Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как се прави картофено пюре

Как се прави картофено пюре

от 13 май 2019г., обновено на 14 май 2019г.
Как се прави картофено пюре - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Картофеното пюре е добре позната и предпочитана гарнитура за месо, риба, гъби. На пръв поглед приготвянето му е просто, но крайният резултат невинаги е идеален. Образуване на бучки, лепкавост или липса на вкус са само някои от честите несъвършенства на готовата гарнитура, които са налице, ако не знаем някои моменти, пряко влияещи на процеса на готвене на пюрето. Тези, които смятат, че направата му е лесна, не вземат под внимание нишестето - едно капризно вещество, чието съдържание в картофите е голямо. А начинът, по който подходите към него, определя качеството на пюрето. Нека научим повече за този и други важни моменти от приготвянето на картофено пюре.

Картофено пюре

Сортът на картофите

Рядко някой се замисля за сорта на картофите, когато реши да прави пюре от тях. Белите и червените видове не са подходящи за целта, тъй като изискват по-големи усилия за превръщането им в мус. Затова най-добре да се използват картофи с повече нишесте в състава, защото точно това вещество отговаря за въздушността и нежната текстура на готовото пюре. В търговската мрежа се срещат и надписи за каква цел са подходящи картофите, така за пюре надписът е "картофи за варене".

Солената вода

Водата, в която варите картофите за пюре, задължително трябва да бъде подсолена. Разбира се, сол може да се добави и при намачкването на картофите, но вкусовият ефект ще бъде съвършено различен. Това е така, защото при варене в солена вода гранулите на нишестето набъбват и поемат сол от водата, благодарение на което вкусът на пюрето ще бъде подчертан равномерно с помощта на солта, а ястието е малко вероятно да бъде пресолено.

Кипяща вода

Много хора смятат, че трябва да варят картофите за пюре така, както се приготвя паста, т.е картофите да се слагат във вече вряща вода. Ако при макаронените изделия това е оправдано, то с картофите нещата стоят по друг начин. Те задължително се слагат в съд със студена вода, която ще заври, когато и самите клубени се сгорещят. Ако ги сложите във вече вряща течност, картофите няма да се приготвят равномерно: повърхността ще се развари и ще започне да се разпада, докато сърцевината все още е сурова.

Сухи картофи

Когато картофите се сварят, е важно да отцедите водата, в която това се е случило. След като го направите, е необходимо да подсушите всеки от клубените, за да не може вкусът на отварата да повлияе върху вкуса на пюрето и неговата текстура да не се получи водниста. Вариант е също картофите да се подсушат леко в тиган на слаб огън, но да не се допуска запичане и образуване на коричка.

Картофено пюре

Топли съставки

Без краве масло, прясно мляко и течна сметана да се приготви добро картофено пюре е практически невъзможно. За да не повлияят неблагоприятно върху текстурата, температурата и вкуса на пюрето, е необходимо предварително да бъдат извадени от хладилника и да се оставят на топло място, където да се затоплят до стайна температура. Това ще им даде възможност по-лесно да се съчетаят с общата маса и няма да направят ястието студено.

Без фанатизъм

Използвайки миксер или блендер, за да придадете еднородна структура на пюрето, не прекалявайте. Набъбналите гранули нишесте, които правят гарнитурата лека и въздушна, са прекалено деликатно устроени. С тях трябва да бъдете нежни и внимателни. Ако разбивате пюрето като сметанов крем, може да разрушите тяхната текстура и тогава крайният резултат ще е лепкав и безвкусен.

Поднесете веднага

Понякога приготвяме храната много преди времето за нейното сервиране. Това обаче не трябва да се случва, когато говорим за картофено пюре. Разбира се, то може да бъде затоплено, но е по-добре да не го правите, освен ако не искате гарнитура с вкус на картон. Единственият трик, които няма да навреди много на пюрето и ще помогне в случай, че няма да се сервира веднага, е да го оставите върху котлона. За да не прегори, нека това се случи на водна баня. Тази технология не бива да се използва по-дълго от два часа.

Картофено пюре

Класическо картофено пюре стъпка по стъпка

Продуктите:

  • 250-300 грама картофи (това са около 3 средно големи клубена)
  • 100 милилитра прясно мляко (1/2 чаена чаша)
  • 1 непълна чаена лъжица краве масло
  • щипка сол

Приготвянето

Измийте добре картофите, обелете ги, сложете в тенджера и залейте с гореща вода, чието ниво да бъде 1 сантиметър над клубените. Подсолете, затворете с капак и оставете върху котлона.

Междувременно сгорещете до кипване прясното мляко, без да допускате да заври. В него разтопете кравето масло.

С вилица проверете готовността на картофите. Когато се сварят, отцедете водата и ги подсушете, след което прокарайте през сито.

Накрая добавете млякото с маслото и разбийте до получаване на пухкава маса.

*Съвет: Ако към картофите добавите студено мляко, пюрето няма да бъде пухкаво, ще изглежда сурово и неапетитно.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: vtorueblyda.ru

Още по темата:
  • Картофено пюре с прясно мляко и яйца Картофено пюре с прясно мляко и яйца
  • Картофено пюре със спанак и чесън Картофено пюре със спанак и чесън
  • Тесто от картофено пюре Тесто от картофено пюре
  • Картофено пюре с печен чесън и зелени подправки Картофено пюре с печен чесън и зелени подправки
5.0/5 1 оценка

Коментари към Как се прави картофено пюре

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави картофено пюре
    www.framar.bg 
    на 16 June 2025 в 01:42
    Коментирайте "Как се прави картофено пюре"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Картофено пюре с прясно мляко и яйца
  • Картофено пюре със спанак и чесън
  • Тесто от картофено пюре
  • Картофено пюре с печен чесън и зелени подправки
  • Картофено пюре с кренвирши на фурна
  • Запечено картофено пюре с чесън, кашкавал и зелен лук
  • Пържен бекон с лук в легло от картофено пюре
  • Картофено пюре с крема сирене
  • Зеленчуково пюре от картофи, тиква и моркови
  • Картофено пюре с пармезан и сметана
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2090 дни, 9 часа и 56 мин.

Фетална морфология - кога се прави и с какво помага?

преди 2125 дни, 11 часа и 27 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 2 дни, 9 часа и 26 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 2 дни, 16 часа и 27 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 6 дни, 8 часа и 44 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 7 дни, 8 часа и 9 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УЕЙТ МЕНИДЖЪР ДРИНК МИКС С ПЛОДОВ ВКУС прах 170.7 г NATURE'S WAY

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах НЕОВКУСЕН 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ПОРТОКАЛ 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ЯБЪЛКОВ СОК 395г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:51:49

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: Мая от 13 юни 2025г. в 17:37:22

БЕТАЗОНТРИО 0,500 мг/г + 10 мг/г + 1 мг/г крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:06:36

ТАБЕКС таблетки 1.5 мг * 100 СОФАРМА

Коментар на: Aurischo от 13 юни 2025г. в 15:00:47

ЛАВАНДУЛОВ СПИРТ 100 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 14:51:45
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival