяваща грижа за косата.
Линоловата киселина се бори с дехидратирането на кожата и намалява загубата на вода от повърхностния й слой. При това го предпазва от външни фактори, действа успокояващо и подхранващо.
Маслото от шамфъстъци помага за укрепване на имунитета, нормализира мускулната дейност, неутрализира продуктите на кислородната обмяна, които вредят на организма, и понижава риска от развитие на онкологични заболявания.
Благодарение на танините в състава на полезната течност, тя оказва противовъзпалителен и заздравяващ ефекти.
Препоръчва се продуктът да бъде част от менюто на страдащи от туберкулоза, анемия, също на хора, боледували от грип, пневмония и преминали през всякакви тежки инфекции.
Маслото подобрява мозъчното кръвообращение, стимулира паметта и повишава способността за концентрация. При добавяне към храната то намалява предразположеността към сърдечни заболявания, отлично тонизира и подобрява настроението.
Продуктът е полезно да се приема при понижена чернодробна функция, защото отваря запушванията в органа. Също така олиото помага при лечението на жълтеница, използва се като обезболяващо средство при стомашен и чернодробен колити. Действа благоприятно и при страдащи от артериална хипертензия и тромбофлебит, при различни болести на гърдите, при кашлица. Притежава тонизиращо и общоукрепващо действия.
Шамфъстъковата мазнина се използва и за изплакване на венците, като за целта може да се приложи в чист вид или в комбинация с растителни масла (от жожоба, бадемово, от праскови, съотношението да бъде 1:1).
Употреба в козметиката
Олиото от ядките помага при напукване, изсушаване и измръзване на кожата, бори се с лющещата се суха кожа, както и с чувствителността и възможността да възпаления. То е отлична защита от ултравиолетови лъчи, премахва луничките и пигментираните кожни участъци, без да нанася вреда на тялото.
Продуктът е съставна част на подмладяващи кремове, като чрез такива средства допринася за премахване на бръчките, придава еластичност и заличава следите от умора.
Тъй като маслото подобрява кръвообращението, всички клетки се регенерират, а това овлажнява кожата и я прави нежна.
Продуктът укрепва и подхранва косата и ноктите, влиза в състава на емулсии, шампоани и други козметични средства.
Опасни и вредни свойства на маслото от шамфъстъци
Олиото е 100% натурален продукт, който не оказва странични ефекти. Не е подходящ за употреба само при индивидуална непоносимост към него, както и не се препоръчва за използване от бременни жени.
edaplus.info; Usemake.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0,2 мл. |
Мазнини | 99,8 гр. |
Калории | 885 кал. |
Витамини и минерали
витамин Е |
Други
Други полезни | ненаситени мастни киселини, фитостероли |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ПАСТА ОТ ШАМФЪСТЪК 200 г
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Шамфъстък - полезни и вредни свойства
- Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Благодарение на шам-фъстъка побеждаваме стреса и развитието на ракови заболявания
- Растително масло, олио
- Слънчогледово олио за гладка кожа на лицето
- Жабуренето с олио чисти токсините от организма
- Хранителен състав и полезни свойства на оризовото олио
Коментари към Масло от шамфъстъци