Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки

Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки

Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки - изображение

Необходими продукти:

  • 1,2 килограма агнешка плешка без кост, нарязана на парчета по 5 сантиметра
  • 1/2 чаена чаша златни стафиди
  • 1/2 чаена чаша сухо хересно вино + още 3 супени лъжици за соса
  • 1 чаена чаша пресен портокалов сок
  • 4 наситнени скилидки чесън
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 нарязана средно голяма глава стар лук
  • 2 чаени лъжици нишки шафран
  • 2 чаени лъжици смлян кориандър
  • 2 чаени лъжици сушена мащерка
  • 1 1/2 супени лъжици смлян кимион
  • 1/2 чаена чаша кедрови ядки
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1/2 чаена чаша сухо червено вино
  • прясно смлян черен пипер и сол на вкус
  • 3 големи домата, почистени от семената и нарязани на едри парчета
  • 1/2 чаена чаша маслини без костилки (разрежете на две)
  • 1 лимон (нарязан на тънки кръгчета, които след това разрежете на две)
  • 2 супени лъжици лимонов сок


Начин на приготвяне:

Залейте стафидите с половин чаша херес и оставете да престоят 3 часа във виното.

Агнешките късчета сложете в голяма купа, добавете чесъна и залейте с портокаловия сок. В тази марината месото трябва да остане 2 часа, като периодично го обръщайте.

Когато отцедите портокаловата течност, запазете я.

Налейте половината от зехтина в тенджера с плътно затварящ се капак и затоплете на среден огън. Запържете агнешкото, като слагате по няколко парчета от него и долейте още мазнина, ако е необходимо.

С помощта на решетъчна лъжица изваждайте готовото месо обратно в купата.

Когато приключите с агнешкото, в същия съд изпържете лука за 5 минути. След това добавете подправките (шафрана, кориандъра, мащерката, кимиона) и кедровите ядки, задушете за още 5 минути. Ред е на брашното, а минута по-късно изсипете стафидите заедно с хереса, портокаловата марината и червеното вино. Разбъркайте, подправете с черен пипер и сол, върнете агнешкото обратно в тенджерата и добавете маслините и доматите.

Затворете с капак и гответе ястието на бавен огън в продължение на час и петнадесет минути.

Докато месото се задушава, сложете лимоновите резени на един ред в недълбока купа и ги поръсете с малко сол. Залейте с вряща вода за 10 минути, след което я отцедете.

Щом ястието е готово, извадете месото и зеленчуците от тенджерата, а сосът оставете да се изпарява на среден огън. Налейте лимоновия сок и 3 супени лъжици херес.

Отново сложете агнешкото и зеленчуците в тенджерата със соса, затоплете и веднага поднесете ароматното ястие с резените лимон.

Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: jv.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиСнимки