Начало Хранене Диети Лечебни диети Диета № 9 - при диабет

Диета № 9 - при диабет

Диета № 9 - при диабет - изображение

Диета № 9 се използва при лека и средна форма на захарен диабет; болните с нормално или леко повишено телесно тегло не получават инсулин или получават, но в малки дози; прилага се и за установяване на издръжливостта към въглехидрати и за определяне дозата на инсулина или на други лекарства.

Цел на диетата: нормализиране на въглехидратния обмен и предотвратяване на нарушения на обмяната на мазнините, установяване на издръжливостта на въглехидрати, т.е. какво количество от въглехидратите в храната се усвоява.

Обща характеристика

Диетата е с намалена енергийна стойност, количеството протеини отговаря на физиологичната норма или е малко над нея. Изключва се приемът на захар и захарни изделия. Диетата ограничава умерено съдържанието на готварска сол, холестерол, екстракти, увеличено е съдържанието на липотропни вещества, витамини, хранителни вещества (извара, нетлъста риба, морски дарове, зеленчуци, плодове, пълнозърнести зърнени храни. За предпочитане са варените и печени храни, по-рядко - пържените и задушените. За подслаждане на храни и напитки се използват подсладители (ксилит и сорбит). Температурата на ястията е обичайната, храненето е 5-6 пъти дневно, разпределяйки въглехидратите равномерно.

Химичен състав и енергийна стойност

Протеини - 80-90 г (55 % животински), мазнини - 70-80 г (30 % растителни), въглехидрати - 300-350 г (основно полизахариди), готварска сол - 12 г, свободни течности - 1,5 л, калорийност - 2200-2400 ккал.

Препоръчвани и забранени храни и ястия

Хляб и хлебни изделия: около 300 грама дневно ръжен хляб или хляб от трици.

Забранени са храни от маслено и бутер тесто.

Супи: от различни зеленчуци, цвекло, месна или зеленчукова каша, слаби нетлъсти месни, рибени, гъбени бульони със зеленчуци, позволени зърнени култури, картофи, кюфтета.

Диетата не позволява силни и мазни бульони; мляко с грис, ориз или с юфка.

Месо и птици: нетлъсто говеждо, телешко, заешко, агнешко, пилешко, свинско, агнешко, пуешко (варени, задушени или пържени след варене, ситно нарязани или на парчета). Диетичен и диабетичен колбаси, варен език. Ограничена консумация на черен дроб.

Диетата не допуска: тлъсти меса, патешко, гъше, пушени храни, консерви.

Риба: нетлъсти видове - варена, печена, понякога пържена. Рибени консерви в собствен и доматен сосове.

Не се допускат: тлъста риба, консервирана в масло, хайвер.

Млечни продукти: мляко и киселомлечни продукти, полуобезмаслена и обезмаслена извара и ястия с такава. Ограничен прием на сметана. Обезсолено и обезмаслено сирене.

Не се включват: солени сирена, сметана.

Яйца: максимум 1 яйце и половина, рохко или твърдо сварено, омлети от белтъци, жълтъците се избягват.

Зърнени храни: ограничават се в рамките на допустимите въглехидрати. Каши от елда, ечемик, овес, бобови култури.

Строго се ограничават оризът, грисът и макаронените изделия.

Зеленчуци: зеленчуци в рамките на допустимите въглехидрати. Въглехидрати има и в морковите, цвеклото, зеления грах. За предпочитане са зеленчуци, съдържащи по-малко от 5% въглехидрати (зеле, тиквички, тиква, краставици, маруля, домати, патладжани. Може да се консумират сурови, варени, печени, задушени, по-рядко пържени.

Диетата изключва солени и мариновани зеленчуци.

Предястия: винегрет, салата от пресни зеленчуци, месо, желирана риба, салати от морски дарове, нетлъста говежда пача, обезсолено сирене.

Плодове, сладки храни, захарни изделия: пресни кисело-сладки сортове плодове (и горски), приготвени по всякакви начини; желета, мусове, компоти, бонбони без захар (с подсладители); медът се ограничава.

Диетата не позволява: стафиди, грозде, банани, смокини, фурми, захар, сладка, бонбони, сладолед.

Сосове и подправки: несилни и нетлъсти бульони от месо, риба, гъби; зеленчукова отвара, доматен сос. Ограничава се пипер, хрян, горчица.

Забранени са острите, мазните и солените сосове.

Напитки: чай, кафе с мляко, сокове от зеленчуци, от несладки плодове (вкл. горски), отвара от шипки.

Изключват се: животински мазнини и мазнини за готвене.

Примерно меню:

1-ва закуска: обезмаслена извара с мляко, каша от елда, чай.

2-ра закуска: отвара от пшенични трици.

Обяд: вегетарианска супа от прясно зеле, приготвена с олио, варено месо с млечен сос, задушен морков, плодово желе.

Следобедна закуска: пресни ябълки

Вечеря: шницел от зеле, варена и запечена в млечен сос риба, чай.

3.6, 23 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияСпортИнтервютаЛеченияБотаникаИсторияКлинични пътекиЛайфстайлСнимкиХрани и ястияАнкетиТестовеОрганизацииЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиЗаведения