Мляко без лактоза – същност и хранителен състав

Млякото без лактоза става все по-популярно през последните години, тъй като все повече хора търсят алтернативи на традиционните млечни продукти поради спазване на конкретен хранителен режим или лактозна непоносимост. Този вид продукт е точно това, което човек предполага, че е – мляко, в което отсъства лактоза.
Лактозата е захар, съдържаща се в млякото и други млечни продукти, която някои хора трудно усвояват. Лактозната непоносимост засяга приблизително 65% от световното население и млякото без лактоза е едно от решенията на този проблем.
Какво представлява непоносимостта към лактоза?
Много хора, особено тези с африкански, азиатски или латински произход, страдат от лактозна непоносимост – състояние, при което организмът трудно усвоява млечната захар. То се развива в резултат на недостатъчното производство на ензим, наречен лактаза, който е отговорен за разграждането на захарта, съдържаща се в млякото. Състоянието може да доведе до появата на различни симптоми, като например подуване на корема, газове, диария и стомашна болка.
Лактозната непоносимост може да бъде причинена от генетични фактори, както и от заболявания и наранявания на тънките черва. Тежестта на състоянието варира. Някои хора изпитват само лек дискомфорт след консумация на млечни продукти, докато други имат по-сериозни симптоми.
Лактозната непоносимост се различава от алергията към мляко. Млечната алергия представлява имунна реакция към протеините в млякото и може да бъде животозастрашаваща. Непоносимостта към лактоза, от друга страна, е често срещан храносмилателен проблем и обикновено не крие риск за живота. Симптомите обаче могат да бъдат изключително смущаващи и да повлияят негативно на ежедневието на човек.
Как се прави мляко без лактоза?
Млякото без лактоза се получава чрез добавяне на лактаза към обикновеното мляко. Когато ензимът бъде прибавен, той разгражда лактозата на глюкоза и галактоза, които са лесно усвоими от човешкия организъм. След това млякото се пастьоризира, за да се убият всички бактерии, и се пакетира за продажба.
Предлагат се няколко вида мляко без лактоза, включително пълномаслено, с 2% масленост и обезмаслено. Произвеждат се също и ароматизирани разновидности, като например с аромат на шоколад и ягода.
Растителни млека без лактоза
Някои хора с непоносимост към лактоза избягват напълно млечните продукти, предпочитайки растителни млека. Пазарът изобилства от подобни продукти – всеки с различен вкус, текстура и хранителен състав.
Растителното мляко може да бъде питателно, но като цяло съдържа по-малко хранителни вещества от животинското. Поради това то често е обогатено с калций и витамин В12 – хранителни вещества, които трудно могат да бъдат набавени в нужните количества при спазване на растителна диета. Най-популярните видове растителни млека без лактоза включват соево, бадемово, кокосово, овесено, оризово и мляко от кашу. Предлагат се и други продукти без лактоза, като например конопено и грахово мляко.
>>> Млечни продукти на растителна основа – какво трябва да знаем преди консумация
Питателно ли е млякото без лактоза?
От гледна точка на хранителната стойност млякото без лактоза не се различава от обикновеното. Единствената разлика е във вкуса и липсата на лактоза. Млякото без лактоза е малко по-сладко поради процеса на добавяне на лактаза, която разгражда лактозата до глюкоза.
Кравето мляко без лактоза обаче има същия хранителен състав като обикновеното мляко от крава. И двата продукта са отлични източници на няколко хранителни вещества, включително протеини, рибофлавин (витамин В2), витамин В12, калций и витамин А.
Една чаша 2% краве мляко без лактоза, обогатено с витамин А и D, съдържа:
Калории | 122 |
Протеин | 8,2 грама |
Мазнини | 4,6 грама |
Въглехидрати | 12 грама |
Калций |
307 милиграма или 24% от препоръчителния дневен прием (ПДП) |
Фосфор | 251 милиграма или 20% от ПДП |
Витамин А | 203 микрограма или 23% от ПДП |
Рибофлавин (витамин В2) | 0,334 милиграма или 26% от ПДП |
Витамин В12 | 1,34 микрограма или 56% от ПДП |
Витамин D | 2,68 микрограма или 13% от ПДП |
Млякото без лактоза осигурява също малки количества калий, селен и няколко други хранителни вещества, важни за здравето.
Какви са минусите на млякото без лактоза?
Кравето мляко без лактоза е отличен избор за хората с лактозна непоносимост, но не бива да се забравя, че все пак е млечен продукт. Това означава, че не е подходящо за тези, които искат или трябва да избягват млечни продукти, като например спазващите растителна или веганска диета и алергичните към мляко.
Кравето мляко без лактоза обикновено е по-богато на хранителни вещества от млеката на растителна основа. Въпреки това обогатените растителни млека могат да осигурят ключови съставки като калций, протеини и витамин D.
Растителните млека често съдържат допълнителни съставки, като например добавени захари, сгъстители и масла. Например някои марки овесеното мляко могат да съдържат над четири чаени лъжички добавена захар на чаша. Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на добавените захари до не повече от 6% от дневното количество калории, което се равнява съответно на шест и девет чаени лъжички за жените и мъжете.
- What You Need to Know About Lactose-Free Milk: https://baladna.com/en/blog/what-you-need-to-know-about-lactose-free-milk
- 7 Types of Lactose-Free Milk: https://www.health.com/lactose-free-milk-7559780
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФРИЗОЛАК LF БЕЗ ЛАКТОЗА 400 г
АПТАМИЛ БЕЗ ЛАКТОЗА 400 г NUTRICIA
СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ ИЗОТОНИК 1000 г
СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КОМПЕТИШЪН 60 гр. * 20
МИЛМЕКС ЧЕРЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ 80 г
ФРИЗОЛАК ПРЕМАТЮР 400 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Как влияят млякото и сиренето на чревното здраве
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
Коментари към Мляко без лактоза – същност и хранителен състав