Панцанела - италианска салата от домати и препечен хляб

Необходими продукти:
220 грама стар хляб
1/4 чаена чаша зехтин + 2 супени лъжици
3 големи домата, най-добре "биволско сърце" (около 4 чаени чаши в нарязано състояние)
1 краставица
1/4 чаена чаша листа пресен босилек
1 супена лъжица червен винен оцет
едра сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на парчета с дебелина 1 сантиметър, намажете ги от двете страни със зехтин (2 супени лъжици) и сложете върху загрята скара за около 3 - 4 минути. Когато парчетата изстинат, начупете ги на едри кубчета.
Доматите и краставицата (обелена) нарежете на кубчета (около сантиметър страната), накъсайте на ситно листата босилек.
В голяма купа смесете хрупкавите кубчета хляб с доматите, добавете краставицата и босилека. Овкусете с останалия зехтин и оцета, сложете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и поднесете.
Може да добавите маслини и/или риба тон, ако желаете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ИНТЕРВЮ СЪС СЕБЕ СИ. АПОКАЛИПСИС - ОРИАНА ФАЛАЧИ - СИЕЛА
ИТАЛИАНСКО ЛЯТО - СЮ МУРКРОФТ - СИЕЛА
ПОД НЕБЕТО НА ТОСКАНА - ФРАНСИС МЕЙС - ХЕРМЕС
БЪЛГАРСКО - ИТАЛИАНСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС
КРЪСТНИКЪТ - МАРИО ПУЗО - СИЕЛА
РИМСКА ТАЙНА - КАРЪН СУОН - СИЕЛА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Салата айсберг - състав и полезни свойства
- Полезни и вредни свойства на марулята
- Домат
- Пилешко филе Капрезе
- Накиснете листата от глухарче във вода, за да премахнете горчивия им вкус
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Полезни и вредни свойства на чери доматите
- Свежа салата с рукола и чери домати, поднесена в кошничка от кашкавал
Коментари към Панцанела - италианска салата от домати и препечен хляб