Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
Необходими продукти:
- 150 грама захаросани плодове
- 150 милилитра ром
- 2 грама настъргано индийско орехче
- 150 грама стафиди
- 150 грама бадеми
- 300 милилитра прясно мляко
- 10 грама прясна мая
- 500 грама брашно
- 150 грама масло + още малко за намазване
- 8 грама сол
- 2 яйца
- 2 грама смлян джинджифил
- кората на 2 лимона
- 2 грама ванилия
- 150 грама захар
- 150 грама млечен шоколад
- захаросани плодове
- ядки
Начин на приготвяне:
Смесете захаросаните плодове с рома и стафидите, добавете бадемите, индийското орехче и оставете комбинацията да престои 12 часа.
След това смесете 200 милилитра от прясното мляко с 2 супени лъжици от захарта и маята, изчакайте час. Тогава прибавете брашното и останалото мляко, маслото, солта, яйцата, останалата захар, ванилията, джинджифила и цитрусовите кори.
Замесете тесто, в което изсипете плодовете и ядките, напоени с рома. Смесете добре и оставете еднородната маса да престои два часа.
След това от нея оформете хляб, покрийте го със стреч фолио и поставете на топло място за два часа.
Време е да изпечете. Температурата на фурната да бъде средна, т.е. 180 градуса, а необходимото време е между 40 и 60 минути.
Намажете готовия хляб с масло, докато е още горещ.
Разтопете на водна баня млечния шоколад и с него покрийте охладения хляб. Украсете го със захаросани плодове и ядки по избор.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
- Коледен сладкиш с плодове и ядки
- Рецепти за коледен щолен
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Втора част
- Коледно пънче с гъбки от целувки
- Празничен кекс за Коледа
- Домашни коледни кексчета /cupcakes/
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Трета част
- Коледни бисквити с бонбони
Коментари към Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки