Агнешко с нахут и тиква под млечна заливка
Необходими продукти:
- 1,2 килограма тиква, обелена и нарязана на тънко
- 3 чаени лъжици кимион
- 1 чаена лъжица зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 4 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 1 чаена лъжица канела
- 500 грама агнешка кайма
- 400 грама домати от консерва
- 400 грама нахут, отцеден
- 1 тиквичка, ситно нарязана
- 240 грама рикота
- 1 яйце
- 130 грама кисело мляко
- 1/4 чаена чаша нарязан свеж магданоз
- 260 грама чери домати на клонка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете 2 тави с хартия за печене и разпределете тиквате между тях. Полейте с малко зехтин и поръсете с половината от кимиона. Печете между 25 и 30 минути, до готовност.
Междувременно в касерола разтопете зехтина и изпържете лука и целината за 7-8 минути, докато омекнат. Добавете чесъна, канелата и останалия кимион, гответе за минута, докато освободят аромата си.
Сложете каймата и я разбъркайте с лука, раздробете я колкото можете и я изпържете за 5 минути, докато покафенее. Добавете нарязаните домати от консерва, тиквичката, нахута и 3/4 чаена чаша вода. Оставете да заври и след това намалете температурата, за да къкри 20 минути, докато се сгъсти.
Рикотата, яйцето и киселото мляко разбийте в купа.
В подходяща тавичка изсипете половината от доматената смес с кайма, отгоре сложете половината от тиквата. Полейте с останалия доматен сос, следват отново тиквата. Завършете с яйцето и рикотата. Печете за 15 минути.
Опечете доматите в застлана с хартия тавичка за 15 минути, докато се разпукат. Оставете да се охладят за 10 минути.
Сервирайте запеканката с доматите отгоре и свежи листа босилек или бейби кейл.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Рецепти за агнешко на скара
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Леща яхния по марокански с нахут и агнешко
- Агнешко с домати
- Агнешко с картофи, вино и грах
- Задушено агнешко с фурми и лук
- Агнешки сач със зеленчуци
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
- Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки
Коментари към Агнешко с нахут и тиква под млечна заливка