Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Бабиният гювеч

Бабиният гювеч

Бабиният гювеч - изображение

Необходими продукти:


  • 4 картофа, обелени и нарязани на кубчета
  • 150 грама сварен или замразен грах
  • 1 нарязан на кубчета морков
  • 1 червена чушка, почистена и нарязана ситно
  • 400-500 грама свинско или телешко месо
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 200 милилитра доматен сок
  • 1 щипка захар
  • сол, черен пипер
  • 2-3 зрънца бахар
  • 1 дафинов лист
  • зехтин или масло за запръжка
  • 1 чаена чаша червено вино
  • 1 супена лъжица брашно
  • 2-3 стръка нарязан керевиз

 

за тестото

 

  • 500 грама брашно
  • 250-300 милилитра вода

 

Начин на приготвяне:

 

Пригответе глинен гювеч, в купа комбинирайте брашното с водата и пригответе тесто. С негова помощ ще затворите гювеча непосредствено преди печене. В тенджера сгорещете мазнината и запържете месото. След готовност отцедете и го сложете в гювеча.

В останалото масло сотирайте лука, морковите, граха, картофите, чушката и подправете с червен пипер, сол и черен пипер. Налейте доматения сок, поръсете със захарта, бахара, керевиза, разбъркайте и добавете дафиновия лист.

Комбинирайте виното с брашното и налейте към зеленчуковата смес. Изсипете я в гювеча и покрийте с капака. От тестото оформете фитил, дълъг толкова, колкото да обхване широката част на съда. Притиснете тестото, така че да запечата двете части на гювеча и загрейте фурната на 170 градуса. Изпечете ястието в продължение на час и половина. След готовност охладете, премахнете тестото, разпределете порции и поднесете.

Да ви вкусно!

За framar.bg: Русиана Михайлова

Източник и снимки: www.istockphoto.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноНовиниХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиХранене при...АнкетиСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлДиетиБотаникаАлтернативна медицинаИсторияЛечения