Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Коледно пънче с гъбки от целувки

Коледно пънче с гъбки от целувки

от 13 дек 2019г., обновено на 20 дек 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Коледно пънче с гъбки от целувки - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Ако обичате да приготвяте различни сладкарски изкушения и с удоволствие им отделяте достатъчно време, то тази рецепта е точно за вас. Състои се от много стъпки, но резултатът си заслужава. Ако пък не сте опитни кулинари, не бързайте да се плашите и да се отказвате. Въпреки че рецептата е с немалко компоненти и етапи, всеки от тях се приготвя лесно, така че си струва да опитате.

Необходими продукти:

за кардамоновите целувки:

  • 3 белтъка на стайна температура
  • 1/4 чаена лъжица крем тартар
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1/4 чаена лъжица кардамон на прах
  • какао за поръсване
  • 50 грама шоколад за слепване

за плънката на рулото с шамфъстък:

  • 170 грама суров шамфъстък
  • 1 3/4 чаени чаши прясно мляко
  • 1 1/2 чаени лъжици желатин
  • 5 жълтъка
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 3/4 чаена лъжица сол
  • 1/4 чаена лъжица бадемов екстракт

за масления крем за намазване:

  • 3 белтъка
  • 2/3 чаени чаши захар
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 220 грама шоколад
  • 220 грама масло на стана температура, нарязано
  • 1 1/2 чаени лъжици ванилия

за блата и сиропа:

  • масло или олио за намазване на тавата
  • 6 яйца на стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци
  • 1 3/4 чаени чаши захар
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • 1 1/2 чаени чаши брашно за кекс
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1 чаена лъжица крем тартар
  • пудра захар за поръсване
  • 1/3 чаена чаша бренди

за шоколадовата украса:

  • 220 грама черен шоколад, нарязан
  • 2 супени лъжици какао
  • 50 грама смлян шамфъстък
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  • Започнете с приготвянето на гъбките

За целта с миксер разбийте белтъците на висока скорост, заедно с крема тартар и солта за около 2 минути, докато се разпени сместа. Започнете да добавяте на части захарта, лъжица по лъжица. Сместа трябва да стане пухкава и лъскава. Издърпайте нагоре бъркалките на миксера. Ако връхчетата, които се получат, запазят формата си, сте достигнали желаната консистенция.

Прехвърлете крема за целувките в голям пош и отрежете около 1-сантиметров отвор. Застелете голяма тава с хартия за печене, която залепете за тавата с малко от сместа, за да не мърда при пренасянето и да не се сгъва.

оформете гъбките

Оформете шапките на гъбките, като направите целувки с диаметър около 2,5-3 сантиметра.

оформете гъбките

Връхчета леко притиснете с пръст надолу, за да се слегнат. Поръсете с какао.

оформете пънчетата

Оформете пънчетата, като направите около 1-сантиметрови основи и издърпайте за височина. Изпечете целувките на 125 градуса в предварително загрята фурна за 2 часа. Когато изтече това време, отворете фурната за 10 минути, за да се изпари влагата, която се е образувала, затворете отново и оставете за още 2 часа или за една нощ, за да се изсушат напълно.

Когато сте готови да сглобите гъбките, разтопете шоколада в микровълнова, като на всеки 10 секунди го разбърквате.

направете дупчица в гъбките

С шпатула внимателно отделете целувките от хартията за печене. С остър нож направете малка дупка в центъра на долната страна на всяка шапка.

оформете гъбките

Намажете с шоколад плоската страна и залепете пънчето, като го центрирате в дупката.

  • Крема с шамфъстък

Шамфъстъка и млякото сложете в касерола и поставете на котлона. Когато течността заври, намалете температурата и оставете ядките да къкрят 20 минути, докато омекнат. Свалете от огъня и оберете отделените обелки на шамфъстъка.

Накиснете в 2 супени лъжици желатина и оставете да престои 5 минути.

Ядките и млякото изсипете в блендер и пюрирайте. Върнете в касеролата и разбъркайте в нея жълтъците (добавете ги един по един при непрекъснато бъркане). Сложете захарта и солта. Върнете на котлона и на слаб огън варете, докато бъркате, за да се сгъсти сосът - за около 3-5 минути. Свалете от котлона, прибавете желатина и бадемовия екстракт, разбъркайте и оставете да се охлади.

  • Масленият крем

Разбийте белтъците със захарта и солта в огнеупорна купа. Поставете я върху тенджера с топла вода, като дъното на купата не бива да докосва водата. На слаба температура на котлона (водата не бива да ври) разбърквайте, за да се стопят кристалчетата захар - за около 5 минути.

