Коледно пънче с гъбки от целувки
Ако обичате да приготвяте различни сладкарски изкушения и с удоволствие им отделяте достатъчно време, то тази рецепта е точно за вас. Състои се от много стъпки, но резултатът си заслужава. Ако пък не сте опитни кулинари, не бързайте да се плашите и да се отказвате. Въпреки че рецептата е с немалко компоненти и етапи, всеки от тях се приготвя лесно, така че си струва да опитате.
Необходими продукти:
за кардамоновите целувки:
- 3 белтъка на стайна температура
- 1/4 чаена лъжица крем тартар
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша захар
- 1/4 чаена лъжица кардамон на прах
- какао за поръсване
- 50 грама шоколад за слепване
за плънката на рулото с шамфъстък:
- 170 грама суров шамфъстък
- 1 3/4 чаени чаши прясно мляко
- 1 1/2 чаени лъжици желатин
- 5 жълтъка
- 1/2 чаена чаша захар
- 3/4 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена лъжица бадемов екстракт
за масления крем за намазване:
- 3 белтъка
- 2/3 чаени чаши захар
- 1/4 чаена лъжица сол
- 220 грама шоколад
- 220 грама масло на стана температура, нарязано
- 1 1/2 чаени лъжици ванилия
за блата и сиропа:
- масло или олио за намазване на тавата
- 6 яйца на стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци
- 1 3/4 чаени чаши захар
- 1 чаена лъжица ванилия
- 1 1/2 чаени чаши брашно за кекс
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица канела
- 1 чаена лъжица крем тартар
- пудра захар за поръсване
- 1/3 чаена чаша бренди
за шоколадовата украса:
- 220 грама черен шоколад, нарязан
- 2 супени лъжици какао
- 50 грама смлян шамфъстък
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Започнете с приготвянето на гъбките
За целта с миксер разбийте белтъците на висока скорост, заедно с крема тартар и солта за около 2 минути, докато се разпени сместа. Започнете да добавяте на части захарта, лъжица по лъжица. Сместа трябва да стане пухкава и лъскава. Издърпайте нагоре бъркалките на миксера. Ако връхчетата, които се получат, запазят формата си, сте достигнали желаната консистенция.
Прехвърлете крема за целувките в голям пош и отрежете около 1-сантиметров отвор. Застелете голяма тава с хартия за печене, която залепете за тавата с малко от сместа, за да не мърда при пренасянето и да не се сгъва.
Оформете шапките на гъбките, като направите целувки с диаметър около 2,5-3 сантиметра.
Връхчета леко притиснете с пръст надолу, за да се слегнат. Поръсете с какао.
Оформете пънчетата, като направите около 1-сантиметрови основи и издърпайте за височина. Изпечете целувките на 125 градуса в предварително загрята фурна за 2 часа. Когато изтече това време, отворете фурната за 10 минути, за да се изпари влагата, която се е образувала, затворете отново и оставете за още 2 часа или за една нощ, за да се изсушат напълно.
Когато сте готови да сглобите гъбките, разтопете шоколада в микровълнова, като на всеки 10 секунди го разбърквате.
С шпатула внимателно отделете целувките от хартията за печене. С остър нож направете малка дупка в центъра на долната страна на всяка шапка.
Намажете с шоколад плоската страна и залепете пънчето, като го центрирате в дупката.
- Крема с шамфъстък
Шамфъстъка и млякото сложете в касерола и поставете на котлона. Когато течността заври, намалете температурата и оставете ядките да къкрят 20 минути, докато омекнат. Свалете от огъня и оберете отделените обелки на шамфъстъка.
Накиснете в 2 супени лъжици желатина и оставете да престои 5 минути.
Ядките и млякото изсипете в блендер и пюрирайте. Върнете в касеролата и разбъркайте в нея жълтъците (добавете ги един по един при непрекъснато бъркане). Сложете захарта и солта. Върнете на котлона и на слаб огън варете, докато бъркате, за да се сгъсти сосът - за около 3-5 минути. Свалете от котлона, прибавете желатина и бадемовия екстракт, разбъркайте и оставете да се охлади.
