Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
Необходими продукти:
- 15 броя цели зелки /броят ще варира според големината на бидона или кацата/
- 1 червена зелка
- 1 глава червено цвекло, обелено и нарязано
- 1 кочан суха царевица, оронена
- 1 дюля
- хрян, нарязан на ивици
- морска сол
- вода
Начин на приготвяне:
- Почистете зелките от завехналите листа и използвайте остър нож, за да направите кръстообразен разрез на кочана.
- Подредете ги в бидон или каца, като между тях разпределите червената зелка, цвеклото, царевицата, дюлята и хряна.
- Покрийте с подсолена вода - към 1 литър вода добавете 30 грама морска сол.
- Притиснете зелките с кръстачка и голям камък, който предварително сте попарили с вряла вода.
- Затворете плътно с капака.
- Оттук имате две възможности - да претакате или да не претакате.
- В първия случай, претаквайте зелето всеки ден през първите 10 дни, след това по-рядко и го оставете да втаса.
- Във втория случай зелето ще е втасало след близо 30 дни, без да се образува бялата пелена в горната част или така наречената сага. Изпитано! Единственото нещо, което трябва да направите, е да затворите капака възможно най-плътно.
- Използвайте в рецепта за сарми, капама, свинско със зеле, салата с олио и червен пипер и други вкуснотии.
Забележка!
След 10-ия ден можете да добавите 250 грама ориз, увит в тензух, за да предотвратите образуването на сага.
Приятен апетит!
Снимка: goodtoknow.co.uk
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА 20 гр. ВЕТА ФАРМА
НУТРАВИТА ВЕГАН КОЛАГЕН КОМПЛЕКС капсули * 180
Нов ПРОМОНУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Броколи Романеско - полезни свойства и противопоказания
- Диета с прясно зеле (10 килограма за 10 дни)
- Туршиите и техните ползи за здравето на човек
- Печено зеле с чесън и зехтин
- Панирано зеле
- Зеле, брасика
- При запек пийте зелева чорба на гладно
- Традиционна капама по бански
- Зеле
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
Коментари към Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица