Агнешко с ориз басмати и шафран

Необходими продукти:
- 2 супени лъжици олио
- 450 грама агнешко месо, нарязано на хапки
- 8 цели зърна кардамон
- 5 зрънца карамфил
- 2 чаени лъжици семена кимион
- 3 сантиметра пръчка канела
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 6 смачкани скилидки чесън
- 5 сантиметра корен джинджифил, настърган
- 2 чаени лъжици лют пипер на прах
- 2 чаени лъжици смлян кориандър
- 2 чаени лъжици доматено пюре
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 1 кубче пилешки бульон, разтворен в 650 милилитра гореща вода
- 300 грама ориз басмати
- голяма щипка шафран, накиснат в 2 супени лъжици топла вода
- листа свеж кориандър или мента за сервиране
- филирани бадеми за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте 1 супена лъжица мазнина в тиган и изпържете месото (на един ред и на няколко партиди, ако се наложи), докато придобие коричка. Прехвърлете в чиния.
Намалете температурата на котлона и сложете останалата мазнина. Пуснете подправките, с изключение на 3 семена от кардамона. Добавете лука и посолете, пържете за 15-20 минути, докато омекне.
Прехвърлете половината от сместа в купичка.
Добавете чесъна и джинджифила към останалия лук в тигана и пържете минута-две. Следва да добавите и смлените подправки. Върнете месото в тигана, сложете доматената паста и киселото мляко. Разбъркайте и сипете 250 милилитра от бульона, оставете да къкри под капак 1 час. Ако има нужда добавете вода, но когато мине определеното време, сосът трябва да е гъст.
Добавете ориза и останалия бульон, кардамона и сол. Оставете да се вари до готовност на ориза за около 15 минути, а последните 5 минути под капак. Разбъркайте с вилица ориза, за да се запази въздушен.
Сложете сместа в тава и отгоре полейте с шафрановата вода, отделения лук и запечете за 30-40 минути под фолио.
Сервирайте ястието поръсено с филирани бадеми, кориандър и кисело мляко.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Рецепти за агнешко на скара
- Печен агнешки бут с бяло вино и подправки
- Как ще познаете дали е хубаво агнешкото или овчето месо?
- Печено агнешко с билки, горчица и мед
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Марината за агнешко месо
- Агнешко с домати
- Руло от агнешко с кедрови ядки и спанак
- Агнешки сач със зеленчуци
Коментари към Агнешко с ориз басмати и шафран