Овесена отвара

Овесената отвара притежава ценни за организма свойства. Главното условие е да бъде приготвена от необработени/нерафинирани цели зърна. Всички вещества в обвивката и в самите зърна преминават в течността. Тя е наситена с витамини и минерали, също с белтъчини, богати на незаменимите аминокиселини лизин и триптофан. Отварата съдържа още етерични масла, мазнини и въглехидрати.
Ползата
Отварата от овесени зърна пречиства организма и подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, намалява производството на стомашен сок и понижава нивото на захар в кръвта.
Употребата на продукта помага в лечението на гастрит, язви в стомашно-чревната област, панкреатит и хепатит. Пречистващите свойства на течността от овес са полезни за чернодробната дейност, тъй като от организма се извеждат вредните вещества и токсините, обновяват се клетките и се отстранява холестеролът с ниска плътност.
При простудни заболявания отварата оказва температуропонижаващо действие, увеличава изпотяването, ускорява оздравяването и облекчава борбата с вирусите. Ако към нея се прибави стар лук, се получава отхрачващ продукт и средство против кашлица. Полезните свойства на кромида допълват тези на овесената отвара и я правят по-ценен лек.
Изобилието от витамини от група В прави овесената напитка ценна за нервната система: нормализира се съня, емоционалният фон и се повишава жизненият тонус. Освен това с нейна помощ е по-лесно човек да се откаже от тютюнопушенето.
Овесената отвара и отслабването
Полезните и пречистващите свойства на течността от овесени зърна помагат и за избавянето от натрупаните ненужни килограми. Консумирайки я, организмът получава всички необходими вещества, пречиства се, подобрява се храносмилането, няма натоварване с излишни калории и се осигурява усещане за ситост. Захарите в овеса имат сложна структура, те се усвояват дълго и затова след прием на отварата нивото на кръвната захар се повишава бавно. Това дава възможност течността да се пие и от хора, страдащи от диабет.
Приготвянето
За да се извлече максимален ефект от отварата, тя трябва да се приготви правилно, за да се получи по-хранителна и по-полезна за организма.
Изсипете зърната овес в тенджера, залейте ги с вода в съотношение 1:3 и сварете на бавен огън в продължение на 3 часа, като междувременно разбърквате.
Останалата течност в съда налейте в буркан и охладете. След това прецедете и приемайте на празен стомах.
За да има по-приятен вкус отварата, може да добавите към нея мед, но не и захар, защото тя ще намали ползата от течността.
Противопоказания
Овесената отвара съхранява почти всички свойства на самите зърна на културата. Въпреки ползата за човешкото здраве, съществуват и противопоказания за употреба:
- да не се приема от хора с ниско кръвно налягане;
- предозирането с отварата може да предизвика често главоболие;
- да се консумира след консултация с лекар в случаите на отстранена жлъчка или при наличие на песъчинки в органа (това важи за всички овесени продукти);
- да не се употребява от хора с бъбречна и сърдечна недостатъчности;
- противопоказен е приемът при индивидуална непоносимост/алергия към овес.
polzavred.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 100 мл. |
Белтък | 0,6 гр. |
Мазнини | 0,4 гр. |
Въглехидрати | 3,5 гр. |
Калории | 21 кал. |
Витамини и минерали
лизин, триптофан |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС МР. ПОПЪРС ОВЕСЕНИ ЯДКИ 1000 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 600 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 2000 гр.
МАЙПРОТЕИН ИНСТАНТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ С РАЗЛИЧНИ ВКУСОВЕ 2.5 кг
ОСТРОВИТ БЕТА АЛАНИН ОВКУСЕН прах 200 г
ОСТРОВИТ ОВЕСЕНО БРАШНО 1000 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Безалкохолни напитки и сокове
- Овесени бисквитки с мед и кокос
- Ягодово смути с банани, овесени ядки и мед
- Разтоварващ ден с овесена каша
- Намалете вредния холестерол с помощта на овесени ядки
- Бананово смути с тиквени семена и овесени ядки
- Бананово смути със зелен чай, спанак и овесени ядки
- Диета с овесени продукти
- Направете си маска за сияйна кожа от малини, мед и овесени ядки
- Напитка от овесени ядки и джинджифил
- Ябълково смути с овесени ядки и канела
Коментари към Овесена отвара