Хляб с маслини и сирене фета

Необходими продукти:
500 грама бяло брашно
- 200 грама ръжено брашно
- по 1 чаена лъжица сол, захар и суха мая
- 1 супена лъжица зехтин
- 45 грама черни маслини - без костилки
- 50 грама натрошено сирене фета (или краве сирене)
Начин на приготвяне:
Брашната, захарта, солта и маята смесете в голяма купа. Добавете към тях зехтина и започнете да добавяте топла вода, докато омесите меко тесто. Прибавете маслините и натрошеното сирене фета.
Премесете го за около 8-10 минути върху набрашнен плот, за да получите еластично тесто. Оставете да престои за 1,5 - 2 часа на топло, за да втаса.
Правоъгълна тавичка за хляб намажете и набрашнете.
Тестото премесете и оформете, сложете го в подготвената тавичка и оставете за втори път да втаса. Когато удвои обема си, изпечете хляба за 30-40 минути на 190 градуса в предварително подгрята фурна.
Проверете дали е готов, като почукате върху кората му, ако се чува кух звук, значи е време да го извадите от фурната. Поръсете с малко вода и покрийте с чиста кърпа.
Охладете напълно преди да нарежете.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Да разбием заблудите - хляба
- Погача за прощъпулник
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Панцанела - италианска салата от домати и препечен хляб
- Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
- Класическа рецепта за чабата
Коментари към Хляб с маслини и сирене фета