Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена

Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена

от 15 ное 2019г., обновено на 18 ное 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

В следващите редове ще ви запознаем с рецептата на Марияна Беличовска, в която споделя една от любимите си рецепти за 100% пълнозърнест хляб с квас, която се изпълнява лесно, дори от начинаещи и може да послужи за основа, върху която да надграждате уменията си във времето.

Необходими продукти:

  • 200 грама пълнозърнесто пшенично брашно
  • 100 грама пълнозърнесто брашно от хорасан
  • 100 грама пълнозърнесто брашно от лимец
  • 300 - 350грама вода
  • 100 грама квас от пълнозърнесто ръжено брашно
  • 7 грама нерафинирана морска сол или 9 гр хималайска сол
  • 30 грама слънчогледови семена
  • 15 грама маково семе
  • 15 грама пълнозърнести семена от сусам

Начин на приготвяне:

Смесете много добре трите вида брашно.

Налейте около 280 гр вода и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато цялото брашното се намокри добре. (Ако има нужда добавете още малко вода.)

Съберете го в центъра на купата, и го оставете да престои за около 1 час и половина, покрито с фолио.

След определения престой (може да бъде по-кратък или малко по-дълъг), добавете активирания квас и разбъркайте или омесете с ръка до пълното хомогенизиране на сместа.

Добавете солта с около 15 грама вода и омесете за много кратко, докато почувствате, че сте я размесили в тестото.

Направете отново кратка пауза от около 15 минути.

Добавете семената и омесете тестото за няколко минути с навлажнена ръка или просто го разбъркайте добре с дървена лъжица.

Покрийте го с фолио и го оставете на стайна температура за няколко часа, докато почти увеличи обема си (втаса).

*Скоростта на процеса в случая зависи от много неща, най-важните, измежду които са силата на кваса и температурата в помещението.

* Избягвайте прекалено затоплените помещения и бързото втасване на тестото, тъй като това ще се отрази неблагоприятно на вкуса и консистенцията на хляба.

Когато тестото е достатъчно втасало, подгответе формичката за печене, като я намажете добре с масло или с олио и я поръсите обилно с брашно.

*Можете да печете и във форма, покрита с хартия за печене, както правя аз, но това е въпрос на избор.

Размесете с навлажнена ръка или с дървена лъжица втасалото тесто и го изсипете внимателно във формичката. Загладете го с мокра ръка, така че да се разпредели равномерно по цялата дължина и го поръсете обилно и равномерно с пълнозърнесто брашно. С помощта на тънка шпатула оформете ръбчетата и загладете страните му, което ще придаде чудесна и правилна форма на хляба.

Покрийте оформеното тесто и го оставете отново на хладно място (препоръчително е в хладилника на 8-10 градуса) за една нощ или до удвояване на обема.

Печете в предварително добре загрята на 240 градуса фурна за 15 минути, след което намалете температурата до 180 и продължете печенето още 30 минути.

Намалете температурата до 150 градуса и отворете фурната, за да излезе влагата от печенето.

Оставете хляба да се доизсуши за още поне 10 мин.

След това го извадете от фурната, внимателно го освободете от формата и отново го върнете за още около 10 минути на 150 градуса.

Охладете го върху решетка и консумирайте минимум 6 - 8 часа след изпичането му, когато вкусът му се е формирал и е добре узрял.

Прочете цялото интервю на Марияна.

пълнозърнест хляб

Още по темата:
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Сладкиш от сух хляб с кайсии и млечна заливка Сладкиш от сух хляб с кайсии и млечна заливка
  • Как да запазим хляба свеж Как да запазим хляба свеж
  • Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък Хлябът на столичани – с жива закваска и изпечен на камък
5.0/5 1 оценка

Коментари към Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена
    www.framar.bg 
    на 19 June 2025 в 10:06
    Коментирайте "Ароматен пълнозърнест хляб с ръжен квас и семена"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Еврейски безквасен хляб Маца
  • Справете се с болезнения цирей с помощта на хляб и мляко
  • Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
  • Пълнозърнестият хляб е най-полезен
  • Двуседмична диета с хляб
  • Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готови смеси за домашен хляб. Кои са добри?

преди 2008 дни, 23 часа и 17 мин.

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2093 дни, 18 часа и 20 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 5 дни, 17 часа и 50 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 6 дни, 51 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 9 дни, 17 часа и 8 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 10 дни, 16 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ТАДАЛАФИЛ таблетки 20 мг * 12 ТЕВА

ИБУПРОФЕН инфузионен разтвор 400 мг / 100 мл 100 мл * 10

ИБУПРОФЕН инфузионен разтвор 600 мг / 100 мл 100 мл * 10

ДИАБДЕРМИКС СПРЕЙ ЛОСИОН 75 мл

УАЙТМИ ПАСТА ЗА ЗЪБИ С АРОМАТ НА ЧЕРЕША 60 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КВАМАТЕЛ табетки 40 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 10:06:14

ХИМАЛАЯ ГЕРИФОРТЕ таблетки * 40

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 10:02:35

МАГНЕ B6 таблетки * 60 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 09:58:07

ЕСПУМИЗАН капсули 40 мг * 25 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 09:57:43

Боулс

Коментар на: Nelly Symonds от 18 юни 2025г. в 21:07:42
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival