Катък
Катъкът е млечен продукт, който се приготвя традиционно от гъсто овче мляко. Днес се срещат много разновидности, направени от различни видове мляко и обогатени с подправки, произвежда се също обезмаслен или с намалена масленост.
Катъкът е богат на витамини (А, Е, D и от група В) и микроелементи (калций, желязо, фосфор, цинк, мед, силиций и др.), необходими на човешкия организъм. Микроорганизмите, с помощта на които се приготвя продуктът, допринасят за добрата усвоимост и биологичната му ценност. Той потиска гнилостната микрофлора на стомаха, възстановява баланса й, полезен е при храносмилателни проблеми, има общоукрепващо действие и помага за запазване на младостта и дълголетието, увеличава естествените защитни функции на организма, тонизира.
Катъкът е подходящ за консумация от бременни и кърмещи жени, освен това пречиства стомаха от шлаки, което помага за намаляване на теглото; понижава нивата на захар и холестерол в кръвта, възпрепятства образуването на камъни в бъбреците, възстановява силите.
Противопоказания на катъка
Традиционният продукт е с висока масленост и неговата консумация трябва да се ограничи от хора с наднормено тегло. Днес се среща катък с ниско съдържание на мазнини, който е подходящ за тях.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 72.0 мл. |
Белтък | 10.0 гр. |
Мазнини | 10.0 гр. |
Въглехидрати | 7.4 гр. |
Калории | 138 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, Д, В; калций, желязо, фосфор, цинк, мед, силиций |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА И КАРТОФИ С ОРИЗ И МЛЯКО 190 г
НОВАЛАК 2 6-12 месеца 400 г
АПТАМИЛ ADC 400 г
ФРИЗОЛАК LF БЕЗ ЛАКТОЗА 400 г
ХИП КОМБИОТИК 1 НА 350 г
АМИКС БИГ МИЛК АМИНО таблетки * 400
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вредна ли е лактозата?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
- Диета с избягване на млечни продукти
- Традиционно българско: крокмач или катък
Коментари към Катък