Зехтин – състав и полезни свойства

Зехтинът е растителен продукт, който по мастнокиселинен състав представлява смес от триглецериди на мастните киселини с максимално високо съдържание в тях на естери на олеиновата киселина.
Целебните свойства на зехтина са признати още от Хипократ, затова ще посветим следващите редове именно на тях.
Състав на зехтина
Олиото, приготвено от маслини, се състои от ненаситени мазнини, които са в състояние да разграждат животинските мазнини. То укрепва организма, защото понижава нивото на вредния холестерол, профилактика е срещу диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
В зехтина се съдържат витамини от групи А, D, Е и К, укрепващи костите, мускулите и имунната система.
Научно доказано е, че мастните киселини в това олио притъпяват чувството на глад, което прави продукта подходящ за хора, които желаят да отслабнат.
Зехтинът намира приложение в дерматологията, защото помага при зарастването на рани. Регенериращите му свойства се обясняват с наличието на естественото вещество олеокантал, което има и обезболяващо, и противовъзпалително действия.
В състава на мазнината, добита от маслини, има преди всичко съдържащи фосфор съединения – фосфатиди и фосфолипиди. В първите се съдържат много захари, които помагат за задържане на вода в маслото, а вторите са нужни за строежа на клетъчните мембрани и за обменните процеси.
Наличието на мастните киселини в маслото е разнообразно и богато: до 80% олеинова киселина, също линолова, стеаринова и палмитинова кисилини – 3-15%. Този състав може да се променя, при това значително, в зависимост от климата, при който растат маслиновите дървета.

Полезни свойства на зехтина
- Компонентите, от които изобилства зехтинът, оказват благоприятно въздействие върху човешкия организъм.
- Маслиновата мазнина помага при заболявания на кръвоносните съдове и сърцето. Употребата на продукта е профилактика срещу развитие на атеросклероза.
- Зехтинът допринася за възстановяване киселинността в стомаха и за предотвратяване на язви, гастрити, също така подобрява работата на стомашно-чревния тракт.
- Продуктът е в помощ на бъбреците, както и на опорно-двигателната система. Той помага за възстановяване на хрущяла и прекрасно поддържа мускулния тонус.
- Олиото от маслини е полезно да се включва в храненето на страдащите от диабет, тъй като то повишава чувствителността към инсулин.
- Използва се още при запек, в качеството си на натурално слабително средство.

Употреба на зехтин за готвене
Зехтинът се използва за овкусяване на салати, непосредствено преди консумацията им, също за пържене и задушаване на зеленчуци (но не всички видове са предназначени за подлагане на термична обработка). С него се приготвят и леки сосове с лимон, червено вино или балсамов оцет, риган. Използва се за печене на картофи, зеленчуци, месо, птици, риба. Също за приготвяне на ориз, като подправка за различни ястия, включително леща, боб, спанак, супи и други. Употребява се още в маринати и при за консервиране.
Вижте още: Няколко съвета при избор на зехтин
Противопоказания на зехтина
Зехтинът следва да се употребява с повишено внимание от хора с холецистит, тъй като притежава холеретичен ефект.
Прием на повече от 1 супена лъжица дневно не се препоръчва на тези, които имат проблеми с телесното тегло, защото продуктът е много калоричен.
chudo-povar.com; edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0,2 мл. |
Мазнини | 99,8 гр. |
Калории | 884 кал. |
Витамини и минерали
А, D, Е и К |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИО ДЖИ ПОДХРАНВАЩО БЕБЕШКО ОЛИО ЗА ТЯЛО 200 мл
МУСТЕЛА МАТЕРНИТЕ БИО БАЛСАМ ПРИ КЪРМЕНЕ 30 мл
БИОХЕРБА САПУН С ЧЕРВЕН КАНТАРИОН 60 г
ЙОН КА AGE DEFENSE CREME 28 ДЪЛБОКО ХИДРАТИРАЩ ДНЕВЕН КРЕМ 50 мл.
СЕБА МЕД МИЕЩО БЛОКЧЕ С МАСЛИНОВО МАСЛО 150 г
БИОХЕРБА САПУН С ЛИПА 60 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Лимонов зехтин с чесън
- Зехтин - естествен продукт за здраве и красота
- Полезни съвети при избор на качествен зехтин
- Авокадово масло или зехтин – кое е по-полезно за здравето
- Как зехтинът помага да се справим с досадните килограми
- Как да си направим домашен вазелин за медицински цели от зехтин и пчелен восък?
- Здравословен чипс от моркови
- Откриха механизма, по който съставка в зехтина убива ракови клетки
Коментари към Зехтин – състав и полезни свойства