Бадемова торта с млечен крем и плодове
Необходими продукти:
4 яйца
100 грама захар
2 супени лъжици ванилова захар
1 чаена лъжица настъргана лимонена кора
100 грама брашно
3 супени лъжици царевично нишесте
1 чаена лъжица бакпулвер
За крема:
500 милилитра прясно мляко
170 грама захар
2 пръчки ванилия или ванилова захар
40 грама смлени бадеми
5 жълтъка
20 грама яйчен крем на прах
20 грама желатин
500 грама бита сметана
За украса:
300 милилитра пълномаслена сметана
10 грама желатин
3 капки бадемова есенция
1 супена лъжица пудра захар
2 броя узряло киви
5 ягоди
2 узрели праскови
гроздови зърна
200 грама печени бадемови листенца
1 пакет глазура за плодове
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Тестото.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците смесете със захарта (включително ваниловата) и лимонената кора, разбийте по получаването на пухкава маса. Белтъците разбийте до състояние "твърди върхове" и съединете двете части. Към тях прибавете пресятото с нишестето и бакпулвера брашно, разбъркайте, за да бъде тестото еднородно.
Изпечете блата в подходяща разглобяема форма в продължение на около 30 минути, готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби. Извадете да се охлажда върху решетка.
Когато изстине, разрежете хоризонтално на две или три части с помощта на остър нож и конец.
Крема.
Поставете 400 милилитра от млякото на котлона. Когато заври, прибавете ванилията и 100 грама от захарта. Жълтъците смесете с останалите мляко и захар, добавете смлените бадеми и крема на прах. След това внимателно изсипете тази смес в горещото мляко и сварете гъст крем, като бъркате непрекъснато.
Желатина залейте със студена вода и затоплете на бавен огън, за да се разтвори напълно, след което прибавете към крема.
Разбийте охладената сметана до състояние "твърди върхове" и я смесете с крема, който трябва да бъде със стайна температура. Разбъркайте до еднородност. Отделете 2 супени лъжици в съд, а останалото количество разпределете между блатовете, сглобявайки тортата. Приберете в хладилника и се заемете с втория крем за украсата.
Украсата.
Към крема, който отделихте по-рано прибавете капките бадемова есенция и разбъркайте старателно. Желатина залейте със студена вода, след което разтворете на бавен огън и добавете 2 супени лъжици от сметаната.
Останалата сметана разбийте с пудрата захар и смесете с крема, който вече приготвихте и охладения желатин. Приберете крема в хладилника за 15 минути, а когато извадите, покрийте тортата с него. Намажете и страните, които след това поръсете с печените бадемови листенца.
Приберете десерта в хладилника и се заемете с подготовката на плодовете.
Плодовете.
Измийте плодовете, почистете от ненужните части (костилки, опашки, семена и т. н.), ако е необходимо, обелете.
Кивито нарежете на парчета, ягодите - на две по дължина, а гроздовите зърна може да оставите цели. С плодовете декорирайте охладената торта.
Пригответе глазурата според инструкциите на опаковката и полейте десерта. Отново върнете в хладилника, този път за 2 часа.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Бадемова торта с млечен крем и плодове