- Масленият крем
Разбийте белтъците със захарта и солта в огнеупорна купа. Поставете я върху тенджера с топла вода, като дъното на купата не бива да докосва водата. На слаба температура на котлона (водата не бива да ври) разбърквайте, за да се стопят кристалчетата захар - за около 5 минути.
Свалете от котлона.
Разтопете шоколада, като го разбърквате на всеки 10-15 секунди, охладете за кратко.
С миксер на висока скорост разбийте белтъците, докато станат пухкави и въздушни. Добавете маслото на части при непрекъснато бъркане, като всяко парченце трябва да се усвои, преди да сложите следващото. Ако сместа започне да изглежда пресечена, затоплете леко долната страна на купата (например сложете гореща кърпа или отново поставете върху тенджерата с топлата вода). Прибавете ванилията и разтопения шоколад.
- Рулото
Включете фурната да се загрее на 185 градуса.
Намазнете правоъгълна тава с мазнина по избор и застелете с хартия, която също намазнете.
С миксер на висока скорост разбийте жълтъците, като към тях налеете 1/4 чаена чаша вода. Бъркайте, докато количеството се удвои - около 5 минути. Добавете на части 1 чаена чаша от захарта, сместа трябва да стане гъста и лепкава. Сложете ванилията.
Пресейте брашното с бакпулвера, солта и 1/4 чаена лъжица кардамон директно върху жълтъците и комбинирайте.
В друга купа разбийте белтъците с крем тартар за около 1 минута. Започнете да добавяте захарта (1/2 чаена чаша) лъжица по лъжица, бъркайте, докато получите "меки върхове" на сместа.
Половината от белтъците сложете при жълтъка и разбъркайте внимателно с шпатула, за да се комбинират. Прибавете останалите белтъци и пак комбинирайте.
Прехвърлете тестото в приготвената тава и изравнете. Печете за около 15-20 минути, докато леко промени цвета си блата. Прехвърлете върху решетка и охладете за 5 минути.
Върху кухненска кърпа поръсете пудра захар и сложете рулото отгоре. Внимателно отлепете хартията за печене и започнете да навивате заедно с кърпата от дългата страна. Охладете в тази форма напълно.
През това време може да направите сиропа. Останалата 1/4 чаена чаша захар смесете с 1/4 чаена лъжица кардамон и 2 супени лъжици вода. Сложете в касерола и гответе, докато кристалчетата се стопят. Свалете от котлона и сипете алкохола в сиропа, разбъркайте и оставете да се охлади.
- Шоколадовата украса
Пригответе украсата, като отново разтопите шоколада по познатия начин. Изсипете го в тава, застлана с пергаментова хартия и изравнете, за да се получи тънка кора. Поръсете с какаото и замразете за 10 минути.
Внимателно разгърнете рулото. Намажете го със сиропа, а след това и с крема от шамфъстък. Навийте рулото и прехвърлете в поднос. Отрежете по диагонал двата му ъгъла (на около 5 сантиметра от широката страна) и с тези ъгли оформете още едно разклонение на пънчето. Използвайте от шоколадовия крем, за да слепите.
Намажете цялото пънче с шоколадовия маслен крем.
Извадете от фризера шоколадовия лист и изчакайте леко да се отпусне, след това нарежете на дълги ленти, с които покрийте тортата, те имитират кората на дърво.
Подредете гъбките-целувки по тортата и поръсете със смлян шамфъстък, за да наподобява дървесна плесен. Поръсете накрая с пудра захар.
epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
- Коледен сладкиш с плодове и ядки
- Рецепти за коледен щолен
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Втора част
- Празничен кекс за Коледа
- Домашни коледни кексчета /cupcakes/
- Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Трета част
- Коледни бисквити с бонбони
- Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
Коментари към Коледно пънче с гъбки от целувки