Мед от елда

Полезните свойства на меда са известни от незапомнени времена. Един от най-ценните видове е този от елда (гречка). Той съдържа безпрецедентно количество ензими и антибиотици с естествен произход. Ароматът му е силен, вкусът малко пикантен, а понякога с лека горчивина.
Полезните свойства
Полезните свойства на меда от елда се обясняват с неговия химичен състав. В него, както и в другите видове, има фруктоза, захароза и глюкоза.
Високи са стойностите на цинк, бор, йод, желязо, фосфор, мед, кобалт, никел и други микроелементи, също на витамини С, В1, В2 и РР.
Благодарение на високата си киселинност, медът от елда е силен антисептик. Продуктът може да се съхранява дълго време, без да изгуби полезните си качества.
Антисептичните свойства са силно активни срещу стерптококи и Е-коли.
Водородният прекис, който постепенно се образува в меда, действа пагубно върху много бактерии.
Високото съдържание на желязо в пчелната сладост я прави незаменима при анемии (вторична и първична). Може да се включва в менюто на всички жени в детеродна възраст.
Медът от елда притежава противовъзпалителни, общоукрепващи, тонизиращи и успокоителни свойства. Той често се използва при захарен диабет, затлъстяване, понижен имунитет. Отлично се бори с безсънието, стреса и нервното напрежение.
Лек диуретик е, показан при хипертония и бъбречни заболявания. За разлика от някои лекарствени средства продуктът не дразни отделителната система. Неговата употреба стабилизира обмяната на веществата и позволява на човек да се поглези със сладостта, без да навреди на здравето си.
Препоръчва се консумацията му вечер, когато не се планират тежки физически натоварвания и дори разходки.
Грипът и настинката се преборват по-лесно, ако се приема мед от елда, защото се възстановяват защитните сили на организма и се повишава имунитетът.
Полезните свойства на меда се ценят и използват широко и в козметиката. С негова помощ прекрасно се пречиства кожата, премахва се възпалението и бързо заздравяват рани и охлузвания.
Пчелният продукт от гречка укрепва кръвоносните съдове и подобрява състава на кръвта, полезен е при стомашна язва.
Като профилактика и лечение на гладно може да се приема по 1 чаена чаша топла вода, а 15 минути по-късно - десертна лъжичка мед.
Благодарение на характеристиките си, последният е от помощ в борбата с радиационното влияние, извежда радионуклидите, възстановява клетките на тъканите и органите.
Противопоказания
Въпреки огромните здравни ползи за човека, медът, добит от растението елда, има и противопоказания за употреба. Той не трябва да се консумира от хора, склонни към алергии, защото може да предизвика сърбеж, уртикария, главоболие, хрема, стомашни и чревни разстройства.
При захарен диабет продуктът е необходимо да бъде строго дозиран под лекарски контрол. Същото се налага и при консумация от деца, диагностицирани с ексудативна диатеза и живеница (скрофулоза).
При липса на противопоказания, медът да се консумира в умерени количества.
lozhka-meda.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 0,94 гр. |
Мазнини | 0,0 гр. |
Въглехидрати | 75,02 гр. |
Калории | 300 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИРУМИНИ ФИЛТЪР * 120
МАТИСЪН БИЛКОВ ЧАЙ АЛКА-БАЛАНС НАСИПЕН 100 г
ЧАЙ ФИЛТЪР ГАСТРО ГРИКА * 60
ВИРУМИН ГЛЮКО ФИЛТЪР * 120
ВИРУМИН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ 250 мл
МАТИСЪН БИЛКОВ ЧАЙ АЛКА-БАЛАНС филтър * 25
СТАТИЯТА е свързана към
- Сладкарски изделия
- Манука
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Елда, Гречиха, Гречка
- Премахнете пърхота с маска от мед и яйце
- Защо е хубаво да пием медена вода всяка сутрин и как да я приготвим
- Овесени бисквитки с мед и кокос
- Облекчете кожните изгаряния с мед и етерично масло от лавандула
- Ягодово смути с банани, овесени ядки и мед
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
Коментари към Мед от елда