Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Празничен кекс за Коледа

Празничен кекс за Коледа

от 27 ное 2017г., обновено на 17 дек 2018г.
Празничен кекс за Коледа - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

За Коледната вечер всички се стараем да приготвим вкусна вечеря. Предлагаме ви рецепта за направата на празничен кекс. Той е точно това, което търсите за десерт - достатъчно ефектен, за да бъде в центъра на коледната трапеза и в същото време бърз и лесен за приготвяне, за да не ви отнема много време и да успеете да предложите на вашите гости богато и разнообразно меню. Поднесете този кекс в празничната вечер и гарантирано ще очаровате всички близки.

Необходими продукти:
За кекса:

  • растителна мазнина или масло за намазване на формата
  • 3 чаени чаши самонабухващо брашно (плюс още малко за поръсване на формата)
  • 1 чаена чаша какао на прах
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена чаша сметана (заквасена)
  • По 1 чаена лъжица ванилов и бадемов екстракти
  • 1 чаена чаша безсолно краве масло (размекнато на стайна температура)
  • 1/2 чаена чаша кафява захар
  • 1 1/2 чаена чаша кристална бяла захар
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша сварено кафе или прясно мляко

За глазурата:

  • 3 белтъка
  • 3/4 чаени чаши кристална захар
  • щипка сол
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт

Украса:

  • 1 чаена чаша захар (разделете я на две части)
  • 3 малки клонки розмарин
  • 1 чаена чаша пресни или замразени червени боровинки
  • Джинджифилови бисквити, малки бонбони и захаросани изсушени портокалови филийки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете формата за кекс с масло и поръсете с брашно, така че да полепне навсякъде, отстранете излишното.

В купа разбъркайте брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата за хляб.
В друг съд смесете сметаната и ароматните екстракти.

С миксер разбийте маслото и захарта, докато се комбинират добре, за около 2 минути. Добавете едно по едно яйцата. Всяко следващо слагайте, след като предходното напълно се е усвоило от сместа. Прибавете сметана и отново миксирайте. След като сместа стане хомогенна, добавете на части брашното, редувайки го с кафето.

Прехвърлете тестото във формата и изпечете за 40-50 минути (до суха клечка). Когато кексът е готов, извадете го от фурната и оставете да се охлади за 10 минути в съда, след което го прехвърлете върху решетка и изчакайте да се охлади напълно.

Пригответе украсата:
Разстелете лист от хартия за печене върху кухненския плот. В касерола сипете 1 чаша вода и 1/2 чаена чаша захар и сложете на средна степен на котлона, докато захарта се разтвори. Увеличете температурата до максималната и нека течността се вари в продължение на 1-2 минути. Свалете съда от котлона и потопете клонките розмарин в сиропа. Извадете ги и изтръскайте от излишната течност. Поръсете с останалата захар. Така направете и с другите клонки и боровинките (ако използвате замразени боровинки, предварително ги размразете). Оставете върху подготвения лист да изсъхнат напълно.

Пригответе глазурата:
В тенджера загрейте 2 пръста вода и изчакайте да започне да се изпарява. Сложете купа върху нея и добавете белтъците заедно със захарта и солта. Изключете котлона и започнете да разбърквате с тел или миксер, докато захарта се стопи. Може да проверите, като сложите малко от глазурата между пръстите си – ако усещате зрънца, продължете да бъркате върху тенджерата. Разбивайте глазурата с миксер около 7 минути, докато се образуват гладки твърди върхове от нея. Накрая добавете и ваниловия екстракт.

Обърнете кекса в подходящ поднос и с помощта на лъжица нанесете глазурата отгоре, като я оформите по ваш избор. Украсете с джинджифиловите бисквитки, розмарина, портокаловите резени, бонбоните и боровинките. Насладете се на красивия кекс в Коледната вечер.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: womansday.com

Още по темата:
  • Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
  • Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
  • Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
  • Коледни бисквити с бонбони Коледни бисквити с бонбони
5.0/5 2 оценки

Коментари към Празничен кекс за Коледа

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Празничен кекс за Коледа
    www.framar.bg 
    на 17 November 2025 в 05:42
    Коментирайте "Празничен кекс за Коледа"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Кейкове и торти
  • Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
  • Коледно пънче с гъбки от целувки
  • Рецепти за коледен щолен
  • Коледен сладкиш с плодове и ядки
  • Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
  • Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
  • Коледни бисквити с бонбони
  • Кокосов коледен десерт с орехи и кайсиево сладко
  • Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
  • Коледни бисквитки с плънка от бадеми, сушени плодове, коняк и канела
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
РетинобластомРетинобластом

Ретинобластом

от 16 ное 2025г.Прочети повече
ЛипосаркомЛипосарком

Липосарком

от 14 ное 2025г.Прочети повече
Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

от 14 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 16 дни, 18 часа и 38 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 26 дни, 14 часа и 51 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ПОРТОКАЛ И МЕД таблетки за смучене 3 мг * 40

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ПОРТОКАЛ И МЕД таблетки за смучене 3 мг * 20

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ЛИМОН таблетки за смучене 3 мг * 40

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ЛИМОН таблетки за смучене 3 мг * 20

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ЕВКАЛИПТ таблетки за смучене 3 мг * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 18:18:58

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Десислава Младенова от 14 ное 2025г. в 17:37:56

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:45:01

АЗАКС таблетки 500 мг * 3 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:44:21

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: Алекс от 14 ное 2025г. в 16:42:37
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival