Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки
Необходими продукти:
- 1,2 килограма агнешка плешка без кост, нарязана на парчета по 5 сантиметра
- 1/2 чаена чаша златни стафиди
- 1/2 чаена чаша сухо хересно вино + още 3 супени лъжици за соса
- 1 чаена чаша пресен портокалов сок
- 4 наситнени скилидки чесън
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 нарязана средно голяма глава стар лук
- 2 чаени лъжици нишки шафран
- 2 чаени лъжици смлян кориандър
- 2 чаени лъжици сушена мащерка
- 1 1/2 супени лъжици смлян кимион
- 1/2 чаена чаша кедрови ядки
- 1 супена лъжица брашно
- 1/2 чаена чаша сухо червено вино
- прясно смлян черен пипер и сол на вкус
- 3 големи домата, почистени от семената и нарязани на едри парчета
- 1/2 чаена чаша маслини без костилки (разрежете на две)
- 1 лимон (нарязан на тънки кръгчета, които след това разрежете на две)
- 2 супени лъжици лимонов сок
Начин на приготвяне:
Залейте стафидите с половин чаша херес и оставете да престоят 3 часа във виното.
Агнешките късчета сложете в голяма купа, добавете чесъна и залейте с портокаловия сок. В тази марината месото трябва да остане 2 часа, като периодично го обръщайте.
Когато отцедите портокаловата течност, запазете я.
Налейте половината от зехтина в тенджера с плътно затварящ се капак и затоплете на среден огън. Запържете агнешкото, като слагате по няколко парчета от него и долейте още мазнина, ако е необходимо.
С помощта на решетъчна лъжица изваждайте готовото месо обратно в купата.
Когато приключите с агнешкото, в същия съд изпържете лука за 5 минути. След това добавете подправките (шафрана, кориандъра, мащерката, кимиона) и кедровите ядки, задушете за още 5 минути. Ред е на брашното, а минута по-късно изсипете стафидите заедно с хереса, портокаловата марината и червеното вино. Разбъркайте, подправете с черен пипер и сол, върнете агнешкото обратно в тенджерата и добавете маслините и доматите.
Затворете с капак и гответе ястието на бавен огън в продължение на час и петнадесет минути.
Докато месото се задушава, сложете лимоновите резени на един ред в недълбока купа и ги поръсете с малко сол. Залейте с вряща вода за 10 минути, след което я отцедете.
Щом ястието е готово, извадете месото и зеленчуците от тенджерата, а сосът оставете да се изпарява на среден огън. Налейте лимоновия сок и 3 супени лъжици херес.
Отново сложете агнешкото и зеленчуците в тенджерата със соса, затоплете и веднага поднесете ароматното ястие с резените лимон.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: jv.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Рецепти за агнешко на скара
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Леща яхния по марокански с нахут и агнешко
- Агнешко с домати
- Агнешко с картофи, вино и грах
- Задушено агнешко с фурми и лук
- Агнешки сач със зеленчуци
- Агнешко с нахут и тиква под млечна заливка
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
Коментари към Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки