Катък

Катъкът е млечен продукт, който се приготвя традиционно от гъсто овче мляко. Днес се срещат много разновидности, направени от различни видове мляко и обогатени с подправки, произвежда се също обезмаслен или с намалена масленост.
Катъкът е богат на витамини (А, Е, D и от група В) и микроелементи (калций, желязо, фосфор, цинк, мед, силиций и др.), необходими на човешкия организъм. Микроорганизмите, с помощта на които се приготвя продуктът, допринасят за добрата усвоимост и биологичната му ценност. Той потиска гнилостната микрофлора на стомаха, възстановява баланса й, полезен е при храносмилателни проблеми, има общоукрепващо действие и помага за запазване на младостта и дълголетието, увеличава естествените защитни функции на организма, тонизира.
Катъкът е подходящ за консумация от бременни и кърмещи жени, освен това пречиства стомаха от шлаки, което помага за намаляване на теглото; понижава нивата на захар и холестерол в кръвта, възпрепятства образуването на камъни в бъбреците, възстановява силите.
Противопоказания на катъка
Традиционният продукт е с висока масленост и неговата консумация трябва да се ограничи от хора с наднормено тегло. Днес се среща катък с ниско съдържание на мазнини, който е подходящ за тях.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 72.0 мл. |
Белтък | 10.0 гр. |
Мазнини | 10.0 гр. |
Въглехидрати | 7.4 гр. |
Калории | 138 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, Д, В; калций, желязо, фосфор, цинк, мед, силиций |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАНА БИО 2 600 г
НАН - 2 КОМФОРТИС ПРЕХОДНО МЛЯКО 800 г 6+ месеца
НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г
ФРИЗОВОМ 0 - 12 месеца 400 г
ХИП 3 ОРГАНИЧНО ДЕТСКО МЛЯКО 600 г
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Мляко с какао
- Традиционно българско: крокмач или катък
- Мляко без лактоза – същност и хранителен състав
- Как да приготвяме адаптираното мляко
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
Коментари към Катък