Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Диети Полезно Как гликемичният индекс на храните влияе върху отслабването

Как гликемичният индекс на храните влияе върху отслабването

от 21 май 2019г., обновено на 21 ное 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Как гликемичният индекс на храните влияе върху отслабването - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Гликемичният индекс (ГИ) е показател, който указва промяната на нивото на глюкозата след прием на храна. Обичайно е прието да се изчислява относително в 100 единици.

Въглехидратите в продуктите с висок ГИ се разпадат бързо, нивото на глюкозата в кръвта рязко се повишава, след което също толкова рязко спада.

При продуктите с нисък ГИ е обратното: повишаването на нивото на глюкозата се случва бавно, а се запазва по-дълго.

Какво е отношението на гликемичния индекс на храните към отслабването?

Ако в менюто на човек присъстват много продукти с висок ГИ, то и дума не може да става за отслабване, тъй като организмът няма да успява да изразходва мазнините. Защо? Защото на него през цялото време ще му се налага да преработва глюкозата и да използва именно нея, до мазнините не се стига.

Ако човек изразходва малко енергия, глюкозата, с помощта на инсулина, се превръща в мазнина и полизахарид гликоген: тях организмът е по-удобно да съхрани - в черния дроб, мускулите и другите клетки. "Хранилищата" могат да нарастват до огромни размери: хората продължават да употребяват "бързовъглехидратни" продукти и си объркват цялата обмяна на веществата, а да се излезе от това състояние е много трудно.

Сладките изделия са ярък пример. В обедната си почивка много от нас пият чай и си хапват кифличка, кроасан, бисквитки с шоколад, шоколадово десертче или друго "удобно" изкушение, което може да се изяде бързо и на крак, след което отново сядаме зад бюрото и организмът няма къде да изразходи приетите калории.

Освен сладостите, ние приемаме и други калорични храни, в това число засищащи вечери след приключване на работния ден. Поради това много пъти на ден се освобождава инсулин в кръвта: образува се нова мазнина, старата се съхранява, а телесното тегло нараства.

Оказва се, че да се знае гликемичният индекс на продуктите, не е излишно за повечето хора.

Храната с висок такъв показател по-често е необходима на тези, чийто труд е свързан с физически натоварвания, както и за спортисти. Това не означава, че трябва я да изключим напълно от менюто си - тя също съдържа нужни за здравето вещества, просто следва да я приемаме по-рядко и в малки количества.

Какви продукти да избираме?

Храните с нисък или среден ГИ се разграждат и усвояват дълго, захарта в кръвта не се повишава рязко след консумацията им, а инсулинът няма да прави нови мастни запаси.

Върху опаковките на повечето продукти в търговската мрежа няма обозначение на този показател, но всеки човек би могъл да си набави необходимата информация от интернет, тъй като съществуват сравнителни таблици, които съдържат ГИ на конкретния продукт. Таблицата може да се разпечата и да се закачи на подходящо място в кухнята (например на вратата на хладилника) и да се използва всеки път при съставянето на здравословно дневно меню.

След всичко казано дотук е ясно, че за предпочитане са храните с нисък гликемичен индекс.

Няма да прилагаме безкрайни списъци с продукти и гликемичния им индекс, достатъчно е да кажем, че нисък ГИ е до 40 единици (според някои източници до 50). С такъв се определят почти всички зеленчуци, много от плодовете и ягодоплодните, също пълнозърнестите храни, макароните от "твърди" сортове пшеница, бобовите култури, зеленолистните растения, гъбите, ядките и други. Месото, рибата и останалите продукти, богати на белтъчини, са с много нисък ГИ - повечето от тях изобщо не съдържат въглехидрати.

Със среден гликемичен индекс (до 65 единици) се определят някои плодове и ягодоплодни, зеленчукови и плодови консерви, сокове без захар, плодови сладка, "меки" макарони, черен хляб, някои зърнени култури и обработените продукти (които са болшинство). Например ГИ на готова овесена каша е 60, а на сварен необелен картоф - 65.

Как да съставим менюто?

Разбира се, да се разпечата и постави на видно място информацията не е трудно. Но как трябва да се използва, за да бъде от полза?

Необходимо е да се знае, че ГИ на продуктите се променя рязко в процеса на приготвяне на ястията и показателят много зависи от начина на обработката им. Сварен или изпечен картоф няма висок гликемичен индекс, но изпърженият в мазнина има почти три пъти по-високи стойности.

Всички продукти, съдържащи нишесте (зърнени култури, макарони и дори зеленчуци), имат висок ГИ, ако прекалено дълго са варени и задушавани.

Ако се сравнят ГИ на запечено месо и кюфтета, този на кюфтетата ще е значително по-висок. Всъщност това се отнася и за зеленчуковите варианти, също за салатите и други ястия, за чието приготвяне продуктите са наситнени, стрити, рендосани. По-добре дъвчете старателно.

Целулозата понижава гликемичния индекс на продуктите, защото се преработва по-бавно, затова целите плодове (за предпочитане е да не са обелени) са по-добрият избор пред соковете от тях, а самите сокове е най-добре да съдържат от месестата част на плодовете.

Салатите трябва да се овкусяват с растително олио, в другите ястия също да се добавя такова вместо наситени мазнини: растителните варианти забавят усвояването на глюкозата.

Консумирайте протеинова храна със зеленчуци и зеленолистни: сложните въглехидрати ще понижат ГИ и ще помогнат за по-добро усвояване на белтъчините.

Съставете менюто си така, че сутрин да приемате продукти с най-висок гликемичен индекс, на обяд - със среден, а вечер - с възможно най-ниския: тогава през нощта в клетките ще се образува по-малко мазнина.

На този принцип е построена хипогликемична диета за отслабване.



Източник:

inmoment.ru

Още по темата:
  • Хипогликемична диета за отслабване - същност, меню, полза и вреда Хипогликемична диета за отслабване - същност, меню, полза и вреда
  • Диета № 9 - при диабет Диета № 9 - при диабет
  • Детоксикация и отслабване с диня (варианти и диетично меню) Детоксикация и отслабване с диня (варианти и диетично меню)
  • 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с ДИЕТАТА

БЛЪД ШУГАР капсули * 90 NATURE'S WAY
49.70лв. 42.24лв.

БЛЪД ШУГАР капсули * 90 NATURE'S WAY

ПРОМО
ГРЕВИЯ БЕРБЕРИН ФИТОЗОМ капсули * 60
54.90лв. 49.41лв.

ГРЕВИЯ БЕРБЕРИН ФИТОЗОМ капсули * 60

ПРОМО
ГАРСИА СЛИМ таблетки * 60 ХЕЛД ЕЙД
47.40лв.

ГАРСИА СЛИМ таблетки * 60 ХЕЛД ЕЙД

НЕЙЧЪРС ЕЙД МСТ ОЙЛ (КОКОСОВО МАСЛО) 500 мл
53.40лв.

НЕЙЧЪРС ЕЙД МСТ ОЙЛ (КОКОСОВО МАСЛО) 500 мл

РОДОСОРБ - ФАРЕР ПРИРОДЕН МИНЕРАЛ 200 г
6.00лв.

РОДОСОРБ - ФАРЕР ПРИРОДЕН МИНЕРАЛ 200 г

ГРЕВИЯ СТАНДАРТИЗИРАНИ ЕКСТРАКТИ ОТ (ЛИСТА) ГИМНЕМА СИЛВЕСТРЕ И (КОРА) ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА капсули 60
44.90лв. 40.41лв.

ГРЕВИЯ СТАНДАРТИЗИРАНИ ЕКСТРАКТИ ОТ (ЛИСТА) ГИМНЕМА СИЛВЕСТРЕ И (КОРА) ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА капсули 60

ПРОМО

Коментари към Как гликемичният индекс на храните влияе върху отслабването

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как гликемичният индекс на храните влияе върху отслабването
    www.framar.bg 
    на 04 July 2025 в 21:22
    Коментирайте "Как гликемичният индекс на храните влияе върху отслабването"

ДИЕТАТА е свързана към

  • Полезно
  • Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
  • Детоксикация и отслабване с диня (варианти и диетично меню)
  • Диета № 9 - при диабет
  • Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
  • Калкулатор индекс на телесната маса
  • Японски метод за дълго дишане за бързо стопяване на мазнините в корема
  • 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
  • Как се свалят 5 килограма за 1 седмица – стъпка по стъпка
  • Домашна тренировка за стягане и оформяне на задната част на бедрата и дупето
  • 5 точки за акупресура, чиито масаж помага за отслабване
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 156 дни, 12 часа и 4 мин.

*Ашваганда и хормоналният баланс при жените: Как билката влияе на менопаузата и ПМС

преди 287 дни, 5 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 9 часа и 23 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 7 дни, 5 часа и 33 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 8 дни, 22 часа и 15 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 21 дни, 5 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival