Аквафаба – натуралният заместител на яйца
Знаете ли какво е аквафаба? На мнозина вероятно им звучи сложно и екзотично, но всъщност това е един абсолютно прост и достъпен продукт, при това натурален, който се получава от бобови култури. По-конкретно, течността, в която се варят. Аквафабата е истинска находка за вегетарианците, ценна за почитателите на „живата“ храна и за хората, които по една или друга причина не трябва да консумират яйца.
Какво представлява аквафаба?
Наименованието произлиза от латинските думи „aqua” (вода) и „faba” (боб, бобови). Съществуват два вида аквафаба. Единият е отварата, която остава след термичната обработка на бобови култури (бял боб, грах, леща и други). В нея има много полезни вещества, като най-ценна е водата, използвана за сваряване на сух нахут.
Вторият вид е „сокът” от консервираните бобови култури. Въпреки че е по-лесно и удобно да се използва, течността се цени много по-малко, защото в нея се добавят различни консерванти за съхранение на основния продукт.
Аквафабата е открита случайно преди няколко години от готвач, който забелязва, че разбиването на течността от бобови консерви води до образуването на гъста и плътна пяна, наподобяваща тази, която се получава при разбиване на яйца. Именно благодарение на способността си да имитира свойствата на яйчения белтък, аквафабата е отличен заместител на готварската сметана и разбитите белтъци. 30-40 милилитра се равняват на един яйчен белтък.
>>> Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола
Полезни хранителни вещества
Яйчните белтъци са здравословни за тези, които предпочитат животинския продукт, но аквафабата е чудесна алтернатива за веганите и хората с алергия към яйца.
Тъй като нахутът е изключително здравословен, някои от хранителните му вещества преминават във водата при варене. Протеините и фибрите не се прехвърлят, но човек може да се възползва от останалите хранителни вещества, сред които:
- витамини от група В;
- фолиева киселина;
- желязо;
- фосфор;
- здравословни мазнини, като линолова и олеинова киселини.
Приложение на аквафаба
Натуралният заместител на яйцата може да се използва за приготвянето на:
- майонеза;
- сирена и моцарела;
- нуга;
- френски макарони;
- печива;
- домашен сладолед;
- целувки;
- пяна за кафе (вместо сметана).
Първоначално водата от нахут може да има мирис на бобови култури, но след смесване с останалите продукти в рецептата, миризмата и вкусът стават по-неутрални. При използването на друг вид бобова култура или ако нахутът е осолен, резултатът може да е различен.
Как да приготвите правилно аквафаба?
- Залейте с вода 1 чаена чаша сух нахут и оставете да престои една нощ. На сутринта отцедете течността и поставете зърната в съд с чиста вода, която да ги покрива с три сантиметра. Сварете на среден огън.
- След приготвяне на нахута, извадете зърната, а водата варете, докато останат 200 милилитра.
- Получената отвара охладете, прецедете и използвайте по предназначение или съхранявайте в хладилник не повече от 4 дни.
- Разбиването става с миксер с кръгли бъркалки, а течността може да бъде както гореща, така и студена. Процесът задължително се извършва на висока скорост до образуване на пяна.
- За да се превърне в крем, добавяйте захар или стевия на малки части по време на разбиването.
- В зависимост от ястието, което искате да приготвите, може да прибавите хранителни оцветители, лимонов сок или щипка сол.
- За да бъде пяната по-гъста и плътна, като за целувки, нахутът трябва да се свари без предварително накисване във вода. В такъв случай обаче процесът на приготвяне изисква повече време.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г
НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ТРИФАН * 50
БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА АЛБУФАН * 50
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Разграждане на белтъци
- Протеин (белтък) в кръвта
- Белтък на Бенс Джоунс
- Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Как да приготвим яйчните белтъци на сняг за торта, крем, блатове или кекс?
- Ечемик
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
Коментари към Аквафаба – натуралният заместител на яйца