Свалете от котлона.

Разтопете шоколада, като го разбърквате на всеки 10-15 секунди, охладете за кратко.

С миксер на висока скорост разбийте белтъците, докато станат пухкави и въздушни. Добавете маслото на части при непрекъснато бъркане, като всяко парченце трябва да се усвои, преди да сложите следващото. Ако сместа започне да изглежда пресечена, затоплете леко долната страна на купата (например сложете гореща кърпа или отново поставете върху тенджерата с топлата вода). Прибавете ванилията и разтопения шоколад.

  • Рулото

Включете фурната да се загрее на 185 градуса.

Намазнете правоъгълна тава с мазнина по избор и застелете с хартия, която също намазнете.

С миксер на висока скорост разбийте жълтъците, като към тях налеете 1/4 чаена чаша вода. Бъркайте, докато количеството се удвои - около 5 минути. Добавете на части 1 чаена чаша от захарта, сместа трябва да стане гъста и лепкава. Сложете ванилията.

Пресейте брашното с бакпулвера, солта и 1/4 чаена лъжица кардамон директно върху жълтъците и комбинирайте.

В друга купа разбийте белтъците с крем тартар за около 1 минута. Започнете да добавяте захарта (1/2 чаена чаша) лъжица по лъжица, бъркайте, докато получите "меки върхове" на сместа.

Половината от белтъците сложете при жълтъка и разбъркайте внимателно с шпатула, за да се комбинират. Прибавете останалите белтъци и пак комбинирайте.

Прехвърлете тестото в приготвената тава и изравнете. Печете за около 15-20 минути, докато леко промени цвета си блата. Прехвърлете върху решетка и охладете за 5 минути.

навийте рулото с кърпа

Върху кухненска кърпа поръсете пудра захар и сложете рулото отгоре. Внимателно отлепете хартията за печене и започнете да навивате заедно с кърпата от дългата страна. Охладете в тази форма напълно.

През това време може да направите сиропа. Останалата 1/4 чаена чаша захар смесете с 1/4 чаена лъжица кардамон и 2 супени лъжици вода. Сложете в касерола и гответе, докато кристалчетата се стопят. Свалете от котлона и сипете алкохола в сиропа, разбъркайте и оставете да се охлади.

  • Шоколадовата украса

Пригответе украсата, като отново разтопите шоколада по познатия начин. Изсипете го в тава, застлана с пергаментова хартия и изравнете, за да се получи тънка кора. Поръсете с какаото и замразете за 10 минути.

 намажете с крема от шамфъстък

Внимателно разгърнете рулото. Намажете го със сиропа, а след това и с крема от шамфъстък. Навийте рулото и прехвърлете в поднос. Отрежете по диагонал двата му ъгъла (на около 5 сантиметра от широката страна) и с тези ъгли оформете още едно разклонение на пънчето. Използвайте от шоколадовия крем, за да слепите.

Намажете цялото пънче с шоколадовия маслен крем.

украсете с шоколад

Извадете от фризера шоколадовия лист и изчакайте леко да се отпусне, след това нарежете на дълги ленти, с които покрийте тортата, те имитират кората на дърво.

Подредете гъбките-целувки по тортата и поръсете със смлян шамфъстък, за да наподобява дървесна плесен. Поръсете накрая с пудра захар.

Източник:

epicurious.com

Още по темата:
  • Коледни бисквити с бонбони Коледни бисквити с бонбони
  • Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
  • Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
  • Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
5.0/5 1 оценка

Коментари към Коледно пънче с гъбки от целувки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Коледно пънче с гъбки от целувки
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 07:25
    Коментирайте "Коледно пънче с гъбки от целувки"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Кейкове и торти
  • Коледен кекс със захаросани плодове и ядки
  • Рецепти за коледен щолен
  • Коледни бисквити с бонбони
  • Домашни коледни кексчета /cupcakes/
  • Коледен сладкиш с плодове и ядки
  • Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията
  • Шоколадов коледен хляб със захаросани плодове и ядки
  • Празничен кекс за Коледа
  • Кокосов коледен десерт с орехи и кайсиево сладко
  • Коледен хляб със стафиди, ядки, сусам и коняк
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2062 дни, 15 часа и 39 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2175 дни, 19 часа и 49 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 19 часа и 30 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 10 часа и 30 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 10 часа и 41 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 10 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival