Рецепта за сръбски айвар с печени чушки
Айварът е подобен на българската лютеница продукт, но основната му съставка са печени червени чушки. Различава се от лютеницата по това, че не съдържа домати. Приготвя се в много страни на Балканите (Сърбия, България, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия и Албания). Родината му е Сърбия, където се нарича "сръбска салата" или "сръбски зеленчуков хайвер". Името "айвар" идва от турската дума "havyar", която означава "осолен хайвер" или "хайвер". Сервира се като гарнитура или се намазва върху филия хляб.
Необходими продукти за приготвянето на сръбски айвар:
- 2 килограма червени чушки
- 500 грама патладжани
- 1 1/4 чаена чаша олио (или зехтин)
- 3 супени лъжици оцет
- 2 скилидки чесън
- 2 чаени лъжички сол (или на вкус)
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на сръбския айвар
Загрейте фурната до 240 градуса. Покрийте с хартия за печене дъното на средно голяма тава.
Прободете няколко пъти патладжаните с вилица и ги изпечете в загрятата фурна (или на скара), докато омекнат и се овъглят (около 30-40 минути). По същия начин изпечете и чушките. Сложете двата зеленчука в отделни купи, покрийте с фолио и оставете да се охладят за около 1 час. След това обелете чушките и патладжаните, отстранете семената им.
Измийте печените зеленчуци и заедно с чесъна ги смелете фино с помощта на кухненски робот или друг подходящ уред.
Загрейте олиото (или зехтина) в голяма тенджера. Изсипете в нея смлените зеленчуци и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете солта, черния пипер и оцета. Оставете сместа да се готви на слаб до умерен огън в продължение на поне 2 часа или докато се сгъсти (консистенцията трябва да е като на лютеница). От време на време разбърквайте, за да не залепне по дъното на съда. Ако е необходимо, подправете допълнително.
Изчакайте готовият айвар да се охлади леко, след което може да намажете с него филия хляб и да поднесете със сирене. Вариант е да сервирате като гарнитура към основно ястие или да консервирате в буркани за зимата.
Съвети за приготвяне на айвар
- Ако не харесвате патладжани, може да не ги използвате в рецептата.
- Любителите на пикантното може да добавят няколко печени люти чушки към останалите продукти.
- Ако искате вашият айвар да има опушен вкус, изпечете чушките на открит огън. Когато почернеят, обелете и смелете.
- Въпреки че рецептата не е сложна за приготвяне, тя отнема време, затова си отделете 1 ден, ако сте решили да се заемете с изпълнението й.
- Може да съхранявате айвара в херметически затворени буркани до 2 седмици. За да удължите срока му на годност, трябва да консервирате.
- Ако решите да консервирате, пригответе си малки бурканчета и се уверете, че са добре измити и стерилизирани. След това ги напълнете, като оставите 1-2 сантиметра разстояние до гърлото на съдовете. Сложете в загрята до 100 градуса фурна за около 10 минути. Когато ги извадите, напълнете догоре с олио и затворете. Покрийте с кърпа и оставете на тъмно и хладно място за 48 часа. По този начин айварът може да се съхранява в продължение на 6 месеца.
Разновидности на айвара
Сред най-популярните разновидности за приготвяне на айвар на Балканите са:
- Лютеница – България. Приготвя се с чушки, моркови, патладжани, домати, лук, чесън, черен пипер, олио, захар и сол.
- Кьопоолу – България и Турция. Приготвя се от печени патладжани и чесън, към които могат да се добавят печени чушки, домати, лук, магданоз, черен пипер и дафинови листа.
- Пинджур – Босна и Херцеговина, България, Сърбия и Македония. Прави се с патладжани, домати, чушки, лук, чесън, черен пипер, олио, захар и сол. Той е много подобен на айвара и имената им са взимозаменяеми.
- Zacusca – Румъния. Приготвя се с патладжани, сотиран лук, доматено пюре и печени червени чушки, към които някои добавят гъби, моркови или целина.
- Паста от пипер (Biber salcasi) – Анатолия (Турция). Представлява гъста наситено червена паста, направена от червени люти чушки или сладки чушки и сол.
196flavors.com
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
- Ливанска разядка Мутабал
- Рецепти за вкусно домашно кьопоолу
- Разядка с авокадо и сардини
- Вегетарианска разядка (схуг) с чесън и чили
- Чеснова разядка в доматен сос
- Бобена разядка със сметана, чесън и розмарин
- Топеница с червени чушки, червен лук и чесън
- Пикантна доматена разядка с моркови и чушки
- Разядка от тиквички с домати и чесън
Коментари към Рецепта за сръбски айвар с печени чушки