Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от шамфъстъци

Масло от шамфъстъци

Масло от шамфъстъци - изображение

Маслото от шамфъстъци се получава при студено пресоване на ядките (това са ядки на плодове от семейство Anacardiaceae). Характерни за мазнината са тъмнозеленият цвят и гъстата консистенция, като при рафиниране обагрянето се променя на светложълто, но се запазват уникалните свойства на продукта. Интересно е, че с колкото по-тъмен оттенък е маслото, толкова по-силен е ароматът му.

От древността се използва с лечебни цели, като най-голяма популярност има в арабската медицина. Още Авицена твърди, че маслото от шамфъстъци е ефективно при лечението на сърдечни заболявания, смята се и за много полезно за храносмилането. Освен това то подобрява настроението, тонизира и подмладява организма.

 

Полезни свойства на маслото от шамфъстъци

Ядрото на ядките се състои от 70% полезно масло. В състава на мазнината влизат ненаситени мастни киселини: 51-54% олеинова, 31-35% линолова, около 2% линоленова и също толкова палмитолеинова. Представител на наситените киселини е стериновата, чието количество е приблизително 2%.

Маслото е богато на фитостероли (включително, бета-ситостерол) и на полезния витамин Е (19 мг на 100 грама олио).

Фитостеролите са в състояние да активизират процесите на регенериране на кожата, допринасят за укрепването на бариерната й функция, както и допринасят за еластичността. Освен това, тези вещества влияят и върху синтезирането на колагена, притежават противовъзпалително и заздравяващо раните свойства, използват се за успокояване на чувствителна кожа.

Благодарение на голямото количество олеинова киселина, маслото от ядките помага за възстановяване на бариерната функция на епидермиса. То е в състояние да задържа влажността, прониквайки максимално дълбоко в кожата. Това го прави подходящ продукт при лющеща се и суха кожа, също и добро средство за възстановяваща грижа за косата.

Линоловата киселина се бори с дехидратирането на кожата и намалява загубата на вода от повърхностния й слой. При това го предпазва от външни фактори, действа успокояващо и подхранващо.

масло от шамфъстъци

Маслото от шамфъстъци помага за укрепване на имунитета, нормализира мускулната дейност, неутрализира продуктите на кислородната обмяна, които вредят на организма, и понижава риска от развитие на онкологични заболявания.

Благодарение на танините в състава на полезната течност, тя оказва противовъзпалителен и заздравяващ ефекти.

Препоръчва се продуктът да бъде част от менюто на страдащи от туберкулоза, анемия, също на хора, боледували от грип, пневмония и преминали през всякакви тежки инфекции.

Маслото подобрява мозъчното кръвообращение, стимулира паметта и повишава способността за концентрация. При добавяне към храната то намалява предразположеността към сърдечни заболявания, отлично тонизира и подобрява настроението.

Продуктът е полезно да се приема при понижена чернодробна функция, защото отваря запушванията в органа. Също така олиото помага при лечението на жълтеница, използва се като обезболяващо средство при стомашен и чернодробен колити. Действа благоприятно и при страдащи от артериална хипертензия и тромбофлебит, при различни болести на гърдите, при кашлица. Притежава тонизиращо и общоукрепващо действия.

Шамфъстъковата мазнина се използва и за изплакване на венците, като за целта може да се приложи в чист вид или в комбинация с растителни масла (от жожоба, бадемово, от праскови, съотношението да бъде 1:1).

масло от шамфъстъци


Употреба в козметиката

Олиото от ядките помага при напукване, изсушаване и измръзване на кожата, бори се с лющещата се суха кожа, както и с чувствителността и възможността да възпаления. То е отлична защита от ултравиолетови лъчи, премахва луничките и пигментираните кожни участъци, без да нанася вреда на тялото.

Продуктът е съставна част на подмладяващи кремове, като чрез такива средства допринася за премахване на бръчките, придава еластичност и заличава следите от умора.

Тъй като маслото подобрява кръвообращението, всички клетки се регенерират, а това овлажнява кожата и я прави нежна.

Продуктът укрепва и подхранва косата и ноктите, влиза в състава на емулсии, шампоани и други козметични средства.


Опасни и вредни свойства на маслото от шамфъстъци

Олиото е 100% натурален продукт, който не оказва странични ефекти. Не е подходящ за употреба само при индивидуална непоносимост към него, както и не се препоръчва за използване от бременни жени.

 


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: Usemake.ru

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода0,2 мл.
Мазнини99,8 гр.
Калории885 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамин Е

ДРУГИ

Други полезниненаситени мастни киселини, фитостероли

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноНовини