Масло от рапица
Маслото от рапица е продукт, получен след студено пресоване на семената от растението. То се характеризира с богати хранителни качества и е здравословна алтернатива на останалите видове. Това е така, защото съдържа антиоксиданти и имуностимуланти. Богато е на калций, витамин A, витамин B, витамин D, витамин E, линолова киселина, линоленова киселина и палмитинова киселина.
Всички тези нутриенти придават важно значение на рапичното олио, превръщайки го в желана и търсена добавка. Тук ще отбележим, че хранителното масло се приготвя от сортове рапица, които не съдържат ерукова киселина и глюкозинолати, защото не всички видове от растението са подходящи за консумация.
Ползите от рапичното масло са сходни с тези на зехтина. То спомага регулирането на холестерола, подпомага кръвообращението, защитава сърдечносъдовата система и е по-полезно за консумация, когато е сурово. Преминало термична обработка, то променя цвета, вкусовите си качества, както и аромата си. Намира приложение в кулинарията като най-често се използва за подправяне на салати, дресинги, сосове, десерти и готвене.
Освен тук, продуктът е широко употребяван в козметика и фармацевтиката. Той е основен компонент в редица продукти за грижа за косата, тялото, кожата. Използва се масажните кремове, сапуни, лосиони. Честата им употреба значително подобрява качествата на кожата, косата, придавайки им блясък, здравина и жизненост.
Във фармацевтиката влиза в състава на лекарства, добавки, капки, сиропи и препарати против простудни заболявания.
В последните години растението се използва и за производство на биогориво, тъй като се смесва и с петролни продукти.
Маслото от рапица не се препоръчва за консумация от бременни жени и кърмачки. Препоръчителната дневна доза е между една и две супени лъжици. Рапичното олио може да откриете в био магазини и хипермаркети.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: beauty.biotrendies.com
Снимки: www.africanfairtradesociety.com; omen-confidencial.com
salud.uncomo.com; www.buenasalud.net
Хранителна стойност при 100гр.
Мазнини | 92 гр. |
Калории | 828 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ МАСЛО 250 мл
ОРФИКА UP СПИРАЛА 7.5 мл
ПРАНАРОМ ОЛЕОКАПС 8 ДРЕНАЖ И ДЕТОКСИКАЦИЯ капсули * 30
ВИТАМИН D капки 15 мл ЕСПАРА
НУТРИКОМП ДРИНК ПЛЮС ЕНТЕРАЛНА ХРАНА С ВКУС НА ЯГОДА 200 мл
ПАЛМЪРС ОВЛАЖНЯВАЩО ОЛИО С УСПОКОЯВАЩ ЕФЕКТ ПРОТИВ СТРИИ 150 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Маслен крем за торти и сладкиши
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Рапица, Канола
- Консумацията на козе масло носи много здравословни ползи
- Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
Коментари към Масло от рапица