Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Овесена отвара

Овесена отвара

Овесена отвара - изображение

Овесената отвара притежава ценни за организма свойства. Главното условие е да бъде приготвена от необработени/нерафинирани цели зърна. Всички вещества в обвивката и в самите зърна преминават в течността. Тя е наситена с витамини и минерали, също с белтъчини, богати на незаменимите аминокиселини лизин и триптофан. Отварата съдържа още етерични масла, мазнини и въглехидрати.


Ползата

Отварата от овесени зърна пречиства организма и подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, намалява производството на стомашен сок и понижава нивото на захар в кръвта.

Употребата на продукта помага в лечението на гастрит, язви в стомашно-чревната област, панкреатит и хепатит. Пречистващите свойства на течността от овес са полезни за чернодробната дейност, тъй като от организма се извеждат вредните вещества и токсините, обновяват се клетките и се отстранява холестеролът с ниска плътност.

При простудни заболявания отварата оказва температуропонижаващо действие, увеличава изпотяването, ускорява оздравяването и облекчава борбата с вирусите. Ако към нея се прибави стар лук, се получава отхрачващ продукт и средство против кашлица. Полезните свойства на кромида допълват тези на овесената отвара и я правят по-ценен лек.

Изобилието от витамини от група В прави овесената напитка ценна за нервната система: нормализира се съня, емоционалният фон и се повишава жизненият тонус. Освен това с нейна помощ е по-лесно човек да се откаже от тютюнопушенето.


Овесената отвара и отслабването

Полезните и пречистващите свойства на течността от овесени зърна помагат и за избавянето от натрупаните ненужни килограми. Консумирайки я, организмът получава всички необходими вещества, пречиства се, подобрява се храносмилането, няма натоварване с излишни калории и се осигурява усещане за ситост. Захарите в овеса имат сложна структура, те се усвояват дълго и затова след прием на отварата нивото на кръвната захар се повишава бавно. Това дава възможност течността да се пие и от хора, страдащи от диабет.


Приготвянето

За да се извлече максимален ефект от отварата, тя трябва да се приготви правилно, за да се получи по-хранителна и по-полезна за организма.

Изсипете зърната овес в тенджера, залейте ги с вода в съотношение 1:3 и сварете на бавен огън в продължение на 3 часа, като междувременно разбърквате.
Останалата течност в съда налейте в буркан и охладете. След това прецедете и приемайте на празен стомах.

За да има по-приятен вкус отварата, може да добавите към нея мед, но не и захар, защото тя ще намали ползата от течността.

 

Противопоказания

Овесената отвара съхранява почти всички свойства на самите зърна на културата. Въпреки ползата за човешкото здраве, съществуват и противопоказания за употреба:

  • да не се приема от хора с ниско кръвно налягане;
  • предозирането с отварата може да предизвика често главоболие;
  • да се консумира след консултация с лекар в случаите на отстранена жлъчка или при наличие на песъчинки в органа (това важи за всички овесени продукти);
  • да не се употребява от хора с бъбречна и сърдечна недостатъчности;
  • противопоказен е приемът при индивидуална непоносимост/алергия към овес.


 


Редактор: Радостина Райчева
Източник: polzavred.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода100 мл.
Белтък0,6 гр.
Мазнини0,4 гр.
Въглехидрати3,5 гр.
Калории21 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

лизин, триптофан

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...РецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиБотаника