Рецепти за коледен щолен
Щоленът е традиционен немски коледен хляб, който бихте могли да си приготвите и сами. Вкусът му е много подобен на познаните ни кексове, а сред задължителните съставки са ядките, стафидите захаросаните плодове.
Предлагаме ви няколко рецепти за коледен щолен, а вие изберете тази, която ви допада най-много, пригответе я за близките си и ще се радваме да споделите с нас впечатленията си.
Коледен щолен с прясно мляко и ядки
Необходими продукти:
- 100 грама тъмни стафиди
- 100 грама светли стафиди
- 50 милилитра ром
- 80 грама прясна мая
- 250 милилитра прясно мляко
- 1 килограм брашно
- 150 грама захар
- кората на 1 лимон
- кората на 1 портокал
- 1 чаена лъжица сол (без връх)
- 2 щипки кардамон
- 500 грама масло
- 200 грама захаросани плодове
- 300 грама ядки
- ванилия, канела, индийско орехче на вкус
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте стафидите, залейте ги с рома и оставете да престоят така една нощ. Ядките счукайте в хаванче, захаросаните плодове смелете, ако са едри, а цитрусовите кори настържете.
Разтворете маята в 125 милилитра топло мляко, прибавете 5 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар. Сместа оставете на топло място, за да втаса.
В голяма купа пресейте 2/3 от брашното и направете вдлъбнатина в средата. По края разпределете лимоновата и портокаловата кори, солта, кардамона, 150 грама захар и 450 грама от маслото (разтопено).
Във вдлъбнатината сложете сместа с маята и останалото топло мляко. Бързо замесете тесто, което оставете да втаса. Щом това стане, добавете останалото брашно, захаросаните плодове, ядките и стафидите, които предварително отцедете от рома.
Сложете ванилия и канела на вкус, разбъркайте и нека още веднъж да втаса.
След това разделете тестото на 2 части. Едната оставете дебела, а другата разтеглете с ръце така, че да стане два пъти по-голяма от първата. Този пласт навийте на руло към първия и поставете тестото в подходяща подмазана с олио форма.
Изпечете за 50-60 минути при 160-180 градуса. Готовият щолен намажете обилно с останалото масло. Когато се охлади достатъчно, поръсете с пудра захар.
След това увийте във фолио и приберете на студено място, за да "узрее". Така може да оставите и за месец.
Немски щолен за Коледа
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша микс от тъмни и светли стафиди
- 40 грама захаросани лимонови корички
- 20 грама захаросани портокалови корички
- 2 супени лъжици тъмен ром
- 1 пакетче суха мая (7 грама)
- 300 милилитра прясно мляко
- 50 грама захар
- 600 грама брашно + 2/3 чаена чаша
- 1 яйце
- 1/2 ванилова шушулка (или 1 чаена лъжица ванилов екстракт)
- 2 супени лъжици лимонова кора, фино настъргана
- по 1/4 чаена лъжица сол, индийско орехче, кардамон
- 200 грама масло за тестото
- 1/3 чаена чаша бадеми – бланширани, обелени и нарязани (50 грама)
- 1/2 чаена чаша разтопено масло за намазване
- 1/2 чаена чаша пудра захар по ръсване
Начин на приготвяне:
Смесете стафидите, захаросаните плодове и бадемите, залейте с рома. Оставете да престоят една нощ, като ги разбърквате от време на време.
На следващия ден разтворете маята в 1/2 топло мляко с щипка захар. Оставете за 10 минути, за да може маята да набъбне.
Смесете брашното (600 грама), маята, яйцето, останалото мляко, захарта и лимоновите настъргани корички, ванилията и солта. Бъркайте с миксер с приставка за тесто за няколко минути или използвайте лъжица. Тестото няма да бъде гладко, а по-скоро ронливо.
В съда на миксера разбийте мекото масло с 2/3 чаена чаша брашно, подправете с индийско орехче и кардамон.
Смесете двете теста и бъркайте с миксера, докато се получи еднородна смес, която оставете да почива 30 минути.
Поръсете плота с брашно и омесете тестото, като добавите омекналите плодове и бадемите.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете за 15 минути.
След това го сложете отново върху набрашнен плот, разточете леко и прегънете почти през средата.
Направете си правоъгълна формичка за печене от алуминиево фолио или използвайте готова такава. Тя ще придържа тестото, за да не загуби формата си при печене.
Сложете сладкиша във фолиото и оставете за 30 минути на топло.
Загрейте фурната на 180 градуса. По повърхността на щолена подредете парченца масло.
Изпечете сладкиша за 35-45 минути, докато стане златист. Ако покафенява твърде бързо, покрийте го с фолио.
Когато бъде готов, намажете го с разтопено масло, докато е още топъл и обилно поръсете с пудра захар. Охладете върху решетка.
След това увийте щолена във фолио и оставете на хладно място за 2-3 седмици.
Мини щолени с канела и пудра захар
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 80 грама захар
- 100 грама стафиди
- 1/2 чаена чаша захаросани плодове
- 100 грама ядки по избор
- 125 грама масло
- пакетче ванилия
- по 1/2 чаена лъжица смлени канела, джинджифил, индийско орехче и кардамон
- 230-250 грама брашно
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете на парчета размекнатото масло, смесете го със захарта и разбийте до получаването на кремообразна смес. Към нея добавете яйцето и разбъркайте.
В отделен съд пресейте брашното с бакпулвера и към него добавете ароматните подправки. След това постепенно започнете да го добавяте към маслената маса, бъркайки, за да се разбият всички бучки.
Когато тестото се сгъсти, но все още е меко, изсипете в него предварително накиснатите във вода стафиди, ситно нарязаните захаросани плодове (може да замените със сухи) и ядките.
Замесете меко еластично тесто, което оставете да си почине за 10-15 минути.
След това го разделете на 3 части, разточете ги с дебелина 1,5-2 сантиметра и им придайте еднаква дължина.
Поставете двете една до друга и ги притиснете, третата сложете върху тях, като също притиснете към първите.
Получения "куп" разрежете на парченца с дължина 3 сантиметра, подредете в тава, чието дъно сте покрили с пергамент или сте намазнили.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване (10-15 минути).
Поднесете готовите мини щолени с пудра захар.
Добър апетит и светли празници!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
- Коледен сладкиш с плодове и ядки
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Втора част
- Коледно пънче с гъбки от целувки
- Празничен кекс за Коледа
- Домашни коледни кексчета /cupcakes/
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Трета част
- Коледни бисквити с бонбони
- Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
Коментари към Рецепти за коледен щолен