Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Плетен хляб бабка с песто и сушени домати

Плетен хляб бабка с песто и сушени домати

Плетен хляб бабка с песто и сушени домати - изображение

Необходими продукти:

  • 1/2 чаена чаша вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1/2 чаена чаша прясно мляко
  • 3 големи яйца
  • 2 чаени лъжици захар
  • 1 1/4 чаена лъжица сол
  • 4 1/2 чаена чаша брашно (може да поеме до 4 3/4 чаени чаши) + още за доомесване
  • 125 грама масло, нарязано на кубчета, на стайна температура
  • готварски спрей

За пълнежа:

  • 1 чаена чаша рикота
  • 1/2 чаена чаша песто от босилек
  • 1/2 чаена чаша настърган пармезан
  • 1 чаена чаша сушени домати в зехтин (отцедени и нарязани)

За намазване:

  • 1 яйце
  • настърган пармезан
  • черен пипер и морска сол

Начин на приготвяне:

Разтворете маята във водата и оставете да престои за 5 минути. Добавете млякото, яйцата, захарта солта и разбъркайте. Добавете брашното и омесете (ако имате възможност, използвайте миксер), докато се образува меко тесто, което е все още неравномерно.

Започнете да добавяте маслото парченце по парченце, като омесвате всяко добре, преди да добавете следващото.

Когато цялото масло е добавено, месете още 5 минути, за да се получи еластично тесто. Всички тези стъпки направете, докато се меси тестото в миксер (винаги може да го омесите и на ръка, но ще отнеме малко повече време).

Прехвърлете тестото в намазана купа и покрийте с фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете да втаса за час и половина, докато удвои обема си.

Смесете рикотата, пестото и пармезана в купа.

Оформете хлебчето бабка:

Застелете с хартия за печене две правоъгълни тавички и намажете с масло или напръскайте с готварски спрей.

Когато тестото е готово поръсете кухненски плот с брашно и го разделете на две равни части.

Разточете на правоъгълник половината тесто с размери 20 на 35 сантиметра, с късата страна към вас.

Намажете с половината от пълнежа на равномерен слой, като оставите краищата без плънка. Разпределете половината от доматите.

Навийте руло от по-късата страна, като по време на навиването, леко разточвате с ръце фитила, за да се издължи. Внимателно разрежете по дължина, за да се получат две парчета с много слоеве. Преплетете и сложете в приготвената тавичка.

По същия начин оформете и втория хляб.

Оставете ги да втасат покрити за 1 час.

Преди да ги сложите да се пекат, загрейте фурната на 175 градуса.

Разбийте яйцето с 1 чаена лъжица вода и внимателно намажете хлебчетата. Поръсете с пармезан, черен пипер и морска сол. Печете за 45-55 минути, докато и двата хляба бабка покафенеят.

Изчакайте да се охладят за 20 минути във формите, след което внимателно ги извадете. Сервирайте хлебчетата топли.

хляб

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиВидеоЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХранене при...Храни и ястияНовиниДиетиИнтервюта