Плетен хляб бабка с песто и сушени домати

Необходими продукти:
- 1/2 чаена чаша вода
- 1 пакетче суха мая
- 1/2 чаена чаша прясно мляко
- 3 големи яйца
- 2 чаени лъжици захар
- 1 1/4 чаена лъжица сол
- 4 1/2 чаена чаша брашно (може да поеме до 4 3/4 чаени чаши) + още за доомесване
- 125 грама масло, нарязано на кубчета, на стайна температура
- готварски спрей
За пълнежа:
- 1 чаена чаша рикота
- 1/2 чаена чаша песто от босилек
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан
- 1 чаена чаша сушени домати в зехтин (отцедени и нарязани)
За намазване:
- 1 яйце
- настърган пармезан
- черен пипер и морска сол
Начин на приготвяне:
Разтворете маята във водата и оставете да престои за 5 минути. Добавете млякото, яйцата, захарта солта и разбъркайте. Добавете брашното и омесете (ако имате възможност, използвайте миксер), докато се образува меко тесто, което е все още неравномерно.
Започнете да добавяте маслото парченце по парченце, като омесвате всяко добре, преди да добавете следващото.
Когато цялото масло е добавено, месете още 5 минути, за да се получи еластично тесто. Всички тези стъпки направете, докато се меси тестото в миксер (винаги може да го омесите и на ръка, но ще отнеме малко повече време).
Прехвърлете тестото в намазана купа и покрийте с фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете да втаса за час и половина, докато удвои обема си.
Смесете рикотата, пестото и пармезана в купа.
Оформете хлебчето бабка:
Застелете с хартия за печене две правоъгълни тавички и намажете с масло или напръскайте с готварски спрей.
Когато тестото е готово поръсете кухненски плот с брашно и го разделете на две равни части.
Разточете на правоъгълник половината тесто с размери 20 на 35 сантиметра, с късата страна към вас.
Намажете с половината от пълнежа на равномерен слой, като оставите краищата без плънка. Разпределете половината от доматите.
Навийте руло от по-късата страна, като по време на навиването, леко разточвате с ръце фитила, за да се издължи. Внимателно разрежете по дължина, за да се получат две парчета с много слоеве. Преплетете и сложете в приготвената тавичка.
По същия начин оформете и втория хляб.
Оставете ги да втасат покрити за 1 час.
Преди да ги сложите да се пекат, загрейте фурната на 175 градуса.
Разбийте яйцето с 1 чаена лъжица вода и внимателно намажете хлебчетата. Поръсете с пармезан, черен пипер и морска сол. Печете за 45-55 минути, докато и двата хляба бабка покафенеят.
Изчакайте да се охладят за 20 минути във формите, след което внимателно ги извадете. Сервирайте хлебчетата топли.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Справете се с болезнения цирей с помощта на хляб и мляко
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Двуседмична диета с хляб
- Хляб с ябълка, мед, мащерка и семена
Коментари към Плетен хляб бабка с песто и сушени домати