Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Агнешко с нахут и тиква под млечна заливка

Агнешко с нахут и тиква под млечна заливка

Агнешко с нахут и тиква под млечна заливка - изображение

Необходими продукти:

  • 1,2 килограма тиква, обелена и нарязана на тънко
  • 3 чаени лъжици кимион
  • 1 чаена лъжица зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 4 стръка целина, нарязани на ситно
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 1 чаена лъжица канела
  • 500 грама агнешка кайма
  • 400 грама домати от консерва
  • 400 грама нахут, отцеден
  • 1 тиквичка, ситно нарязана
  • 240 грама рикота
  • 1 яйце
  • 130 грама кисело мляко
  • 1/4 чаена чаша нарязан свеж магданоз
  • 260 грама чери домати на клонка

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете 2 тави с хартия за печене и разпределете тиквате между тях. Полейте с малко зехтин и поръсете с половината от кимиона. Печете между 25 и 30 минути, до готовност.

Междувременно в касерола разтопете зехтина и изпържете лука и целината за 7-8 минути, докато омекнат. Добавете чесъна, канелата и останалия кимион, гответе за минута, докато освободят аромата си.

Сложете каймата и я разбъркайте с лука, раздробете я колкото можете и я изпържете за 5 минути, докато покафенее. Добавете нарязаните домати от консерва, тиквичката, нахута и 3/4 чаена чаша вода. Оставете да заври и след това намалете температурата, за да къкри 20 минути, докато се сгъсти.

Рикотата, яйцето и киселото мляко разбийте в купа.

В подходяща тавичка изсипете половината от доматената смес с кайма, отгоре сложете половината от тиквата. Полейте с останалия доматен сос, следват отново тиквата. Завършете с яйцето и рикотата. Печете за 15 минути.

Опечете доматите в застлана с хартия тавичка за 15 минути, докато се разпукат. Оставете да се охладят за 10 минути.

Сервирайте запеканката с доматите отгоре и свежи листа босилек или бейби кейл.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиСнимкиДиетиЛюбопитноБотаника