Бабиният гювеч

Необходими продукти:
- 4 картофа, обелени и нарязани на кубчета
- 150 грама сварен или замразен грах
- 1 нарязан на кубчета морков
- 1 червена чушка, почистена и нарязана ситно
- 400-500 грама свинско или телешко месо
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 200 милилитра доматен сок
- 1 щипка захар
- сол, черен пипер
- 2-3 зрънца бахар
- 1 дафинов лист
- зехтин или масло за запръжка
- 1 чаена чаша червено вино
- 1 супена лъжица брашно
- 2-3 стръка нарязан керевиз
за тестото
- 500 грама брашно
- 250-300 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Пригответе глинен гювеч, в купа комбинирайте брашното с водата и пригответе тесто. С негова помощ ще затворите гювеча непосредствено преди печене. В тенджера сгорещете мазнината и запържете месото. След готовност отцедете и го сложете в гювеча.
В останалото масло сотирайте лука, морковите, граха, картофите, чушката и подправете с червен пипер, сол и черен пипер. Налейте доматения сок, поръсете със захарта, бахара, керевиза, разбъркайте и добавете дафиновия лист.
Комбинирайте виното с брашното и налейте към зеленчуковата смес. Изсипете я в гювеча и покрийте с капака. От тестото оформете фитил, дълъг толкова, колкото да обхване широката част на съда. Притиснете тестото, така че да запечата двете части на гювеча и загрейте фурната на 170 градуса. Изпечете ястието в продължение на час и половина. След готовност охладете, премахнете тестото, разпределете порции и поднесете.
Да ви вкусно!
За framar.bg: Русиана Михайлова
Източник и снимки: www.istockphoto.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
СОЕКС ECOVISOR F4
Безплатна доставка за България!ЕКО БАЛАНС ВИТАМИНИ 39 ПЛОДОВЕ / ЗЕЛЕНЧУЦИ таблетки * 60
УИ БЕЙБИ ЦЕДКА ЗА ПЛОДОВЕ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Как и колко да варим различните видове месо
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Гювечета от патладжани със сос от касис
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Френски дресинг за зеленчукова салата
- Почистете пестицидите от плодовете и зеленчуците по 4 начина
- Запеканка от зеленчуци с яйца и кашкавал
Коментари към Бабиният гювеч