Празничен кекс за Коледа
За Коледната вечер всички се стараем да приготвим вкусна вечеря. Предлагаме ви рецепта за направата на празничен кекс. Той е точно това, което търсите за десерт - достатъчно ефектен, за да бъде в центъра на коледната трапеза и в същото време бърз и лесен за приготвяне, за да не ви отнема много време и да успеете да предложите на вашите гости богато и разнообразно меню. Поднесете този кекс в празничната вечер и гарантирано ще очаровате всички близки.
Необходими продукти:
За кекса:
- растителна мазнина или масло за намазване на формата
- 3 чаени чаши самонабухващо брашно (плюс още малко за поръсване на формата)
- 1 чаена чаша какао на прах
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1 чаена чаша сметана (заквасена)
- По 1 чаена лъжица ванилов и бадемов екстракти
- 1 чаена чаша безсолно краве масло (размекнато на стайна температура)
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 1 1/2 чаена чаша кристална бяла захар
- 2 яйца
- 1 чаена чаша сварено кафе или прясно мляко
За глазурата:
- 3 белтъка
- 3/4 чаени чаши кристална захар
- щипка сол
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
Украса:
- 1 чаена чаша захар (разделете я на две части)
- 3 малки клонки розмарин
- 1 чаена чаша пресни или замразени червени боровинки
- Джинджифилови бисквити, малки бонбони и захаросани изсушени портокалови филийки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете формата за кекс с масло и поръсете с брашно, така че да полепне навсякъде, отстранете излишното.
В купа разбъркайте брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата за хляб.
В друг съд смесете сметаната и ароматните екстракти.
С миксер разбийте маслото и захарта, докато се комбинират добре, за около 2 минути. Добавете едно по едно яйцата. Всяко следващо слагайте, след като предходното напълно се е усвоило от сместа. Прибавете сметана и отново миксирайте. След като сместа стане хомогенна, добавете на части брашното, редувайки го с кафето.
Прехвърлете тестото във формата и изпечете за 40-50 минути (до суха клечка). Когато кексът е готов, извадете го от фурната и оставете да се охлади за 10 минути в съда, след което го прехвърлете върху решетка и изчакайте да се охлади напълно.
Пригответе украсата:
Разстелете лист от хартия за печене върху кухненския плот. В касерола сипете 1 чаша вода и 1/2 чаена чаша захар и сложете на средна степен на котлона, докато захарта се разтвори. Увеличете температурата до максималната и нека течността се вари в продължение на 1-2 минути. Свалете съда от котлона и потопете клонките розмарин в сиропа. Извадете ги и изтръскайте от излишната течност. Поръсете с останалата захар. Така направете и с другите клонки и боровинките (ако използвате замразени боровинки, предварително ги размразете). Оставете върху подготвения лист да изсъхнат напълно.
Пригответе глазурата:
В тенджера загрейте 2 пръста вода и изчакайте да започне да се изпарява. Сложете купа върху нея и добавете белтъците заедно със захарта и солта. Изключете котлона и започнете да разбърквате с тел или миксер, докато захарта се стопи. Може да проверите, като сложите малко от глазурата между пръстите си – ако усещате зрънца, продължете да бъркате върху тенджерата. Разбивайте глазурата с миксер около 7 минути, докато се образуват гладки твърди върхове от нея. Накрая добавете и ваниловия екстракт.
Обърнете кекса в подходящ поднос и с помощта на лъжица нанесете глазурата отгоре, като я оформите по ваш избор. Украсете с джинджифиловите бисквитки, розмарина, портокаловите резени, бонбоните и боровинките. Насладете се на красивия кекс в Коледната вечер.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: womansday.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
- Рецепти за коледен щолен
- Коледно пънче с гъбки от целувки
- Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
- Коледни бисквити с бонбони
- Коледен сладкиш с плодове и ядки
- Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
- Кокосов коледен десерт с орехи и кайсиево сладко
- Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
- Коледни бисквитки с плънка от бадеми, сушени плодове, коняк и канела
Коментари към Празничен кекс за Коледа