Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
Необходими продукти:
1 супена лъжица суха мая
3/4 чаена чаша топла вода
800 грама пшенично брашно
1/2 чаена лъжица сол
1/4 чаена чаша растително олио
3/4 чаена чаша топло червено вино
6 супени лъжици нарязани орехи
3 супени лъжици кедрови ядки
6 супени лъжици стафиди без семки
2 супени лъжици нарязани шамфъстъци
1/2 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица настъргано индийско орехче
настъргана кора на 1 портокал
4 супени лъжици портокалов сок
4 супени лъжици захар на пясък
4 супени лъжици коняк
2 супени лъжици прясно мляко
2 супени лъжици сусам
1 обелен цял орех
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в половината от топлата вода и оставете за 30 минути. Пресейте брашното директно върху кухненския плот (или маса), образувайки куп, в центъра на който направете вдлъбнатина. Изсипете в нея маята, оставащата вода, 3 супени лъжици олио, виното, солта и замесете тесто. Оформете го като топка, покрийте с кърпа и оставете да 1 - 2 часа. Орехите и кедровите ядки изпечете в сух тиган до получаването на златист цвят. В отделна купа смесете стафидите, шамфъстъците, ядките, канелата, индийското орехче, портокаловите кора и сок, захарта и коняка. Месете добре втасалото тесто, към него прибавете съдържанието на купата, разбъркайте, покрийте отново с кърпа и оставете така за 30 минути.
Подмажете формата за печене с олио и в нея сложете тестото, заравнявайки повърхността, но преди това заделете малка част от него. Тя ще ви трябва за направата на кръст, който разположете върху тестото в тавата, а в средата сложете целия обелен орех. Намажете хляба с прясното мляко (използвайте четка), поръсете със сусам, покрийте с кърпа и изчакайте половин час.
Загрейте фурната до 230 градуса и сложете питката за 10 минути да се пече. След това намалете температурата до 200 градуса и нека печенето продължи до готовност (още около 25 - 30 минути). Ако видите, че повърхността ще прегори, покрийте с фолио.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
- Рецепти за коледен щолен
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
- Коледни бисквити с бонбони
- Коледен сладкиш с плодове и ядки
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Втора част
- Коледно пънче с гъбки от целувки
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Трета част
- Празничен кекс за Коледа
- Домашни коледни кексчета /cupcakes/
Коментари към Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк