Овесена отвара
Овесената отвара притежава ценни за организма свойства. Главното условие е да бъде приготвена от необработени/нерафинирани цели зърна. Всички вещества в обвивката и в самите зърна преминават в течността. Тя е наситена с витамини и минерали, също с белтъчини, богати на незаменимите аминокиселини лизин и триптофан. Отварата съдържа още етерични масла, мазнини и въглехидрати.
Ползата
Отварата от овесени зърна пречиства организма и подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, намалява производството на стомашен сок и понижава нивото на захар в кръвта.
Употребата на продукта помага в лечението на гастрит, язви в стомашно-чревната област, панкреатит и хепатит. Пречистващите свойства на течността от овес са полезни за чернодробната дейност, тъй като от организма се извеждат вредните вещества и токсините, обновяват се клетките и се отстранява холестеролът с ниска плътност.
При простудни заболявания отварата оказва температуропонижаващо действие, увеличава изпотяването, ускорява оздравяването и облекчава борбата с вирусите. Ако към нея се прибави стар лук, се получава отхрачващ продукт и средство против кашлица. Полезните свойства на кромида допълват тези на овесената отвара и я правят по-ценен лек.
Изобилието от витамини от група В прави овесената напитка ценна за нервната система: нормализира се съня, емоционалният фон и се повишава жизненият тонус. Освен това с нейна помощ е по-лесно човек да се откаже от тютюнопушенето.
Овесената отвара и отслабването
Полезните и пречистващите свойства на течността от овесени зърна помагат и за избавянето от натрупаните ненужни килограми. Консумирайки я, организмът получава всички необходими вещества, пречиства се, подобрява се храносмилането, няма натоварване с излишни калории и се осигурява усещане за ситост. Захарите в овеса имат сложна структура, те се усвояват дълго и затова след прием на отварата нивото на кръвната захар се повишава бавно. Това дава възможност течността да се пие и от хора, страдащи от диабет.
Приготвянето
За да се извлече максимален ефект от отварата, тя трябва да се приготви правилно, за да се получи по-хранителна и по-полезна за организма.
Изсипете зърната овес в тенджера, залейте ги с вода в съотношение 1:3 и сварете на бавен огън в продължение на 3 часа, като междувременно разбърквате.
Останалата течност в съда налейте в буркан и охладете. След това прецедете и приемайте на празен стомах.
За да има по-приятен вкус отварата, може да добавите към нея мед, но не и захар, защото тя ще намали ползата от течността.
Противопоказания
Овесената отвара съхранява почти всички свойства на самите зърна на културата. Въпреки ползата за човешкото здраве, съществуват и противопоказания за употреба:
- да не се приема от хора с ниско кръвно налягане;
- предозирането с отварата може да предизвика често главоболие;
- да се консумира след консултация с лекар в случаите на отстранена жлъчка или при наличие на песъчинки в органа (това важи за всички овесени продукти);
- да не се употребява от хора с бъбречна и сърдечна недостатъчности;
- противопоказен е приемът при индивидуална непоносимост/алергия към овес.
polzavred.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 100 мл. |
Белтък | 0,6 гр. |
Мазнини | 0,4 гр. |
Въглехидрати | 3,5 гр. |
Калории | 21 кал. |
Витамини и минерали
лизин, триптофан |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС МР. ПОПЪРС ОВЕСЕНИ ЯДКИ 1000 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 600 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 2000 гр.
НЕСТИ ДАНТЕ ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ ФИЛОСОФИЯ
МАЙПРОТЕИН ИМПАКТ УЕЙТ ГЕЙНЪР 2.5 кг
МАЙПРОТЕИН ИНСТАНТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ С РАЗЛИЧНИ ВКУСОВЕ 2.5 кг
СТАТИЯТА е свързана към
- Безалкохолни напитки и сокове
- Необходимо ли е да се накисват овесените ядки?
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Овесени бисквити с ядки, сушени плодове и мед
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Овесени бисквити с ябълки, мед, семена и ядки
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Овес
- Овесени бонбони с райски ябълки и фурми
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
- Див овес
Коментари към Овесена отвара