Моцарела
Моцарелата е италианско меко сирене, което съдържа мастноразтворими вещества, влияещи благоприятно върху опорно-двигателния апарат, насърчаващи усвояването на калция и предпазващи клетъчните мембрани от оксидативния стрес. Такива са витамини А, Д и Е.
По отношение на микроелементите ще кажем, че в едно топче от вкусното сирене се съдържат над 18% от препоръчваната дневна доза калций. Той е особено важен за структурната цялост на костите и предпазва зъбния емайл. Освен това, допринася за намаляване на телесното тегло.
Същото количество сирене дава на човек до 13% от необходимата му дневна доза фосфор. Елементът е полезен както сам по себе си, така и в комбинация с калция.
Йодът, който е 10 мкг на 28 грама продукт, е нужен за здравето на кожата, косата и зъбите. Селен също има в моцарелата (4 мкг на 28 грама продукт), той изпълнява огромна роля за поддържането на организма в борбата с възпаленията и разрушителното действие на окислителите.
Други хранителни вещества, които влизат в състава на италианското сирене са: аминокиселини, молибден, калий, магнезий, железен и натриев хлориди, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.
Моцарелата е и отличен източник на протеин, който е важен за функционирането на мускулатурата и производството на енергия. Консумацията (в разумни количества) може да бъде добро профилактично средство срещу развитие на ревматизъм, предизвикан от натрупване на кристали на пикочна киселина в ставите.
Друго полезно свойство на млечното изделие е това, че предпазва от метаболитен синдром, който увеличава риска от развитие на тежки сърдечни заболявания и може да доведе до сърдечен пристъп.
Цинкът също намира своето място в сиренето. Елементът е необходим за синтеза на белтъка, за нормалното развитие и растеж на клетките, за укрепване на имунитета. Само в едно топче моцарела има 9% от средната дневна доза за човека.
Полезни свойства
Според специалисти, хранителен режим, включващ сиренето:
- възпрепятства развитието на остеопороза;
- укрепва костите;
- помага при хипертония, понижава кръвното налягане;
- забавя образуването на холестеролни плаки;
- предотвратява развитието на подагра;
- допринася за по-бързото зарастване на счупвания;
- подсилва имунитета;
- осигурява здраве на нервната система;
- възстановява и предпазва зрението;
- намалява появата на предменструалния синдром;
- бори се с мигрената;
- предпазва от прекомерно съсирване на кръвта.
Освен всички изброени здравни ползи, моцарелата е и диетичен продукт, като калоричността зависи пряко от маслеността на млечната основа. Сиренето, приготвено от пълномаслено прясно мляко, съдържа не по-малко от 45% мазнини.
По-леките видове се правят от смес от пълномаслено и обезмаслено млека, като по този начин готовият продукт съдържа между 30 и 45% мазнини.
Противопоказания
Моцарелата може да бъде неподходяща за консумация при индивидуална непоносимост към млечен протеин.
Хора, страдащи от хронична хипертония, стомашна язва и гломерулонефрит, не трябва да приемат продукта. Същото важи и за тези, които са склонни към отоци с различен произход.
woman-lives.ru; poleznenko.ru;improvehealth.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 49,9 мл. |
Белтък | 27,5 гр. |
Мазнини | 17,1 гр. |
Въглехидрати | 3,1 гр. |
Калории | 280 кал. |
Витамини и минерали
селен, цинк, желязо, калций, фосфор, витамини В, А, |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Пилешко филе Капрезе
- Сладкиш кадаиф с моцарела и медено-лимонов сироп
- Пилешко филе на тиган с домати и моцарела
- Пържена моцарела с крема сирене
- С какви плодове се съчетават различните видове сирена?
- Полента с домати, моцарела и маслини
- Бяла пица с крема сирене, моцарела, домати и босилек
- Пърленка с крема сирене, спанак и кашкавал
- Тесто от бадемово брашно и моцарела (фатхед тесто)
- Запечен хляб с моцарела, масло и зелени подправки
Коментари към Моцарела