Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Празничен кекс за Коледа

Празничен кекс за Коледа

Празничен кекс за Коледа - изображение

За Коледната вечер всички се стараем да приготвим вкусна вечеря. Предлагаме ви рецепта за направата на празничен кекс. Той е точно това, което търсите за десерт - достатъчно ефектен, за да бъде в центъра на коледната трапеза и в същото време бърз и лесен за приготвяне, за да не ви отнема много време и да успеете да предложите на вашите гости богато и разнообразно меню. Поднесете този кекс в празничната вечер и гарантирано ще очаровате всички близки.

Необходими продукти:
За кекса:

  • растителна мазнина или масло за намазване на формата
  • 3 чаени чаши самонабухващо брашно (плюс още малко за поръсване на формата)
  • 1 чаена чаша какао на прах
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена чаша сметана (заквасена)
  • По 1 чаена лъжица ванилов и бадемов екстракти
  • 1 чаена чаша безсолно краве масло (размекнато на стайна температура)
  • 1/2 чаена чаша кафява захар
  • 1 1/2 чаена чаша кристална бяла захар
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша сварено кафе или прясно мляко

За глазурата:

  • 3 белтъка
  • 3/4 чаени чаши кристална захар
  • щипка сол
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт

Украса:

  • 1 чаена чаша захар (разделете я на две части)
  • 3 малки клонки розмарин
  • 1 чаена чаша пресни или замразени червени боровинки
  • Джинджифилови бисквити, малки бонбони и захаросани изсушени портокалови филийки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете формата за кекс с масло и поръсете с брашно, така че да полепне навсякъде, отстранете излишното.

В купа разбъркайте брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата за хляб.
В друг съд смесете сметаната и ароматните екстракти.

С миксер разбийте маслото и захарта, докато се комбинират добре, за около 2 минути. Добавете едно по едно яйцата. Всяко следващо слагайте, след като предходното напълно се е усвоило от сместа. Прибавете сметана и отново миксирайте. След като сместа стане хомогенна, добавете на части брашното, редувайки го с кафето.

Прехвърлете тестото във формата и изпечете за 40-50 минути (до суха клечка). Когато кексът е готов, извадете го от фурната и оставете да се охлади за 10 минути в съда, след което го прехвърлете върху решетка и изчакайте да се охлади напълно.

Пригответе украсата:
Разстелете лист от хартия за печене върху кухненския плот. В касерола сипете 1 чаша вода и 1/2 чаена чаша захар и сложете на средна степен на котлона, докато захарта се разтвори. Увеличете температурата до максималната и нека течността се вари в продължение на 1-2 минути. Свалете съда от котлона и потопете клонките розмарин в сиропа. Извадете ги и изтръскайте от излишната течност. Поръсете с останалата захар. Така направете и с другите клонки и боровинките (ако използвате замразени боровинки, предварително ги размразете). Оставете върху подготвения лист да изсъхнат напълно.

Пригответе глазурата:
В тенджера загрейте 2 пръста вода и изчакайте да започне да се изпарява. Сложете купа върху нея и добавете белтъците заедно със захарта и солта. Изключете котлона и започнете да разбърквате с тел или миксер, докато захарта се стопи. Може да проверите, като сложите малко от глазурата между пръстите си – ако усещате зрънца, продължете да бъркате върху тенджерата. Разбивайте глазурата с миксер около 7 минути, докато се образуват гладки твърди върхове от нея. Накрая добавете и ваниловия екстракт.

Обърнете кекса в подходящ поднос и с помощта на лъжица нанесете глазурата отгоре, като я оформите по ваш избор. Украсете с джинджифиловите бисквитки, розмарина, портокаловите резени, бонбоните и боровинките. Насладете се на красивия кекс в Коледната вечер.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: womansday.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияНовиниЛюбопитно