Диета № 9 - при диабет
Диета № 9 се използва при лека и средна форма на захарен диабет; болните с нормално или леко повишено телесно тегло не получават инсулин или получават, но в малки дози; прилага се и за установяване на издръжливостта към въглехидрати и за определяне дозата на инсулина или на други лекарства.
Цел на диетата
Целта на диетата е нормализиране на въглехидратния обмен и предотвратяване на нарушения на обмяната на мазнините, установяване на издръжливостта на въглехидрати, т.е. какво количество от въглехидратите в храната се усвоява.
Обща характеристика
Диетата е с намалена енергийна стойност, количеството протеини отговаря на физиологичната норма или е малко над нея. Изключва се приемът на захар и захарни изделия. Диетата ограничава умерено съдържанието на готварска сол, холестерол, екстракти, увеличено е съдържанието на липотропни вещества, витамини, хранителни вещества (извара, нетлъста риба, морски дарове, зеленчуци, плодове, пълнозърнести зърнени храни. За предпочитане са варените и печени храни, по-рядко - пържените и задушените. За подслаждане на храни и напитки се използват подсладители (ксилит и сорбит). Температурата на ястията е обичайната, храненето е 5-6 пъти дневно, разпределяйки въглехидратите равномерно.
Химичен състав и енергийна стойност:
- протеини - 80-90 г (55 % животински);
- мазнини - 70-80 г (30 % растителни);
- въглехидрати - 300-350 г (основно полизахариди);
- готварска сол - 12 г,;
- свободни течности - 1,5 л;
- калорийност - 2200-2400 ккал.
Препоръчвани и забранени храни и ястия
Хляб и хлебни изделия
- около 300 грама дневно ръжен хляб или хляб от трици.;
- забранени са храни от маслено и бутер тесто.
Супи
- от различни зеленчуци, цвекло, месна или зеленчукова каша, слаби нетлъсти месни, рибени, гъбени бульони със зеленчуци, позволени зърнени култури, картофи, кюфтета;
- диетата не позволява силни и мазни бульони; мляко с грис, ориз или с юфка.
Месо и птици
- нетлъсто говеждо, телешко, заешко, агнешко, пилешко, свинско, агнешко, пуешко (варени, задушени или запечени след варене, ситно нарязани или на парчета); диетичен и диабетичен колбаси, варен език; ограничена консумация на черен дроб;
- диетата не допуска: тлъсти меса, патешко, гъше, пушени храни, консерви.
Риба
- нетлъсти видове - варена, печена, понякога пържена. Рибени консерви в собствен и доматен сосове;
- не се допускат: тлъста риба, консервирана в масло, хайвер.
Млечни продукти
- мляко и киселомлечни продукти, полуобезмаслена и обезмаслена извара и ястия с такава; ограничен прием на сметана; обезсолено и обезмаслено сирене;
- не се включват: солени сирена, сметана.
Яйца
- максимум 1 яйце и половина, рохко или твърдо сварено, омлети от белтъци, жълтъците се избягват;
Зърнени храни
- ограничават се в рамките на допустимите въглехидрати; каши от елда, ечемик, овес, бобови култури;
- строго се ограничават оризът, грисът и макаронените изделия.
Зеленчуци
- зеленчуци в рамките на допустимите въглехидрати: въглехидрати има и в морковите, цвеклото, зеления грах; за предпочитане са зеленчуци, съдържащи по-малко от 5% въглехидрати (зеле, тиквички, тиква, краставици, маруля, домати, патладжани; може да се консумират сурови, варени, печени, задушени, по-рядко пържени;
- диетата изключва солени и мариновани зеленчуци.
Предястия
- винегрет, салата от пресни зеленчуци, месо, желирана риба, салати от морски дарове, нетлъста говежда пача, обезсолено сирене;
Плодове, сладки храни, захарни изделия
- пресни кисело-сладки сортове плодове (и горски), приготвени по всякакви начини; желета, мусове, компоти, бонбони без захар (с подсладители); медът се ограничава;
- диетата не позволява: стафиди, грозде, банани, смокини, фурми, захар, сладка, бонбони, сладолед.
Сосове и подправки
- несилни и нетлъсти бульони от месо, риба, гъби; зеленчукова отвара, доматен сос; ограничава се приемът на пипер, хрян, горчица;
- забранени са острите, мазните и солените сосове.
Напитки
- чай, кафе с мляко, сокове от зеленчуци, от несладки плодове (вкл. горски), отвара от шипки.
Мазнини
- изключват се: животински мазнини и мазнини за готвене.
Примерно меню
- 1-ва закуска: обезмаслена извара с мляко, каша от елда, чай;
- 2-ра закуска: отвара от пшенични трици;
- Обяд: вегетарианска супа от прясно зеле, приготвена с олио, варено месо с млечен сос, задушен морков, плодово желе;
- Следобедна закуска: пресни ябълки;
- Вечеря: шницел от зеле, варена и запечена в млечен сос риба, чай.
Снимка: evehealth.ru
Продукти свързани с ДИЕТАТА
СОЛГАР АЛФА ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА капсули 60 мг * 30
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АЛФА ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА таблетки 100 мг * 180
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА КРЪВНА ЗАХАР WELLION LUNA DUO * 50
ДИАБЕФОР ПРОТЕКТ таблетки * 60 БОТАНИК
АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР CODE FREE
АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР И КЕТОНИ КЕЪРСЕНС DUAL
ДИЕТАТА е свързана към
- Лечебни диети
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диабет
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- ACE инхибитори
- Повишена кръвна захар сутрин
- Преддиабет – съвети за правилен контрол на състоянието
- Д-р Новко Новаков за невропатната болка: Лекувайте причината, а не симптома
Коментари към Диета № 9 - при диабет