Рибени гювечета с масло и зеленчуци
Необходими продукти:
1 бяла риба
700 грама картофи
300 грама моркови
2 глави лук
2/3 чаена чаша заквасена сметана с масленост 20%
100 милилитра минерална вода
сол и черен пипер на вкус
масло
Начин на приготвяне:
Напълнете гювечетата с вода и оставете така за около 20 минути. Това се прави с цел да се овлажнят глинените пори и храната да се получи по-сочна, също така миризмата (в случая на риба) да не попива в стените на съда.
Почистете рибата, измийте я и нарежете на парчета. Не е необходимо да използвате много подправки, достатъчно е да сложите малко сол и евентуално съвсем мъничко черен пипер, защото вкусът на рибата, приготвена в гювече, е особен и се променя значително под въздействието на подправки.
Обелете картофите, морковите и лука, сложете ги във вода.
Лука нарежете на полукръгчета.
Морковите - на тънки сламки.
А картофите - на тънки правоъгълници.
Изпържете лука и морковите в масло, сложете и малко сол.
Към сметаната добавете минералната вода и сол.
Заемете се с напълването на гювечетата. Първо ги подредете върху тава, застлана с хартия за печене. След това разпределете на дъното им зеленчуците на слоеве. Около 1/3 от съда е за картофите,
вторият ред е от изпържените лук и моркови,
а третият е от риба.
Завършете със сметаната и затворете гювечетата.
Поставете ги на най-ниското ниво на фурната и тогава я включете да загрява.
Ястието се приготвя повече от час при температура от 180 градуса, която постепенно се намаля до 150 градуса.
Готовността може да проверите с помощта на нож: отворете гювечето и прободете рибата. Цветът на сока показва дали ястието е готово.
Поднесете със зелена салата.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ РИБА ХЕК СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ АСОРТИ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ С МАСЛО 190 г
СУИДИШ НУТРА РИБЕН КОЛАГЕН 5 000 мг течна формула 500 мл
НАУ ФУДС УЛТРА ОМЕГА - 3 дражета * 90
БАРЛИЙНС ФРЕШ КЕЧ РИБЕНО МАСЛО капсули * 250
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ РИБА ХЕК С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Алкална диета
Коментари към Рибени гювечета с масло и зеленчуци