Начало Хранене Групи храни и ястия Сладкарски изделия Рапичен мед

Рапичен мед

Рапичен мед - изображение

Медът от рапица е продукт с нехарактерни вкус и аромат, бързо се кристализира и става кисел, трудно се разтваря във вода.


Ползата

Както всеки друг мед, и рапичният съдържа типичните биологично активни вещества, като оказва своето полезно въздействие върху организма. Той извежда шлаките, токсините и съединенията на тежките метали от тялото, помага при различни отравяния.

В златистата сладост има витамини от група В (В2, В3, В5, В6, В9), които са важни за нормалното функциониране на централната нервна система. Медът се бори с раздразнителността и умората, с депресията и стресовите състояния.

Витамините от В група са значими за организма и по отношение на реализирането на обменните процеси, това обяснява благотворното влияние на продукта върху метаболизма. Приемът му на гладно е полезен за фигурата, пчелната течност влиза в менюта на диети за намаляване на телесното тегло. Освен това, нормализира нивото на холестерол в кръвта, подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, участва в образуването на хемоглобина.

Медът от рапица не е толкова сладък, колкото другите разновидности на продукта. Препоръчва се консумацията му при стомашни и чревни язви. Стимулира производството на стомашен сок, потиска чувството на гадене.

Голямо е количеството на глюкоза в пчелното изделие, а това означава, че е източник на енергия за тялото. Подходящо е консумацията от хора, които полагат тежък умствен и физически труд.

Химичният състав на меда включва калий, калций, фосфор, магнезий - вещества, които са важни за пълноценната хемопоеза. Макроелементите укрепват сърдечния мускул, стените на капилярите, запазват здравината на костната тъкан.

Рапичната сладост не е толкова полезна, колкото тази от акация или липа, например, но това не означава, че трябва да се пренебрегва, защото оказва своето положително въздействие върху здравето и красотата на човек.

В народната медицина медът от рапица се използва за лечение на кашлица, действа благоприятно върху лигавицата на назофаринкса, има отхрачващ ефект.

Този вид пчелна сладост не сгрява така както липовата, но при консумация с топло мляко оказва диафоретично действие (ускорява изпотяването), помага за по-бързото преборване на простудата.

Спазмолитичният ефект на меда е незаменим при мускулни болки по време на треска, при висока температура. Продуктът се приема вътрешно с топла напитка.

Външно се прилага за по-бързо заздравяване на изгаряния и рани.

Регенеративните му свойства се обясняват, преди всичко, с високата хранителна стойност. Изделието е богато на глюкоза, захароза, декстрини.

Златистата течност се цени от жените, заради козметичното действие: укрепва косата, възвръщайки здравия й цвят, подхранва я, премахва фините бръчки по кожата. Затова от рапичния мед се приготвят различни домашни маски.

Рапичен мед


Вреда и противопоказания

Месец след събирането медът започва да се захаросва, но всички негови полезни свойства се запазват.

Затоплянето на продукта до 40 градуса го лишава напълно от лечебните му качества, а при нагряване до 60 градуса се образува хидроксиметилфурфурол - канцерогенно вещество, което в големи дози е опасно за човешкото здраве. Малки количества от съединението потискат централната нервна система. Колкото по-дълго се съхранява рапичният мед, толкова повече хидроксиметилфурфурол се образува в него.
За да бъде полезен продуктът, той трябва да се консумира пресен.

Пчелната сладост не трябва да се приема от хора, които са алергични. Признаци за алергична реакция са сърбеж, уртикария, кожни възпаления, в тежки случаи - ангиоедем (оток/едем на Квинке).

Голямото количество глюкоза в рапичния мед го прави неподходящ продукт за страдащи от диабет. Необходимо е да се приема с повишено внимание в такива случаи, а при тежки форми на заболяването следва да се изключи напълно от менюто.

Бременните жени също трябва да ограничат консумацията на меда, защото е възможно да настъпи алергична реакция, поради промени на хормоналния фон.

Рапичното изделие да се дава на деца над 1 година, ако не е на лице алергия.

Рапичен мед


Хранителна стойност

 

Хранителни вещества

Количество на 100 г, в грамове

% от препоръчителната  дневна доза

Белтъчини

0.3

1.2

Мазнини

0

Въглехидрати

82.4

34.6

От тях:

Фруктоза

Глюкоза

Захароза

 

31

25.5

0.82

 

Вода

17.10

 

Витамини и минерали

Витамини:

Наименование на елемента

Количество в 100 грама от продукта

% от дневната необходимост

В 2 (рибофлавин)

0.038 мг

1.7

В 3 (никотинова киселина)

0.121 мг

1.5

В 5 (пантотенова киселина)

0.068 мг

1.7

В 6 (пиридоксин)

0.024

4

В 9 (фолиева киселина)

2 мкг

0.5

С (аскорбинова киселина)

0.5 мг

0.5

Минерали:

Наименование на елемента

Количество в 100 грама от продукта

% от дневната необходимост

Калций

6 мг

0.6

Желязо

0.42 мг

2.3

Магнезий

2 мг

0.5

Фосфор

4 мг

0.5

Калий

52 мг

2.1

Цинк

0.22 мг

1.8

Натрий

4 мг

0.3

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник и снимки: prodgid.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода17,10 мл.
Белтък0,3 гр.
Въглехидрати82,4 гр.
Калории304 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини от група В; калий, калций, магнезий и други

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноРецептиБотаникаЛайфстайлХранене при...ИсторияАлт. медицинаСнимкиДиетиОрганизацииНовиниПроизводителиФизиология