Катък

Катъкът е млечен продукт, който се приготвя традиционно от гъсто овче мляко. Днес се срещат много разновидности, направени от различни видове мляко и обогатени с подправки, произвежда се също обезмаслен или с намалена масленост.
Катъкът е богат на витамини (А, Е, D и от група В) и микроелементи (калций, желязо, фосфор, цинк, мед, силиций и др.), необходими на човешкия организъм. Микроорганизмите, с помощта на които се приготвя продуктът, допринасят за добрата усвоимост и биологичната му ценност. Той потиска гнилостната микрофлора на стомаха, възстановява баланса й, полезен е при храносмилателни проблеми, има общоукрепващо действие и помага за запазване на младостта и дълголетието, увеличава естествените защитни функции на организма, тонизира.
Катъкът е подходящ за консумация от бременни и кърмещи жени, освен това пречиства стомаха от шлаки, което помага за намаляване на теглото; понижава нивата на захар и холестерол в кръвта, възпрепятства образуването на камъни в бъбреците, възстановява силите.
Противопоказания на катъка
Традиционният продукт е с висока масленост и неговата консумация трябва да се ограничи от хора с наднормено тегло. Днес се среща катък с ниско съдържание на мазнини, който е подходящ за тях.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 72.0 мл. |
Белтък | 10.0 гр. |
Мазнини | 10.0 гр. |
Въглехидрати | 7.4 гр. |
Калории | 138 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, Д, В; калций, желязо, фосфор, цинк, мед, силиций |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛЪЖАТА ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО - Софт Прес
НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
ХИП 1 ОРГАНИЧНО МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 600 г
НовАПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 800 г
НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Как да приготвяме адаптираното мляко
- Диета с млечни и киселомлечни продукти (Бяла диета)
- Мляко с ориз
- Хлебен пудинг с кокосово мляко с карамел
- Хлебен пудинг
- Бананово смути с прясно мляко и череши
- Кокосово мляко с ориз и стафиди
- Освежаващо ментово прясно мляко
- Млечна пица с тиквички, царевица и сирене
Коментари към Катък