Хляб с чедър и люти чушки, печен в чугунен съд
Необходими продукти:
- 3 1/2 чаена чаша брашно + още за доомесване
- 2 1/2 чаена чаша настърган червен чедър
- 3 люти чушки Халапеньо (една нарязана на кръгчета, другите две на ситно)
- 1 супена лъжица сол
- 2 чаени чаши топла вода
- 2 1/4 чаени лъжици суха мая
- 1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното с 2 чаени чаши от сиренето чедър, добавете нарязаните на ситно чушки и солта. Разбъркайте добре.
В друга купа сложете водата и при нея разтворете маята. Изсипете брашното при маята и със силиконова шпатула разбъркайте, докато тестото започне да се слепва.
С шпатулата прехвърляйте тестото от ръбовете на купата към центъра, докато се получи топка - около 7-8 пъти. Покрийте с кухненска хартия и оставете на топло за 60 минути да втаса.
Отново с шпатулата премесете тестото още 8 пъти по същия начин. Покрийте и оставете отново за 30 минути да почине.
Поставете чугунена тенджера във фурната заедно с капака, да се загрее на 230 градуса за 30 минути.
Поръсете с брашно кухненски плот, както и ръцете си. Внимателно изсипете тестото върху подготвената повърхност и омесете, като отново прехвърляте външните страни към центъра.
Сложете тестото със сгънатите страни надолу върху кухненска хартия.
Намажете обилно със зехтин и поръсете с останалия чадър. С нож направете кръст през средата на хляба, подредете върху четирите получени "резена" чушката, която е нарязана на кръгчета. С помощта на хартията прехвърлете в загрятата тенджера. Нека страните на хартията излизат нагоре, по този начин по-късно ще ви бъде по-лесно да извадите хляба.
Печете за 30 минути под капак и още 20 след като го махнете, за да придобие златиста коричка.
Внимателно извадете хляба от тенджерата и махнете пергаментовата хартия. Оставете да изстине за 1 час, след което вече може да нарежете.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Бърза закваска за хляб с кисело мляко и трици
- Двуседмична диета с хляб
- Рецепти за домашен хляб с кокосово брашно
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Хляб с чедър и люти чушки, печен в чугунен съд