Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Празничен кекс за Коледа

Празничен кекс за Коледа

от 27 ное 2017г., обновено на 17 дек 2018г.
Празничен кекс за Коледа - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

За Коледната вечер всички се стараем да приготвим вкусна вечеря. Предлагаме ви рецепта за направата на празничен кекс. Той е точно това, което търсите за десерт - достатъчно ефектен, за да бъде в центъра на коледната трапеза и в същото време бърз и лесен за приготвяне, за да не ви отнема много време и да успеете да предложите на вашите гости богато и разнообразно меню. Поднесете този кекс в празничната вечер и гарантирано ще очаровате всички близки.

Необходими продукти:
За кекса:

  • растителна мазнина или масло за намазване на формата
  • 3 чаени чаши самонабухващо брашно (плюс още малко за поръсване на формата)
  • 1 чаена чаша какао на прах
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена чаша сметана (заквасена)
  • По 1 чаена лъжица ванилов и бадемов екстракти
  • 1 чаена чаша безсолно краве масло (размекнато на стайна температура)
  • 1/2 чаена чаша кафява захар
  • 1 1/2 чаена чаша кристална бяла захар
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша сварено кафе или прясно мляко

За глазурата:

  • 3 белтъка
  • 3/4 чаени чаши кристална захар
  • щипка сол
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт

Украса:

  • 1 чаена чаша захар (разделете я на две части)
  • 3 малки клонки розмарин
  • 1 чаена чаша пресни или замразени червени боровинки
  • Джинджифилови бисквити, малки бонбони и захаросани изсушени портокалови филийки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете формата за кекс с масло и поръсете с брашно, така че да полепне навсякъде, отстранете излишното.

В купа разбъркайте брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата за хляб.
В друг съд смесете сметаната и ароматните екстракти.

С миксер разбийте маслото и захарта, докато се комбинират добре, за около 2 минути. Добавете едно по едно яйцата. Всяко следващо слагайте, след като предходното напълно се е усвоило от сместа. Прибавете сметана и отново миксирайте. След като сместа стане хомогенна, добавете на части брашното, редувайки го с кафето.

Прехвърлете тестото във формата и изпечете за 40-50 минути (до суха клечка). Когато кексът е готов, извадете го от фурната и оставете да се охлади за 10 минути в съда, след което го прехвърлете върху решетка и изчакайте да се охлади напълно.

Пригответе украсата:
Разстелете лист от хартия за печене върху кухненския плот. В касерола сипете 1 чаша вода и 1/2 чаена чаша захар и сложете на средна степен на котлона, докато захарта се разтвори. Увеличете температурата до максималната и нека течността се вари в продължение на 1-2 минути. Свалете съда от котлона и потопете клонките розмарин в сиропа. Извадете ги и изтръскайте от излишната течност. Поръсете с останалата захар. Така направете и с другите клонки и боровинките (ако използвате замразени боровинки, предварително ги размразете). Оставете върху подготвения лист да изсъхнат напълно.

Пригответе глазурата:
В тенджера загрейте 2 пръста вода и изчакайте да започне да се изпарява. Сложете купа върху нея и добавете белтъците заедно със захарта и солта. Изключете котлона и започнете да разбърквате с тел или миксер, докато захарта се стопи. Може да проверите, като сложите малко от глазурата между пръстите си – ако усещате зрънца, продължете да бъркате върху тенджерата. Разбивайте глазурата с миксер около 7 минути, докато се образуват гладки твърди върхове от нея. Накрая добавете и ваниловия екстракт.

Обърнете кекса в подходящ поднос и с помощта на лъжица нанесете глазурата отгоре, като я оформите по ваш избор. Украсете с джинджифиловите бисквитки, розмарина, портокаловите резени, бонбоните и боровинките. Насладете се на красивия кекс в Коледната вечер.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: womansday.com

Още по темата:
  • Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
  • Коледни бисквити с бонбони Коледни бисквити с бонбони
  • Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
  • Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
5.0/5 2 оценки

Коментари към Празничен кекс за Коледа

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Празничен кекс за Коледа
    www.framar.bg 
    на 28 November 2025 в 09:33
    Коментирайте "Празничен кекс за Коледа"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Кейкове и торти
  • Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
  • Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
  • Рецепти за коледен щолен
  • Домашни коледни кексчета /cupcakes/
  • Коледен сладкиш с плодове и ядки
  • Коледни бисквити с бонбони
  • Коледно пънче с гъбки от целувки
  • Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
  • Кокосов коледен десерт с орехи и кайсиево сладко
  • Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Метформин не намалява инсулиновата резистентност в тъканите при диабет тип 1Метформин не намалява инсулиновата резистентност в тъканите при диабет тип 1

Метформин не намалява инсулиновата резистентност в тъканите при диабет тип 1

от 27 ное 2025г.Прочети повече
Лекарството тезепелумаб може да намали приема на стероиди при тежка астмаЛекарството тезепелумаб може да намали приема на стероиди при тежка астма

Лекарството тезепелумаб може да намали приема на стероиди при тежка астма

от 27 ное 2025г.Прочети повече
Спасиха бебе на два месеца с критичните 1 милион левкоцита в кръвтаСпасиха бебе на два месеца с критичните 1 милион левкоцита в кръвта

Спасиха бебе на два месеца с критичните 1 милион левкоцита в кръвта

от 27 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 27 дни, 22 часа и 30 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 37 дни, 18 часа и 42 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КРЪГЛА МЕТАЛНА КУТИЯ ЗА ЛЕКАРСТВА БЕЗ РАЗДЕЛИТЕЛ

НАТУРАЛИКО ЙОНЕН МАГНЕЗИЙ СЪС СТЕВИЯ флакон 25 мл * 20

ЗАРБИС таблетки за смучене * 24

ФЕРВЕКС ЗА ВЪЗРАСТНИ С ВКУС НА МАЛИНА гранули за перорален разтвор * 12

ФЕРВЕКС ЗА ВЪЗРАСТНИ гранули за перорален разтвор * 12

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДИОВАН таблетки 160 мг * 28 NOVARTIS PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 18:54:51

ДИОВАН таблетки 160 мг * 28 NOVARTIS PHARMA

Коментар на: Hristina Stoianova от 27 ное 2025г. в 18:51:08

НОВАРИКС таблетки * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 17:05:20

НОВАРИКС таблетки * 60

Коментар на: Тодор от 27 ное 2025г. в 16:17:43

САФРАМИЛ таблетки * 15

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 15:45:02
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival