Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена
В следващите редове ще ви запознаем с рецептата на Марияна Беличовска, в която споделя една от любимите си рецепти за 100% пълнозърнест хляб с квас, която се изпълнява лесно, дори от начинаещи и може да послужи за основа, върху която да надграждате уменията си във времето.
Необходими продукти:
- 200 грама пълнозърнесто пшенично брашно
- 100 грама пълнозърнесто брашно от хорасан
- 100 грама пълнозърнесто брашно от лимец
- 300 - 350грама вода
- 100 грама квас от пълнозърнесто ръжено брашно
- 7 грама нерафинирана морска сол или 9 гр хималайска сол
- 30 грама слънчогледови семена
- 15 грама маково семе
- 15 грама пълнозърнести семена от сусам
Начин на приготвяне:
Смесете много добре трите вида брашно.
Налейте около 280 гр вода и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато цялото брашното се намокри добре. (Ако има нужда добавете още малко вода.)
Съберете го в центъра на купата, и го оставете да престои за около 1 час и половина, покрито с фолио.
След определения престой (може да бъде по-кратък или малко по-дълъг), добавете активирания квас и разбъркайте или омесете с ръка до пълното хомогенизиране на сместа.
Добавете солта с около 15 грама вода и омесете за много кратко, докато почувствате, че сте я размесили в тестото.
Направете отново кратка пауза от около 15 минути.
Добавете семената и омесете тестото за няколко минути с навлажнена ръка или просто го разбъркайте добре с дървена лъжица.
Покрийте го с фолио и го оставете на стайна температура за няколко часа, докато почти увеличи обема си (втаса).
*Скоростта на процеса в случая зависи от много неща, най-важните, измежду които са силата на кваса и температурата в помещението.
* Избягвайте прекалено затоплените помещения и бързото втасване на тестото, тъй като това ще се отрази неблагоприятно на вкуса и консистенцията на хляба.
Когато тестото е достатъчно втасало, подгответе формичката за печене, като я намажете добре с масло или с олио и я поръсите обилно с брашно.
*Можете да печете и във форма, покрита с хартия за печене, както правя аз, но това е въпрос на избор.
Размесете с навлажнена ръка или с дървена лъжица втасалото тесто и го изсипете внимателно във формичката. Загладете го с мокра ръка, така че да се разпредели равномерно по цялата дължина и го поръсете обилно и равномерно с пълнозърнесто брашно. С помощта на тънка шпатула оформете ръбчетата и загладете страните му, което ще придаде чудесна и правилна форма на хляба.
Покрийте оформеното тесто и го оставете отново на хладно място (препоръчително е в хладилника на 8-10 градуса) за една нощ или до удвояване на обема.
Печете в предварително добре загрята на 240 градуса фурна за 15 минути, след което намалете температурата до 180 и продължете печенето още 30 минути.
Намалете температурата до 150 градуса и отворете фурната, за да излезе влагата от печенето.
Оставете хляба да се доизсуши за още поне 10 мин.
След това го извадете от фурната, внимателно го освободете от формата и отново го върнете за още около 10 минути на 150 градуса.
Охладете го върху решетка и консумирайте минимум 6 - 8 часа след изпичането му, когато вкусът му се е формирал и е добре узрял.
Прочете цялото интервю на Марияна.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена