Оригинални рецепти за Баба Гануш
Баба Гануш е разядка, характерна за арабската кухня и Близкия Изток. В Ливан се нарича също така и мутабал, а в Израел – хацил бе'тхина (патладжан с тахан) или салат хацилим, което означава салата от патладжан. Всички тези имена се отнасят до едно и също нещо - кремообразна разядка, съдържаща печен и намачкан патладжан, чесън, зехтин, лимонов сок, тахан, подправена със сол. Овкусява се с разнообразие от подправки според вкуса и предпочитанията. Поднася се като салата, разядка или предястие. Към оригиналната рецепта за Баба Гануш може да се добавят и нахут, тиквички, чушки или други зеленчуци, кисело мляко и хрупкави ядки. Разядката прилича на популярното в България кьопоолу, но се различава от него по това, че освен патладжани, съдържа и тахан.
Баба Гануш – кьопоолуто на Близкия Изток
Необходими продукти:
- 2 средно големи патладжана, изпечени
- 6 супени лъжици сусамов тахан
- 1 чаена лъжичка счукан чесън
- 5 супени лъжици зехтин
- 1/2 чаена лъжичка сол
- пушен червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете изпечените патладжани, нарежете ги на ситно и прехвърлете в дълбока купа. Овкусете със зехтин и намачкайте с вилица до получаването на кремообразна смес. Добавете тахана, чесъна и солта и разбъркайте добре. Опитайте на вкус и добавете още сол, ако е необходимо. Прехвърлете Баба Гануша в купа и поръсете с пушен червен пипер. Поднесете разядката охладена или на стайна температура, заедно с филийки хляб, крекери или свежи зеленчуци по избор. По желание поръсете с пресен магданоз и зехтин.
Баба Гануш с чушки и домашен сусамов тахан
Необходими продукти:
- 2 патладжана, печени
- 3 мариновани червени чушки, печени
- 50 грама сусам
- 3 супени лъжици сусамово масло
- сол и черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица кимион на прах
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 щипки лют червен пипер
Начин на приготвяне:
За да приготвите домашния сусамов тахан, загрейте сух тиган и препечете сусамовите семена. Пресипете ги в хаванче и ги счукайте. Добавете сусамовото масло на тънка струйка и продължете да разбърквате, докато сместа се сгъсти.
Почистете патладжана и чушките, намачкайте ги на пюре и сложете в купа. Добавете получения сусамов тахан. Овкусете със сол, черен пипер, кимион, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте, охладете и поднесете Баба Гануш студен, поръсен с лют червен пипер по желание.
Съвети за приготвяне и сервиране на Баба Гануш:
- Пригответе разядката с тахан, който е по ваш вкус – слънчогледов, фъстъчен или друг. Вкусно е дори с фъстъчено масло. Овкусете с подправки, които харесвате.
- Използвайте разнообразие от ядки, за да добавите хрупкавост и различни вкус и текстура на разядката Баба Гануш. Гарнирайте с пресен магданоз, препечени кедрови ядки и зехтин.
- Към оригиналната рецепта за Баба Гануш може да добавите една консерва нахут или печени и намачкани 2-3 тиквички, за да доставите на организма си още полезни хранителни вещества.
- Пригответе Баба Гануш с прясно изпечен топъл патладжан, за да получите вкусен и пресен дип с деликатна и кремообразна текстурата.
- Уверете се, че сте отцедили добре патладжана от излишната вода, преди да го намачкате и комбинирате с останалите съставки. Не прекалявайте с пюрирането или блендирането на патладжана, за да не се получи разядка с твърде течна консистенция. За да избегнете това, намачкайте с вилица.
- Може да съхраните разядката в херметически затворен съд в хладилника до 3-4 дни.
- Баба Гануш е подходящ дип за консумация от вегани и вегетарианци, тъй като не съдържа животински съставки. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати, а повечето калории в него идват от тахана.
epicurious.com
Снимка: flickr.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА БИО БАДЕМОВ ТАХАН ОТ 100% БЪЛГАРСКИ БАДЕМОВИ ЯДКИ 250 г
БИОХЕРБА СЛЪНЧОГЛЕДОВ ТАХАН ОТ 100% ФИНО СМЛЯНО СЛЪНЧОГЛЕДОВО СЕМЕ 250 гр.
ЗОЯ БИО СУСАМОВ ТАХАН - ЧЕРЕН 200 гр.
ХАРМОНИКА БИО ЧЕРЕН ТАХАН 250 г
БИОХЕРБА БИО ФЪСТЪЧЕН ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ НЕБЕЛЕНИ ФЪСТЪЧЕНИ ЯДКИ 250 г
ТАХАН ОТ МАКАДАМИЯ 230 г ЗЕМЕЛА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Смесете сусамовия тахан с мед за подсилване на имунитета
- Рецепта за сръбски айвар с печени чушки
- Рецепта за домашен сусамов тахан
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Печен патладжан с оцет и чесън
- Ливанска разядка Мутабал
Коментари към Оригинални рецепти за Баба Гануш