Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Маслини

Маслини

Маслини - изображение

Маслините са плодове на маслиново дърво, чиято родина е Средиземноморието. Растението живее до 2 хиляди години, то е непретенциозно към почвата и много издръжливо.

маслини

Полезни свойства

Маслините съдържат немалко количество висококачествени растителни мазнини и затова се характеризират с голяма хранителна и енергийна стойности.

В суровата месеста част има белтъчини, целулоза, вода, пектинови, вещества, мазнини, захар, витамини В и С, каротин, калий, калций, гликозиди.

Веществата, влизащи в състава на маслините, укрепват клетъчните мембрани и лигавиците, действат благоприятно върху работата на стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и сърдечно-съдовата система. Помагат за зарастването на рани, пречистват организма от шлаки и токсини.

маслини

Плодовете на дървото са полезни за стари хора, защото консумацията им укрепва костната тъкан и подобрява функциите на черния дроб.

Специалисти смятат, че присъствието на черни маслини (с малко сол) на трапезата предпазва от развитие на стомашни язви. Също така изяждането на 20 маслини в рамките на месец е отлична профилактика срещу натрупване на зъбен камък и образуване на камъни в различни органи (в жлъчните канали и мехур, в бъбреците...).

От древността от плодовете се добива зехтин, който е една от най-здравословните мазнини. С най-добри качества е студено пресованият продукт, макар че ароматът му е необичаен.

Ненаситените мастни киселини в растителната мазнина от маслини (стеаринова, олеинова, палмитинова) са способни да понижат нивото на холестерол и да забавят процесите на стареене. Неслучайно зехтинът и маслините са едни от основните продукти, влизащи в менюто на средиземноморската диета.

маслини

Според учените, съчетанието между антиоксиданти и полезни мазнини прави маслините средство, възпрепятстващо развитието на рак на гърдата, чревни и кожни тумори.

Ежедневната консумация на плодчетата намалява риска от развитието на заболявания на сърцето, кръвоносните съдов, стенокардия, инфаркти.

Употребата на зехтин подобрява работата на жлъчните канали, премахва запека, възстановява стомашната лигавица.

Маслото от маслини успешно се използва външно при ожулвания, ухапване от насекоми, натъртвания, изгаряния. Настойка от листата на растението понижава артериалното налягане.

Зехтинът се използва широко и в козметиката при направата на различни продукти за красота. Домашно приготвена маска от 1 жълтък и 70 милилитра от маслиновата мазнина тонизира, подхранва и освежава кожата.

маслини


Вреда и противопоказания

Самите маслини на практика нямат противопоказания за консумация. Що се отнася до зехтина, трябва да кажем, че той не е подходящ за употреба от тези, които страдат от холецистит, защото има холеретичен ефект. Продуктът да се приема умерено от хора със затлъстяване, защото е калоричността му е висока.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info; calorizator.ru
Снимки: edaplus.info; telegraf.com; tuthudey.com; foodandhealth.ru; damy-gospoda.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък0,8 гр.
Мазнини10,7 гр.
Въглехидрати6,3 гр.
Калории115 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноНовиниБотаникаЛайфстайл